Τώρα ήρθαν και οι ακρίδες!

Ήταν απλώς θέμα χρόνου να μπουν στο κάδρο οι ακρίδες. Το 2023, οι παγκόσμιες καλλιέργειες έχουν καταστραφεί από τη μια πληγή μετά την άλλη. Οι αγρότες στις ΗΠΑ και αλλού χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν φαινομενικά ατελείωτη ξηρασία, άνευ προηγουμένου ζέστη, εφιαλτικές πλημμύρες και τρομακτικά ξεσπάσματα ασθενειών. Στην πραγματικότητα, η πρασινάδα των εσπεριδοειδών είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους η συγκομιδή πορτοκαλιού στη Φλόριντα θα είναι μόνο περίπου η μισή από πέρυσι. Απλώς έγινε το ένα μετά το άλλο για τους αγρότες μας, αλλά οι αδηφάγες ορδές εντόμων ήταν μια μάστιγα που απουσίαζε αισθητά από τη λίστα. Δυστυχώς, αυτό έχει πλέον αλλάξει.

MICHAEL SNYDER - themostimportantnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Μόλις πρόσφατα, ένα σμήνος από ακρίδες που ήταν τόσο τεράστιο που στην πραγματικότητα εντοπίστηκε από τα συστήματα ραντάρ καιρού κατέβηκε στο Tooele της Γιούτα:

Ένα τεράστιο σμήνος από ακρίδες έχει εισβάλει στο Tooele της Γιούτα, προκαλώντας σημαντικές ζημιές στις καλλιέργειες. Το κύμα που μοιάζει με πληγή καταγράφηκε από συστήματα ραντάρ καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας το βράδυ της 21ης ​​Ιουνίου καθώς κατευθυνόταν βορειοανατολικά προς τη Μεγάλη Αλυκή.

Ο Alex DeSmet, μετεωρολόγος, είπε στο Salt Lake Tribune πως η ασυνήθιστη ανίχνευση των ακρίδων από ραντάρ συνδέθηκε με τη χαρακτηριστική ανομοιόμορφη κίνησή τους. Σε αντίθεση με τα καιρικά φαινόμενα όπως η βροχή ή το χιόνι, τα σμήνη ακρίδων παρουσιάζουν ακανόνιστα σχέδια.

Κανονικά, δε βλέπουμε σμήνη αυτού του μεγέθους στη Βόρεια Αμερική.

Αλλά οι θερμότεροι και ξηρότεροι χειμώνες που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια έχουν ως αποτέλεσμα μια πληθυσμιακή έκρηξη των μικρών πλασμάτων.

Έτσι τώρα έχουν επιστρέψει σε εξαιρετικά μεγάλους αριθμούς και όταν φτάνουν σε μια φάρμα τρώνε κυριολεκτικά ό,τι βλέπουν:

Οι αγρότες της περιοχής έχουν μείνει συντετριμμένοι καθώς οι ακρίδες κατασπάραξαν τις καλλιέργειές τους, αφήνοντας πίσω τους άγονα χωράφια.

Ο Michael Dow, ένας κτηνοτρόφος στο Tooele, μοιράστηκε την απογοήτευσή του. «Κάθε κομμάτι Αλφάλφα που υπάρχει στα χωράφια μου έχει φύγει. Ήταν γυμνό χώμα μέσα σε λίγες ώρες», είπε. Αναφορές για προβλήματα που σχετίζονται με έντομα έχουν αναδυθεί από την περιοχή τις τελευταίες εβδομάδες.

Αυτά είναι πολύ άσχημα νέα, γιατί χρειαζόμαστε οπωσδήποτε καλές σοδειές φέτος.

Η παγκόσμια επισιτιστική κρίση συνεχίζει να επιδεινώνεται. Όπως συζήτησα χθες, τα Ηνωμένα Έθνη μας λένε ότι 2,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν αρκετό φαγητό για να φάνε αυτή την στιγμή.

Τι θα συμβεί λοιπόν εάν οι παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων γίνουν πολύ πιο περιορισμένες από ό,τι είναι τώρα;

Τη Δευτέρα, η Ρωσία αποφάσισε να αναστείλει τη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών που είχε με την Ουκρανία:

Η Ρωσία ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως ανέστειλε μια κρίσιμη συμφωνία που επιτρέπει την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία σε χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

«Η συμφωνία για τα σιτηρά έχει σταματήσει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σχετικά με την Πρωτοβουλία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα. «Μόλις εκπληρωθεί το ρωσικό μέρος της συμφωνίας, η ρωσική πλευρά θα επαναλάβει την εκπλήρωση αυτής της συμφωνίας χωρίς καθυστέρηση».

Η Μόσχα ισχυρίστηκε ότι η συμφωνία είχε ωφελήσει μόνο την Ουκρανία και πως οι ρωσικές εξαγωγές, όπως το σιτάρι και τα λιπάσματα, είχαν αποκλειστεί από τις ξένες αγορές λόγω των δυτικών κυρώσεων.

Αυτή η συμφωνία ήταν τόσο σημαντική, γιατί είχε επιτρέψει στους Ουκρανούς να εξάγουν 36,2 εκατομμύρια τόνους αγροτικών προϊόντων από τον Αύγουστο:

Η Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας, επέτρεψε την εξαγωγή 36,2 εκατομμυρίων τόνων τροφίμων από την Ουκρανία από τον Αύγουστο [2022], περισσότεροι από τους μισούς σε αναπτυσσόμενες χώρες, σύμφωνα με το Κοινό Κέντρο Συντονισμού στην Κωνσταντινούπολη.

Έτσι τώρα θα υπάρχει ακόμα λιγότερο φαγητό για να πάει γύρω.

Δε νομίζω ότι αυτή η συμφωνία θα είχε καταρρεύσει εάν οι Ουκρανοί ήταν σε θέση να συγκρατηθούν.

Αντί να περιορίζει τις εχθροπραξίες στις εμπόλεμες ζώνες, η Ουκρανία απλώς συνεχίζει να χτυπά πολιτικούς στόχους βαθιά μέσα σε εδάφη που κατέχονται από τη Ρωσία. Για παράδειγμα, οι Ουκρανοί μόλις πραγματοποίησαν άλλη μια επίθεση στη γέφυρα του Κερτς:

Ουκρανός αξιωματούχος ασφαλείας ανέλαβε την ευθύνη του Κιέβου για μια επίθεση στη γέφυρα που συνδέει την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας με τη ρωσική ηπειρωτική χώρα – μια ζωτικής σημασίας γραμμή ανεφοδιασμού για την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας στην Ουκρανία και ένα προσωπικό έργο για τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η διάβαση σχεδόν 12 μιλίων, γνωστή και ως Γέφυρα Κερτς, είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη και έχει τεράστια στρατηγική και συμβολική σημασία για τη Μόσχα. Η επίθεση της Δευτέρας στη γέφυρα ήταν η δεύτερη από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία, μετά την έκρηξη ενός δεξαμενόπλοιου καυσίμων ενώ τη διέσχιζε τον Οκτώβριο.

Πηγή στην Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) είπε στο CNN ότι η επίθεση ήταν μια κοινή επιχείρηση της SBU και των ναυτικών δυνάμεων της Ουκρανίας. Η πηγή μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή δεν είχε λάβει εξουσιοδότηση να μιλήσει.

Είναι πόλεμος και έτσι οι Ουκρανοί είναι ελεύθεροι να το κάνουν.

Αλλά οι Ουκρανοί δεν πρέπει να περιμένουν ότι οι Ρώσοι απλώς θα σταθούν δίπλα τους και θα τους επιτρέψουν να εξάγουν τα σιτηρά τους μέσω της Μαύρης Θάλασσας, εάν στοχοποιηθούν μη στρατιωτικές υποδομές.

Το χτύπημα της μη στρατιωτικής υποδομής δεν πρόκειται να βοηθήσει την Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο. Αλλά αναστατώνει πολύ τους Ρώσους και τώρα η Ουκρανία δεν μπορεί πλέον να εξάγει σιτηρά μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων έχουν ανέβει σε τρελά επίπεδα και σύντομα θα ανέβουν ακόμη υψηλότερα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια ομάδα καταναλωτών λέει πως οι τιμές σε ορισμένα τρόφιμα έχουν ήδη αυξηθεί έως και 175 τοις εκατό από το 2021:

Μια ομάδα καταναλωτών στο Ηνωμένο Βασίλειο ειδοποίησε τις αρχές της χώρας για την υπερβολική άνοδο του κόστους των τροφίμων τα τελευταία δύο χρόνια, ζητώντας άμεση δράση για την προστασία των καταναλωτών εν μέσω της απαράμιλλης κρίσης κόστους ζωής στη χώρα και του αυξανόμενου πληθωρισμού. Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Κυριακή από την ομάδα καταναλωτών Who?, ορισμένα κόστη τροφίμων έχουν αυξηθεί κατά 175% από το 2021.

Ο οργανισμός ανακάλυψε πως το κόστος των τροφίμων και των ποτών αυξήθηκε κατά 25,8% κατά μέσο όρο μεταξύ Ιουνίου 2021 και Ιουνίου 2023 μετά από έρευνα σε οκτώ μεγάλα πολυκαταστήματα, συμπεριλαμβανομένων των Tesco και Lidl. Δήλωσε ότι ο αριθμός προήλθε από εξέταση περισσότερων από 21.000 προϊόντων τροφίμων και ποτών.

Αυτό είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα.

Και δεν υπάρχει λύση στον ορίζοντα.

Στην πραγματικότητα, όπως έχω αναφέρει εκτενώς, ο παγκόσμιος λιμός βρίσκεται στο δρόμο ανεξάρτητα από το τι κάνουν τώρα οι ηγέτες μας.

Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δε θέλουν να ακούσουν τέτοια πράγματα.

Οι περισσότεροι θέλουν απλώς να ακούν ότι όλα θα πάνε καλά και τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης τους υποχρεώνουν καθημερινά…

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail