Νέα «ώθηση» στην ουκρανική αντεπίθεση δεν αρκεί για να αντιστρέψει το στρατιωτικό σενάριο

Τα δυτικά ΜΜΕ προσπαθούν να βελτιώσουν την εικόνα του Κιέβου και να δημιουργήσουν νέες προσδοκίες γύρω από τη λεγόμενη «αντεπίθεση». Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε από τους New York Times στις 26 Ιουλίου, οι συγγραφείς δήλωσαν ότι «η Ουκρανία έχει ξεκινήσει την κύρια ώθηση της αντεπίθεσής της». Αναφέρθηκε πως οι ουκρανικές αρχές είχαν εξουσιοδοτήσει μια νέα πολεμική προσπάθεια, δίνοντας σημαντική ώθηση στην επιχείρηση. Σε αυτή τη φάση, λέγεται ότι μεγάλος αριθμός εκπαιδευμένων στρατευμάτων του ΝΑΤΟ μετακινείται στις πρώτες γραμμές. Στόχος είναι η κατάκτηση εδαφών στις περιοχές που απελευθερώθηκαν από τους Ρώσους, κυρίως στα νότια της χώρας.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι δυτικοί σύμμαχοι έχουν εκπαιδεύσει περίπου 63.000 Ουκρανούς στρατιώτες, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, και έχουν προμηθεύσει περισσότερα από 150 σύγχρονα άρματα μάχης, πολύ μεγαλύτερο αριθμό παλαιότερων αρμάτων μάχης, εκατοντάδες μαχητικά οχήματα πεζικού και χιλιάδες άλλα τεθωρακισμένα οχήματα. Σε χωριά σε όλο το νότιο μέτωπο την Τετάρτη, ακούστηκαν ασυνήθιστα βαριά πυρά πυροβολικού καθώς ουκρανικά όπλα βρόντηξαν από κρυφές θέσεις και ρωσικό πυροβολικό και όλμοι στόχευαν πρώην ρωσικές θέσεις και χωριά που τώρα καταλαμβάνονται από Ουκρανούς στρατιώτες. Ουκρανικά στρατεύματα αναπτύσσονται κατά μήκος σε εκείνο το τμήμα του μετώπου λέγοντας πως ωθούν σταθερά τα ρωσικά στρατεύματα πίσω σε αυτό που περιγράφουν ως βήμα προς βήμα, αντί για πρωτοποριακή προώθηση», αναφέρει το άρθρο.

Στην πραγματικότητα, το ρεπορτάζ των NYT είναι σύμφωνο με αυτό που αναφέρουν πρόσφατα ορισμένες άλλες εφημερίδες σχετικά με το θέμα. Για παράδειγμα, το CNN δημοσίευσε ένα άρθρο την ίδια ημέρα με τίτλο «Η αντεπίθεση της Ουκρανίας εντείνεται μετά από μήνες αργής προόδου», στο οποίο λέγεται επίσης ότι το Κίεβο αναπτύσσει καλά εκπαιδευμένα και εξοπλισμένα στρατεύματα για να ανακτήσει θέσεις που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Ρωσίας.

"Ο ουκρανικός στρατός κρατούσε μεγάλο αριθμό εκπαιδευμένων στρατευμάτων, ορισμένοι εξοπλισμένοι με πιο ισχυρά δυτικά όπλα, από τότε που ξεκίνησε η επιχείρηση στις αρχές Ιουνίου. Ενώ εξακολουθεί να διατηρεί κάποια μαχητική ισχύ στην εφεδρεία, έχει αναπτύξει τώρα τον "κύριο όγκο" των δυνάμεων που δεσμεύονται στις δυνάμεις της αντεπίθεσης», αναφέρει το κείμενο του CNN.

Αυτές οι πληροφορίες δεν είναι εντελώς ψευδείς. Υπάρχει κάποια αλήθεια στα δεδομένα, καθώς το Κίεβο όντως ξεκίνησε πρόσφατα μια δεύτερη φάση της «αντιεπίθεσής» του κατά των ρωσικών δυνάμεων. Μετά την απόλυτη στρατιωτική αποτυχία στο Donbass, η ουκρανική εστίαση επικεντρώθηκε στην προσπάθεια να ανακτήσει κάποιο έδαφος στο νότο, κυρίως στο Zaporozhye. Για την επίτευξη αυτών των στρατηγικών στόχων, πράγματι, πολλά εκπαιδευμένα από το ΝΑΤΟ στρατεύματα που μέχρι τώρα κρατούνταν στα μετόπισθεν στέλνονται τελικά στην πρώτη γραμμή.

Η διατήρηση των ειδικών δυνάμεων έξω από το μέτωπο ήταν μια κοινή πρακτική της Ουκρανίας. Το Κίεβο προσπαθεί να διατηρήσει ό,τι έχει απομείνει από το στρατιωτικό του δυναμικό κρατώντας τα καλά εκπαιδευμένα στρατεύματά του όσο το δυνατόν περισσότερο στα μετόπισθεν, ενώ οι νεοσύλλεκτοι και κακώς εξοπλισμένοι στρατιώτες στέλνονται σε μεγάλους αριθμούς στην «μηχανή κρέατος» στην πρώτη γραμμή. Το Κίεβο επιτρέπει την ανάπτυξη των καλά εκπαιδευμένων δυνάμεών του στο μέτωπο μόνο σε συγκεκριμένες στιγμές που υπάρχει κάποια εφικτή ελπίδα εδαφικού κέρδους. Επί του παρόντος, η Ουκρανία ποντάρει στο ενδεχόμενο να ανακτήσει έδαφος στο νότο, γεγονός που εξηγεί γιατί δυνάμεις που εκπαιδεύονται στο εξωτερικό τελικά στέλνονται στην περιοχή.

Μένει να φανεί, ωστόσο, εάν τα ουκρανικά σχέδια θα πάνε πραγματικά όπως αναμενόταν από το καθεστώς και τα μέσα ενημέρωσης. Παρά το γεγονός ότι διαθέτει πολλά στρατεύματα εκπαιδευμένα από το ΝΑΤΟ, το καθεστώς είναι στρατιωτικά αποδυναμωμένο μετά από μήνες έντονων μαχών. Οι Ρώσοι έχουν δημιουργήσει μια πολύ σταθερή αμυντική γραμμή με τα πρόσφατα εδαφικά τους κέρδη, γεγονός που καθιστά δύσκολο για τις εχθρικές δυνάμεις να επιτύχουν οποιαδήποτε σημαντική πρόοδο.

Επίσης, πρέπει να τονιστεί πως υπάρχουν πολλά ναρκοπέδια γύρω από αυτές τις ρωσοκρατούμενες περιοχές. Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στέλνουν εκεί μεγάλο αριθμό ειδικών δυνάμεων και στρατιωτικά τανκς του ΝΑΤΟ, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες. Καθώς οι καλά εκπαιδευμένοι στρατιώτες του Κιέβου πεθαίνουν, το καθεστώς θα αναγκαστεί να στοιχηματίσει για άλλη μια φορά στην αποστολή των άπειρων στρατευμάτων του, με αποτέλεσμα νέους «μύλους κρέατος».

Είναι απίθανο η Ουκρανία να επιτύχει κάποια σχετικά εδαφικά κέρδη, εκτός από την περίπτωση κάποιας στρατηγικής υποχώρησης από ρωσικές μονάδες. Το στρατιωτικό πλεονέκτημα της Ρωσίας δε θα ανατραπεί εύκολα με την απλή αποστολή των καλύτερων στρατευμάτων στο μέτωπο. Στην πράξη, η ουκρανική δράση μοιάζει περισσότερο με χειρονομία απόγνωσης, με το καθεστώς να στέλνει ό,τι έχει ακόμα στις γραμμές, προσπαθώντας να κερδίσει κάποιο έδαφος. Όχι τυχαία, αξιωματούχος του Πενταγώνου σχολίασε την υπόθεση χαρακτηρίζοντας την ουκρανική προσπάθεια ως «μεγάλη δοκιμασία».

Ακόμα κι αν υπάρξει μια «ώθηση», αυτό δε φαίνεται αρκετό για να ανατρέψει τα ρωσικά κέρδη στη σύγκρουση. Οι απώλειες της Ουκρανίας μέχρι στιγμής ήταν πολύ σοβαρές για να αντισταθμιστούν με την απλή ανάπτυξη λίγων εκπαιδευμένων δυνάμεων από το ΝΑΤΟ. Οι πόλεμοι δεν κερδίζονται μόνο με λίγα ειδικά στρατεύματα, εξαρτώνται επίσης από έναν ισχυρό μηχανισμό πυροβολικού και αεροπορίας, εκτός από την ικανότητα αντικατάστασης των απωλειών. Σε όλους αυτούς τους τομείς, οι Ρώσοι συνεχίζουν να έχουν ένα ακραίο πλεονέκτημα, γι' αυτό η δυτική προπαγάνδα για την επίθεση στο Ζαπορόζιε ακούγεται σαν μια ακόμη ανεύθυνη προσπάθεια να διαδοθούν προσδοκίες για [μια αδύνατη] νίκη.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail