Δώστε προσοχή σε αυτό που ο Στόλτενμπεργκ παρέλειψε εμφανώς από την τελευταία του ομιλία

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο ΝΑΤΟ εν όψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής του μπλοκ στο Βίλνιους την επόμενη εβδομάδα, καθώς οι παρατηρητές αναρωτιούνται εάν θα οδηγήσει σε οποιεσδήποτε εξελίξεις που θα αλλάξουν το παιχνίδι στους δεσμούς της συμμαχίας με την Ουκρανία. Ο γενικός γραμματέας Στόλτενμπεργκ έδωσε μια προεπισκόπηση αυτού του γεγονότος την Παρασκευή, όταν μοιράστηκε αυτό που αναμένει ότι θα συμφωνηθεί μεταξύ των υπαρχόντων μελών του και αυτού που φιλοδοξεί. Πραγματικά δεν ισοδυναμεί με κάτι νέο, ωστόσο, όπως φαίνεται από τα δικά του λόγια παρακάτω, όπως μεταγράφεται από την επίσημη ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ:

ANDREW KORYBKO / Παρουσίαση Freepen.gr

"Αναμένω πως οι ηγέτες των Συμμάχων θα συμφωνήσουν σε ένα πακέτο με τρία στοιχεία, για να φέρουν την Ουκρανία πιο κοντά στο ΝΑΤΟ. Πρώτον, θα συμφωνήσουμε σε ένα πολυετές πρόγραμμα βοήθειας. Να διασφαλιστεί η πλήρης διαλειτουργικότητα μεταξύ των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και του ΝΑΤΟ. Δεύτερον, θα αναβαθμίσουμε τους πολιτικούς μας δεσμούς. Με την ίδρυση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας. Και τρίτον, αναμένω ότι οι Συμμαχικοί ηγέτες θα επιβεβαιώσουν πως η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Και να ενωθούν για το πώς να φέρει την Ουκρανία πιο κοντά στον στόχο της”.

Το πολυετές σχέδιο βοήθειας έχει εκ των πραγμάτων τεθεί σε ισχύ εδώ και λίγο καιρό, οπότε αυτό το μέρος της τελευταίας ομιλίας του είναι απλώς επιβεβαίωση ότι θα παραμείνει σε ισχύ για το αόριστο μέλλον. Όσον αφορά το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, αυτό είναι απλώς η θεσμοθέτηση των δεσμών τους από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης της Ρωσίας, μη καθιστώντας έτσι τίποτα νέο. Και τέλος, το τελευταίο μέρος του πακέτου που προβλέπει ο Στόλτενμπεργκ ότι θα παρουσιαστεί  είναι απλώς μια πολιτική – αν και προκλητική – δήλωση.

Με όλα αυτά, αυτό το πιθανό αποτέλεσμα πιθανότατα θα απογοητεύσει την ουκρανική ηγεσία, η οποία είχε εξωπραγματικά μεγάλες ελπίδες ότι θα υπάρξουν κάποιες εξελίξεις που θα αλλάξουν το παιχνίδι στους δεσμούς της με το ΝΑΤΟ. Θα έπρεπε να το είχαν προβλέψει, ωστόσο, δεδομένου πως δεν υπήρχε ποτέ καμία αξιόπιστη πιθανότητα να επιτευχθεί συναίνεση σχετικά με την επίσημη ένταξη της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας σε αυτό το μπλοκ. Μπορεί ακόμη και να ανησυχούν βαθιά αν ξαναδιαβάσουν αυτό που είπε ο Στόλτενμπεργκ και παρατηρήσουν μια πολύ εμφανή παράλειψη.

Η δέσμευση για "πλήρη διαλειτουργικότητα" μεταξύ ΝΑΤΟ και Ουκρανίας, η θεσμοθέτηση των νέων δεσμών τους και η επανάληψη μιας πολιτικής – αν και προκλητικής – δήλωσης σχετικά με τη μελλοντική ένταξή της δεν εγγυώνται πως ο ρυθμός, η κλίμακα και το εύρος της ένοπλης βοήθειας του μπλοκ στο Κίεβο θα συνεχιστούν. Η αποτυχία της αντεπίθεσης που υποστηρίζεται από το ΝΑΤΟ φαινομενικά οδήγησε στη Συμμαχία να χάσει το σενάριο να υποστηρίξει για πάντα τον πληρεξούσιό τους σε βάρος της κάλυψης των δικών τους ελάχιστων αναγκών εθνικής ασφάλειας.

Αν η Ουκρανία είχε ήδη επιτύχει εντυπωσιακά επιτόπια κέρδη ενόψει της συνόδου κορυφής της επόμενης εβδομάδας, τότε ο Στόλτενμπεργκ θα είχε υποσχεθεί ξεκάθαρα ότι ο ρυθμός, η κλίμακα και το εύρος της ένοπλης βοήθειας του μπλοκ στο Κίεβο θα συνεχιστούν μέχρι την "τελική νίκη" του τελευταίου, προκειμένου να διατηρηθεί η δυναμική. Αντ ' αυτού, η ηγεσία αυτής της χώρας θα πρέπει τώρα να παρηγορήσει τον εαυτό της με επιπόλαιες πολιτικές δεσμεύσεις και με κάποιο τρόπο να το παρουσιάσει αυτό στο λαό της, όπως υποτίθεται ότι έκανε τις θυσίες του περασμένου έτους να αξίζουν τον κόπο.

Ο Ζελένσκι και η κλίκα του μπορεί επίσης να αισθάνονται ότι το ΝΑΤΟ σηματοδοτεί έμμεσα την προθυμία του να επικεντρωθεί περισσότερο στην Ασία-Ειρηνικό σε δυνητικό βάρος των συμφερόντων της Ουκρανίας, αφού ο Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε στην ίδια ομιλία πως "θα ενωθούν οι ηγέτες της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας".Αυτά τα μέλη της AUKUS+ είναι έτοιμα να λειτουργήσουν ως μέλη του de facto  ΝΑΤΟ Ασίας-Ειρηνικού στον περιορισμό της Κίνας από το μπλοκ, στην οποία σχεδιάζεται να δοθεί προτεραιότητα μόλις ολοκληρωθεί ο πόλεμος με τη Ρωσία.

Σχετικά με αυτό το τελευταίο σενάριο, ο Πρόεδρος Πούτιν, ο Υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ και ο πρώην πρόεδρος που έγινε επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας Μεντβέντεφ είπαν πρόσφατα ότι ο πόλεμος με πληρεξούσιους ΝΑΤΟ-Ρωσίας θα μπορούσε να τελειώσει αμέσως εάν οι ΗΠΑ διακόψουν την προμήθεια όπλων του Κιέβου. Ενώ είναι πρόωρο να προβλέψουμε πως αυτό θα συμβεί σύντομα παρά την αποτυχία της αντεπίθεσης του Κιέβου που υποστηρίζεται από το ΝΑΤΟ, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Λουκασένκο προέβλεψε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες θα μπορούσαν να επαναληφθούν το φθινόπωρο.

Μερικές φορές είπε πράγματα που έρχονταν σε αντίθεση με τη ρωσική πολιτική και έτσι διαψεύστηκαν δημοσίως από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Πεσκόφ, όπως όταν είπε ότι το σχέδιο συνθήκης της άνοιξης του 2022 περιελάμβανε λεπτομέρειες σχετικά με τη "μίσθωση" της Κριμαίας από τη Μόσχα, αλλά τις περισσότερες φορές τείνει να είναι αρκετά αξιόπιστος. Η αναμέτρηση ΝΑΤΟ-Ρωσίας σε επίπεδο εφοδιαστικής / φθοράς που ο Στόλτενμπεργκ αναγνώρισε στα μέσα Φεβρουαρίου φαίνεται να έχει αντίκτυπο στο μπλοκ, όπως υποστήριξε ο ίδιος αρνούμενος όμως να δεσμευτεί να διατηρήσει τη βοήθειά του στο Κίεβο στην τελευταία ομιλία του. 

Αυτό εξηγεί γιατί ο Πρόεδρος Πούτιν, ο Λαβρόφ και ο Μεντβέντεφ μίλησαν όλοι για πιθανό πάγωμα της σύγκρουσης μετά την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών που θα μπορούσαν να συμβούν εάν οι ΗΠΑ διακόψουν την προμήθεια όπλων του Κιέβου, τοποθετώντας έτσι την εμφανή παράλειψη του Στόλτενμπεργκ στο πλαίσιο καθώς και την πρόβλεψη του Λουκασένκο. Η ανακοίνωση του επικεφαλής του ΝΑΤΟ ότι τα de facto μέλη του μπλοκ Ασίας-Ειρηνικού θα παρευρεθούν στη σύνοδο κορυφής της επόμενης εβδομάδας μπορεί επίσης να σηματοδοτήσει πως ετοιμάζεται να ολοκληρώσει τον πόλεμο πληρεξουσίων με τη Ρωσία προκειμένου να δώσει προτεραιότητα στον περιορισμό της Κίνας.

Για να είμαστε απολύτως σαφείς, προκειμένου αυτή η ανάλυση να μην παρερμηνευθεί ή να περιστραφεί ως κάτι που δεν σημαίνει, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι ΗΠΑ θα διακόψουν την προμήθεια όπλων του Κιέβου, οι ειρηνευτικές συνομιλίες θα επαναληφθούν και η σύγκρουση θα παγώσει με επιτυχία. Το παρόν άρθρο απλώς επισημαίνει πως η τελευταία ομιλία του Στόλτενμπεργκ δεν περιέχει τίποτα νέο όσον αφορά τους δεσμούς με το Κίεβο, ενώ παραλείπει εμφανώς να υποσχεθεί συνεχείς προμήθειες όπλων και προσκαλεί περιέργως τους συμμετέχοντες στην Ασία-Ειρηνικό σε αυτή τη σύνοδο κορυφής.

Οτιδήποτε μπορεί πάντα να συμβεί για να αντισταθμίσει την προαναφερθείσα τροχιά γεγονότων, όπως το Κίεβο που πραγματοποιεί μια προβοκάτσια εναντίον του πυρηνικού σταθμού Ζαπορόζιε, αλλά μέχρι στιγμής αυτή φαίνεται να είναι η κατεύθυνση προς την οποία κινούνται τα πάντα για τους λόγους που εξηγήθηκαν. Ελλείψει του προαναφερθέντος σεναρίου προβοκάτσιας ή κάτι παρόμοιο και θεωρώντας δεδομένη τη συνεχιζόμενη αποτυχία της αντεπίθεσης του Κιέβου που υποστηρίζεται από το ΝΑΤΟ, υπάρχει επομένως μια πραγματική πιθανότητα ότι η πρόβλεψη του Λουκασένκο θα μπορούσε να πετύχει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail