Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Η στρατιωτική συμμαχία πολλών χωρών γίνεται ισχυρότερη και αποκτά μεγαλύτερη επιρροή στη Βαλτική Θάλασσα. Αυτό αναμφίβολα αποτελεί πρόκληση για τη Ρωσία, καθώς επηρεάζει μια σημαντική διαδρομή για το ναυτικό της, που βρίσκεται κοντά στην Αγία Πετρούπολη και στην βαριά οχυρωμένη περιοχή του Καλίνινγκραντ.
Όμως, αυτή δεν είναι η μόνη ανησυχία για τη Ρωσία. Η Ρωσία αντιμετωπίζει πολλαπλές ανησυχίες, και μία από αυτές είναι η αυξανόμενη αντιπολίτευση στη Βαλτική. Αυτές οι χώρες, που κάποτε θεωρούνταν προπύργια της Ρωσίας, τώρα στέκονται εναντίον της.
Επιπλέον, η Φινλανδία, ένα πρόσφατο μέλος του ΝΑΤΟ, παρευρέθηκε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους. Λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής, η Τουρκία συμφώνησε να υποστηρίξει τις φιλοδοξίες της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Αυτό θα μπορούσε να φέρει μια σημαντική αλλαγή στην περιοχή όπου η Ρωσία είχε μεγαλύτερη επιρροή. Ως αποτέλεσμα, υπήρξε μια σημαντική αλλαγή στον ενθουσιασμό μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, παραμένει αβέβαιο πόσο θα διαρκέσει αυτή η μετατόπιση και η Ρωσία έχει πιθανώς ένα σχέδιο να ενεργοποιήσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ σε μια κατάσταση αδιεξόδου.
Το σχέδιο αφανισμού του Πούτιν
Σύμφωνα με μια πηγή, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Ρωσίας, φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει μισθοφορικές δυνάμεις της Wagner που σταθμεύουν στη Λευκορωσία για να εισβάλουν σε μια σημαντική στρατιωτική περιοχή για τη Ρωσία. Το διάδρομο Suwalki. Αυτό είναι επίσης ένα σύνορο μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας.
Ο στρατηγός Αντρέι Καρταπόλοφ, που βρίσκεται επί του παρόντος σε υπουργική θέση, ανέφερε πρόσφατα σε τηλεοπτική συνέντευξη πως υπάρχει πιθανότητα ο Πούτιν να εισβάλει πολύ σύντομα στον διάδρομο του Σουβάλκι. Αυτή η είδηση έχει εγείρει ανησυχίες για μια πιθανή σύγκρουση και πώς θα μπορούσε να επηρεάσει την σταθερότητα της περιοχής.
Πηγή: The Sun
Σύμφωνα με μια αναφορά της Daily Mail με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, ο διάδρομος Suwalki είναι μια λωρίδα γης μήκους 96 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας. Εκτείνεται από τη βορειοδυτική Λευκορωσία έως τα νοτιοανατολικά τα σύνορα του Καλίνινγκραντ του ρωσικού βαλτικού θύλακα.
Η έκθεση υποστηρίζει ότι αυτός ο διάδρομος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μέσο για να χτυπήσει το ΝΑΤΟ, καθώς ο Πούτιν βλέπει μια άμεση σύνδεση μεταξύ Λευκορωσίας και Καλίνινγκραντ.
Ο πιο αδύναμος κρίκος του ΝΑΤΟ
Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η συγκεκριμένη περιοχή θεωρείται αδύναμο σημείο για το ΝΑΤΟ, καθιστώντας το ευάλωτο. Το 2020, η Λευκορωσία και η Ρωσία πραγματοποίησαν ακόμη και μια προσομοίωση εισβολής στη Λιθουανία κατά τη διάρκεια των Στρατιωτικών Ασκήσεων Zapad, υπογραμμίζοντας περαιτέρω τη σημασία της περιοχής.
Ο έλεγχος ενός συγκεκριμένου σημείου που ονομάζεται σημείο τσοκ είναι πολύ σημαντικός για το ΝΑΤΟ. Αυτό το σημείο είναι η μόνη χερσαία σύνδεση που θα μπορούσε να δώσει στη Ρωσία τεράστιο μοχλό ενάντια στο ενιαίο μέτωπο της ΕΕ στη Βαλτική.
Εάν η Ρωσία και η Λευκορωσία αποκτήσουν τον έλεγχο αυτής της γης, θα μπορούσαν να εμποδίσουν τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ να επεκταθούν στα τρία κράτη της Βαλτικής.
Αυτή η είδηση έχει προκαλέσει ανησυχία στην Ευρώπη. Η Πολωνία και η Ουκρανία προσέχουν πολύ και προσέχουν μια απειλή από μια ομάδα που ονομάζεται Wagner, η οποία αποτελείται από μισθοφόρους. Οι πολωνικές ειδικές υπηρεσίες παρακολουθούν πόσοι από αυτούς τους μισθοφόρους πηγαίνουν στη Λευκορωσία.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, ανέφερε πως το Κίεβο παρακολουθεί στενά την κατάσταση ασφαλείας εκεί και φροντίζει να μην αποτελέσει νέα απειλή για τη χώρα τους.
Φαίνεται ότι οι προκλητικές ενέργειες του ΝΑΤΟ έχουν ωθήσει τη Ρωσία να ανταποκριθεί στοχεύοντας το πιο ευάλωτο σημείο του ΝΑΤΟ. Εκ των υστέρων, φαίνεται πως η απόφαση του ΝΑΤΟ μπορεί να ήταν λανθασμένη. Τώρα, μια Ρωσία οπλισμένη μέχρι τα δόντια σπρώχνει τις πιο γνωστές δυνάμεις της στο Σουβάλκι. Πώς θα αμυνθεί το ΝΑΤΟ; Ποια θα είναι η στρατηγική τους; Μόνο που ο χρόνος θα απαντήσει καλύτερα.