Το Κίεβο προσπαθεί να κάμψει τους διπλωματικούς του μύες

Freepen.gr - Ενώ οι πρώτες γραμμές στην Ουκρανία καταλαμβάνονται από σφοδρές μάχες και παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες παρά την πολυαναμενόμενη αντεπίθεση του Κιέβου, τα αντιμαχόμενα μέρη ανταλλάσσουν πλήγματα αντιποίνων, γράφει το southfront.org.

Σε απάντηση στην απόφαση της Μόσχας να αναστείλει τη συμφωνία σιτηρών, το Κίεβο χτύπησε τη Γέφυρα της Κριμαίας με δύο ναυτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Έχοντας σκοτώσει ένα παντρεμένο ζευγάρι και ακρωτηρίασε την κόρη τους, οι λιγότερο λαμπροί Ουκρανοί στρατηγοί δεν πέτυχαν κανέναν στρατιωτικό στόχο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε την επίθεση «άλλη μια τρομοκρατική επίθεση του καθεστώτος του Κιέβου». Το χαρακτήρισε «σκληρό» και «χωρίς νόημα από στρατιωτική άποψη», αφού η γέφυρα της Κριμαίας «δεν έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και πολύ καιρό» για στρατιωτικές προμήθειες.

Ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε το Κίεβο και ανακοίνωσε την απάντηση του ρωσικού στρατού για την επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας και τη δολοφονία Ρώσων πολιτών.

Με μια άλλη επίθεση στην στρατηγικής σημασίας γέφυρα που συνδέει τη ρωσική ηπειρωτική χώρα με τη χερσόνησο της Κριμαίας, το Κίεβο προσπάθησε να κρύψει τη διπλωματική του ήττα στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, δε βοήθησε.

Η Μόσχα ανέστειλε τη συμφωνία για τα σιτηρά. Η απόφαση ελήφθη για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της απροθυμίας των μερών να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που ανταποκρίνονται στα συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Το Κίεβο εξαπατήθηκε από την απόφαση της Μόσχας και στόχευσε ξανά τη χερσόνησο της Κριμαίας με UAV τη νύχτα της 18ης Ιουλίου. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, 28 drones χρησιμοποιήθηκαν για την επίθεση στην Κριμαία. Από αυτά, τα 17 καταρρίφθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις αεράμυνας και άλλα 11 κατεστάλησαν με μέσα ηλεκτρονικού πολέμου. Άλλη μία από τις προσπάθειες επίδειξης δύναμης του Κιέβου απέτυχε.

Οι διπλωματικές προσπάθειες του Ζελένσκι να σώσει τη συμφωνία φαίνονται επίσης γελοίες. Δήλωσε περήφανα ότι πρόσφερε επίσημα στην Τουρκία και στον ΟΗΕ να συνεχίσουν να εργάζονται για τη συμφωνία για τα σιτηρά χωρίς τη Ρωσία σε κάποια τριμερή μορφή.

Για να εξηγήσει στον Ζελένσκι ότι δε θα μπορούσε να εξάγει σιτηρά στις «χώρες που λιμοκτονούν» της Ευρώπης χωρίς την άδεια της Μόσχας, ο ρωσικός στρατός χτύπησε τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ουκρανίας, Οδησσό και Νικολάεφ. Ενώ οι τοπικές ουκρανικές αρχές διαβεβαίωναν το κοινό τους πως η πανίσχυρη ουκρανική αεράμυνα είχε αναχαιτίσει όλους τους στόχους και οι ζημιές προκλήθηκαν αποκλειστικά από συντρίμμια ρωσικών πυραύλων. Φωτιές έκαιγαν στην αποθήκη πετρελαίου του λιμανιού στο Νικολάεφ και στο λιμάνι της Οδησσού, από όπου αναχώρησε το τελευταίο πλοίο σύμφωνα με τη συμφωνία σιτηρών πριν από δύο ημέρες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail