Γαλλικός ενεργειακός γίγαντας προειδοποιεί για έλλειψη φυσικού αερίου το χειμώνα

pixabay / ColiN00B
Freepen.gr - Η ΕΕ ενδέχεται να αντιμετωπίσει περιορισμούς στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο αυτό το χειμώνα, προειδοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος της Totalenergies Patrick Pouyanne κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο φόρουμ "οικονομικές συναντήσεις της Aix-en-Provence" την Κυριακή.

Σύμφωνα με τον Pouyanne, ακόμη και αν η αποθήκευση φυσικού αερίου στην περιοχή είναι σε πλήρη δυναμικότητα μέχρι την έναρξη της περιόδου θέρμανσης, μπορεί να μην είναι αρκετή για να διαρκέσει έναν κρύο χειμώνα.

"Όσον αφορά το φυσικό αέριο, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης θα είναι γεμάτες τον Οκτώβριο, αλλά εάν ο χειμώνας στην Ευρώπη είναι κρύος, αυτά τα αποθέματα στην ήπειρο δε θα είναι αρκετά για να καλύψουν τη ζήτηση καθ 'όλη τη χειμερινή περίοδο", προειδοποίησε.

Ο Pouyanne σημείωσε πως ενώ αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι η ΕΕ θα ξεμείνει από φυσικό αέριο, το μπλοκ πιθανότατα θα πρέπει να εισάγει πρόσθετες προμήθειες σε υψηλότερες τιμές, τονίζοντας ότι "δεν υπάρχουν φιλικές τιμές σε μια αγορά όπου όλα εξαρτώνται από την προσφορά και τη ζήτηση".

Το 2022, η ΕΕ συγκέντρωσε το 64% των αμερικανικών εξαγωγών LNG, σύμφωνα με το Διευθύνοντα Σύμβουλο, υπερδιπλασιάζοντας τις εισαγωγές έναντι του 2021.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Pouyanne, οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο τις εξαγωγές LNG της χώρας, οι οποίες θα μπορούσαν να περιοριστούν προκειμένου να ανακόψουν την άνοδο των τιμών των καυσίμων στην εγχώρια αγορά.

"Εάν οι Ρεπουμπλικάνοι αποφασίσουν να σταματήσουν τις εξαγωγές, υπάρχει ένας μεγάλος συστημικός κίνδυνος", προειδοποίησε.

Συνολικά, ο Pouyanne σημείωσε ότι θα ήταν συνετό να συνεχίσουμε να εξοικονομούμε ενέργεια για να αποφύγουμε τις ελλείψεις τον ερχόμενο χειμώνα.

"Πρέπει να εξοικονομήσουμε ενέργεια. Οι Γάλλοι κατάφεραν να εξοικονομήσουν το 15% της ενέργειας πέρυσι, λόγω των υψηλών τιμών: όταν έχετε πολύ υψηλές τιμές, αρχίζετε να εξοικονομείτε. Η πρόκληση τώρα είναι πώς θα διατηρήσουμε αυτήν την προσπάθεια για να αποτρέψουμε την επόμενη κρίση”.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail