Μια μαζική αρπαγή γης βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουκρανία στο όνομα του πολέμου

Μια εκπληκτική πραγματικότητα αποκαλύπτεται καθώς η κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία χρησιμεύει ως το σκηνικό για μια κρυφή αρπαγή γης: ο σύμμαχος της ίδιας της Ουκρανίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες, την παραπλάνησαν έξυπνα και εκμεταλλεύτηκαν τα τρωτά σημεία της καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου.

Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Εν μέσω των αγώνων της Ουκρανίας, οι εξωτερικές δυνάμεις έχουν κεφαλαιοποιήσει τις αδυναμίες της, επιδιώκοντας να ασκήσουν επιρροή και έλεγχο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνέβαλαν σημαντικά στις στρατηγικές επιτυχίες του έθνους χρησιμοποιώντας τη γεωπολιτική τους ατζέντα για να εκμεταλλευτούν τις αδυναμίες τους.

Καθώς η Ουκρανία μάχεται τις συνέπειες του πολέμου και της οικονομικής αστάθειας, γίνεται όλο και πιο ευαίσθητη στο χρέος και την υποτέλεια. Μαζί με άλλους παίκτες, οι ΗΠΑ έχουν χρησιμοποιήσει στρατηγικές για να αναγκάσουν την Ουκρανία σε μακροπρόθεσμη οικονομική εξάρτηση. Έχουν οδηγήσει την Ουκρανία σε ένα τεράστιο χρέος.

Η ιστορία του χρέους και της αρπαγής της γης της Ουκρανίας ξεκίνησε το 2014 με ένα πραξικόπημα που ενορχηστρώθηκε από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, που οδήγησε σε σημαντικές αλλαγές πολιτικής. Η πολιτική συνιστώσα περιελάμβανε τον εξαναγκασμό της Ουκρανίας να λάβει θέση εναντίον της Ρωσίας και την υποστήριξη ισχυρών ενεργειών εναντίον όσων μιλούσαν ρωσικά.

Οικονομικά, η Ουκρανία έπρεπε να τηρήσει τα προγράμματα διαρθρωτικής προσαρμογής που επέβαλε το ΔΝΤ και να αντιμετωπίσει τα εκτοξευόμενα χρέη που κατατάσσονταν στην τρίτη θέση διεθνώς. Οι ιδιωτικοποιήσεις ήταν το αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών, οι οποίες ωφέλησαν τους πλούσιους σε βάρος του γενικού πληθυσμού και οδήγησαν σε στασιμότητα των μισθών.

Αλλαγές στην ιδιοκτησία

Επιπλέον, σημειώθηκαν σημαντικές αλλαγές στην ιδιοκτησία γης, συγκεντρώνοντας την παραγωγική ιδιοκτησία στα χέρια των εξαιρετικά πλούσιων. Το πραξικόπημα του 2014 άρει τους περιορισμούς, επιτρέποντας σε ολιγάρχες και ξένα συμφέροντα -ιδιαίτερα σε αυτά από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τη Σαουδική Αραβία- να καταλάβουν αποτελεσματικά τον έλεγχο του ουκρανικού εδάφους, παρά τις προηγούμενες προσπάθειες να το πράξουν.

Δεδομένου ότι πολλές από αυτές τις οντότητες έχουν δεσμούς με φορολογικούς παραδείσους, η ρύθμιση και η φορολογία είναι δύσκολες. Δυτικές τράπεζες, ταμεία και ιδρύματα επενδύουν επίσης σε αυτές τις συμφωνίες γης, διαιωνίζοντας οπισθοδρομικές αλλαγές που ευνοούν τις μεγάλες επιχειρήσεις έναντι των αγροτών.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα του Oakland Institute με τίτλο «Πόλεμος και κλοπή», αποκάλυψε πως σχεδόν 3 εκατομμύρια εκτάρια καλλιεργήσιμης γης στην Ουκρανία ανήκουν πλέον σε μια χούφτα ελεγχόμενων συμφερόντων, ενώ περίπου 9 εκατομμύρια εκτάρια βρίσκονται στα χέρια ολιγαρχών και μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων.

Οι ευκαιρίες για τους μικρούς αγρότες, που είναι απαραίτητες για την επισιτιστική ασφάλεια και τις βιώσιμες πρακτικές, μειώνονται από αυτή τη συγκέντρωση γης. Οι συνεχιζόμενες διαρθρωτικές αλλαγές και οι πολιτικές που υποστηρίζονται από τη Δύση δίνουν προτεραιότητα στα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων, αφήνοντας τους μικρούς αγρότες και το περιβάλλον σε μειονεκτική θέση.

Επιπλέον, η ουκρανική κυβέρνηση θέλει να δελεάσει σημαντικές επενδύσεις από αμερικανικές και άλλες δυτικές επιχειρήσεις για την εξόρυξη φυσικών πόρων, συμπεριλαμβανομένων των κοιτασμάτων λιθίου και των πολύτιμων αποθεμάτων φυσικού αερίου.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν συνεισφέρει με βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων των όπλων, στη συνεχιζόμενη σύγκρουση, αλλά οι όροι αυτής της βοήθειας -είτε είναι δάνεια είτε επιχορηγήσεις- παραμένουν μυστικοί. Ανησυχίες για τη διαφάνεια και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της εξάρτησης της Ουκρανίας από εξωτερική βοήθεια εγείρονται από το αυξανόμενο χρέος της χώρας.

Το πραξικόπημα του 2014 και οι επακόλουθες πολιτικές που επιβλήθηκαν από εξωτερικούς παράγοντες, ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, συνέβαλαν στην αρπαγή χρέους και γης της Ουκρανίας. Το έθνος παγιδεύτηκε σε έναν φαύλο κύκλο οικονομικής και πολιτικής χειραγώγησης που πλήγωσε τους κατοίκους του, τους μικροκαλλιεργητές και την επισιτιστική ασφάλεια ενώ ενίσχυε τα συμφέροντα των ολιγαρχών και των διεθνών δυνάμεων.

Ο πολύπλοκος ιστός του χρέους και της εκμετάλλευσης είναι ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιήθηκαν τα τρωτά σημεία της Ουκρανίας εναντίον του. Αν και αυτό γίνεται σπάνια, υπάρχουν σίγουρα ενδείξεις ότι το χρέος της Ουκρανίας επιδεινώνεται συνεχώς.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail