Μπουμ! Οι αποθήκες πυρομαχικών της Βουλγαρίας εκρήγνυνται καταστρέφοντας το ύπουλο σχέδιο ΕΕ-Ουκρανίας

Στη διεθνή πολιτική, οι συμμαχίες και οι ανταγωνισμοί αλλάζουν συνεχώς και κρυφές ατζέντες κρύβονται πίσω από κάθε απόφαση. Τέτοια είναι η περίπτωση της πρόσφατης έκρηξης σε αποθήκες πυρομαχικών που ανήκουν στη βουλγαρική εταιρεία όπλων ΕΜΚΟ.

Jyotiraditya Raj Dwivedi - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτό το περιστατικό αποκάλυψε έναν ιστό ίντριγκας, ρίχνοντας φως στο εσωτερικό χάσμα εντός της Βουλγαρίας και τις εκτεταμένες συνέπειές του για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και την Ουκρανία.

Η εσωτερική διχογνωμία

Ας εμβαθύνουμε στο παρασκήνιο. Το πολιτικό τοπίο στη Βουλγαρία είναι ασταθές, με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο να διαφωνούν για τις πεποιθήσεις τους. Ενώ ο πρόεδρος κλίνει προς τη Ρωσία, ο πρωθυπουργός ευθυγραμμίζεται με τη Δύση.

Αυτή η διχογνωμία έχει πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις και διαμάχες για την εξουσία στο εσωτερικό της βουλγαρικής κυβέρνησης, οδηγώντας σε σκληρές αντιπαραθέσεις.

Η αναστολή του ρωσικού φυσικού αερίου από τη βουλγαρική κυβέρνηση έγινε σημείο ανάφλεξης για διαμάχες. Ο Πρόεδρος Ράντεφ δεν έχασε χρόνο για να επιτεθεί στην κίνηση, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι εργάζεται για ξένα συμφέροντα. Απαίτησε απαντήσεις από τον πρώην πρωθυπουργό Πέτκοφ, διερωτώμενος συγκεκριμένα γιατί οι ρωσικές αρχές είχαν σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία.

Σε μια αμυντική στάση, ο Πέτκοφ ισχυρίστηκε πως προστατεύει τα βουλγαρικά συμφέροντα και υπαινίχθηκε ότι ο Ράντεφ ήταν απλώς ένα φερέφωνο του Κρεμλίνου.

Μπουμ!

Σε αυτό το πλαίσιο πολιτικής έντασης, η έκρηξη των αποθηκών πυρομαχικών της ΕΜΚΟ προσθέτει μια σουρεαλιστική ανατροπή σε μια ήδη μπερδεμένη αφήγηση. Οι αποθήκες, που στοχοποιήθηκαν σε προηγούμενη πράξη δολιοφθοράς πριν από ένα χρόνο, ανήκουν στον Emilian Gebrev, έναν διάσημο Βούλγαρο κατασκευαστή και έμπορο όπλων.

Ο Γκεμπρέφ επέζησε από μια απόπειρα δολοφονίας πριν από οκτώ χρόνια, την οποία η βουλγαρική εισαγγελία απέδωσε σε πράκτορες της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών που χρησιμοποίησαν ουσία παρόμοια με το Νόβιτσοκ.

Με ένα σύννεφο αβεβαιότητας να κρέμεται πάνω από την πρόσφατη έκρηξη, ο Γκεμπρέφ εξέφρασε σύγχυση για τα γεγονότα. «Πρόκειται για μια ανεξήγητα ισχυρή φωτιά τα μεσάνυχτα. Το πιο σημαντικό είναι ότι κανείς δεν τραυματίστηκε», παρατήρησε.

Οι αποθήκες περιείχαν υλικά για την παραγωγή αμυντικών προϊόντων, καθιστώντας το περιστατικό ύποπτο. Τα σχόλια του Γκεμπρέφ υποδηλώνουν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι άλλο ένα σαμποτάζ που ενορχηστρώθηκε από άγνωστους ηθοποιούς.

Εκπρόσωποι της ΕΜΚΟ ενίσχυσαν αυτή την υποψία, κάνοντας παραλληλισμούς με το προηγούμενο περιστατικό δολιοφθοράς. Υποστηρίζουν ότι τίποτα μέσα στις αποθήκες δεν θα μπορούσε να εκραγεί αυθόρμητα, δείχνοντας με το δάχτυλο προς μια εσκεμμένη δολιοφθορά. Αυτές οι εκρήξεις φέρουν τα χαρακτηριστικά μιας καλά συντονισμένης προσπάθειας να διακοπούν οι εξαγωγές όπλων της Βουλγαρίας, ειδικά στην Ουκρανία.

Η Βουλγαρία κατέχει σημαντική θέση ως ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πυρομαχικών σοβιετικών προδιαγραφών. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, εξήγαγε όπλα αξίας άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, αν και μέσω μεσάζων.

Ωστόσο, αυτό το επικερδές εμπόριο αποτέλεσε σημείο διαμάχης εντός της βουλγαρικής κυβέρνησης και με τον Πρόεδρο Ράντεφ. Οι φιλορωσικές δυνάμεις υποστηρίζουν πως αυτές οι εξαγωγές συνιστούν άμεση επέμβαση στον πόλεμο, μια στάση που ευθυγραμμίζεται με τα συμφέροντα του Κρεμλίνου. 

Η ΕΕ αντιμετωπίζει την ένταση

Οι συνέπειες αυτών των εκρήξεων ξεπερνούν τα σύνορα της Βουλγαρίας. Ο εσωτερικός διχασμός εντός της χώρας απειλεί να υπονομεύσει τη συνοχή της ΕΕ καθώς τα σχέδια για τον εφοδιασμό της Ουκρανίας με πυρομαχικά αντιμετωπίζουν οπισθοδρόμηση.

Η λεπτή εξισορροπητική πράξη της ΕΕ στη διαχείριση των σχέσεων με τη Ρωσία και την υποστήριξη της κυριαρχίας της Ουκρανίας είναι ακόμη πιο περίπλοκη. Οι ανατρεπτικές δυνάμεις στη Βουλγαρία θα μπορούσαν να καταστήσουν ακόμη πιο δύσκολη τη μελλοντική συνεργασία και τη λήψη αποφάσεων εντός της ΕΕ.

Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: αυτό το περιστατικό είναι απίθανο να είναι ένα μεμονωμένο γεγονός. Οι εκρήξεις είναι μια έντονη υπενθύμιση των βαθιών διχασμών εντός της Βουλγαρίας και της πιθανότητας περαιτέρω αναταραχών. Καθώς διευρύνεται το ρήγμα μεταξύ φιλορωσικών και φιλοδυτικών φατριών, η σταθερότητα και η ενότητα της ΕΕ κρέμονται από μια ισορροπία.

Ο αντίκτυπος αυτών των εκρήξεων αντηχεί πολύ πέρα ​​από τα ερείπια των αποθηκών πυρομαχικών που σιγοκαίνονται, υπενθυμίζοντάς μας ότι τα λαθραία σχέδια και οι πολιτικοί αγώνες έχουν μόνιμες συνέπειες.

Στο αβέβαιο τοπίο των διεθνών σχέσεων, ένα είναι βέβαιο: η εσωτερική αναταραχή της Βουλγαρίας έχει πλήξει το ύπουλο σχέδιο ΕΕ-Ουκρανίας, αφήνοντάς το σε αταξία. Καθώς ο καπνός καθαρίζει, μένει να δούμε πώς αυτός ο πολύπλοκος ιστός συμμαχιών, δολιοφθορών και παιχνιδιών γεωπολιτικής ισχύος θα διαμορφώσει το μέλλον της Βουλγαρίας και του ευρύτερου ευρωπαϊκού θεάτρου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail