Του Syed Zafar Mehdi - presstv.ir / Παρουσίαση Freepen.gr
Ήταν γύρω στις 7:30 π.μ., ένα ασυνήθιστα ζεστό πρωινό του καλοκαιριού στη λοφώδη περιοχή, όταν ένα αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος ήρθε και βομβάρδισε το νυφικό πάρτι, μετατρέποντας τον αέρα των γιορτών χαράς σε θλίψη και πένθος.
Περισσότεροι από 50 άμαχοι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν στο περιστατικό, ανέφεραν τοπικές πηγές στον ιστότοπο Press TV, παρόλο που ο επίσημος απολογισμός των νεκρών ήταν 47.
Η Πέμπτη, 6 Ιουλίου, σηματοδοτεί τη 15η επέτειο από τη σφαγή, η οποία σύμφωνα με τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αντιπροσωπεύει την αμερικανική κληρονομιά του τρόμου και της κακοποίησης στη χώρα που κατείχαν στρατιωτικά για 20 χρόνια.
Η φρικτή σφαγή ήρθε λιγότερο από επτά χρόνια αφότου ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους δήλωσε περίφημα στις 20 Σεπτεμβρίου 2001 πως ο λεγόμενος «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» των ΗΠΑ ξεκινά με την Αλ Κάιντα «αλλά δεν τελειώνει εκεί».
Το αμερικανικό αεροπλάνο έριξε μια σειρά από βόμβες διασποράς στο γαμήλιο πάρτι, με την πρώτη να στοχεύει μια ομάδα παιδιών που βάδιζαν μπροστά από την κύρια νυφική πομπή, σκοτώνοντάς τα όλα, σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής.
Τα παιδιά ήταν ενθουσιασμένα και χόρευαν το Attan, τον εθνικό χορό της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας, που χαρακτηρίζεται από ρυθμικές κινήσεις.
Ακολούθησε πιο καταστροφικά χτυπήματα, με στόχο αυτή τη φορά την κύρια γαμήλια παρέλαση, με θύματα κυρίως γυναίκες και μικρά κορίτσια, είπε ένας κάτοικος της περιοχής, ο Hedayat Yousefzai, στον ιστότοπο Press TV .
Η έφηβη νύφη και μερικές από τις φίλες της, είπε, ήταν τυχερές που γλίτωσαν από την αρχική επίθεση, αλλά τελικά έπεσαν καθώς προσπαθούσαν μανιωδώς να κατεβούν από το σκονισμένο και τραχύ λόφο. Η χαρά τους αποδείχθηκε βραχύβια.
«Οι άνθρωποι που γιόρταζαν το γάμο περπατούσαν χαρούμενα από το ένα χωριό στο άλλο, καθώς η νύφη και ο γαμπρός ζούσαν σε δύο γειτονικά χωριά, όταν τα αμερικανικά τζετ έπεσαν πάνω τους», είπε ο Γιουσεφζάι, δημοσιογράφος και ποιητής.
Από τους νεκρούς στην επίθεση, τουλάχιστον 39 ήταν γυναίκες και παιδιά, συμπεριλαμβανομένης της νύφης. Τάφηκαν όλοι στο νεκροταφείο του χωριού, ο ένας δίπλα στον άλλον, καθώς δεν κατέστη δυνατό να αναγνωριστούν τα λείψανά τους.
Ο Γιουσεφζάι, ο οποίος έχει μετακομίσει τώρα στην πρωτεύουσα της επαρχίας Τζαλαλαμπάντ, θυμάται έντονα τη φρικτή τραγωδία εκείνη την ημέρα στην περιοχή Deh Bala, η οποία είπε ότι «αποκάλυψε το πραγματικό πρόσωπο και την ατζέντα των Αμερικανών».
Μετά το τραγικό συμβάν, ο τότε πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι ίδρυσε μια εννεαμελή εξεταστική επιτροπή, αποτελούμενη από αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας, των υπηρεσιών πληροφοριών και νομοθέτες, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα θύματα ήταν όλοι άμαχοι και δεν είχαν δεσμούς με την Αλ Κάιντα ή τους Ταλιμπάν.
Δέκα ημέρες μετά την τραγωδία, ο Καρζάι επισκέφθηκε τον τόπο του βομβαρδισμού στο Νανγκαρχάρ, αντιμετώπισε τις απειλές των ανταρτών και κατήγγειλε τις δυνάμεις του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και την απερίσκεπτη προσέγγισή τους, είπε ο Γιουσεφζάι στον ιστότοπο Press TV.
Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Αφγανιστάν αρχικά αρνήθηκαν πως σκότωσαν αμάχους στην αεροπορική επιδρομή, αλλά αργότερα παραδέχθηκαν το «λάθος».
Έγινε μόλις δύο ημέρες αφότου ένα αμερικανικό αεροσκάφος στόχευσε δύο οχήματα στην ανατολική επαρχία Νουριστάν, υποστηρίζοντας ότι τα οχήματα μετέφεραν αντάρτες. Τα 22 θύματα τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν πολίτες, μεταξύ των οποίων μια γυναίκα και ένα παιδί.
Η χαρά μετατράπηκε σε θλίψη
Ο βομβαρδισμός ενός γαμήλιου πάρτι στο Νανγκαρχάρ του ανατολικού Αφγανιστάν στις 6 Ιουλίου 2008, δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό των δυνάμεων του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που στόχευαν συγκεντρώσεις πολιτών στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων γάμων.
Την 1η Ιουλίου 2002, μόνο μήνες αφότου οι δυνάμεις του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ βομβάρδισαν το Αφγανιστάν, τουλάχιστον 120 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν σε αεροπορική επιδρομή που πραγματοποίησαν οι δυνάμεις του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στην περιοχή Deh Rawood της νότιας επαρχίας Uruzgan. Ο επίσημος απολογισμός των νεκρών ήταν μεταξύ 40 και 48.
Ο στόχος της επίθεσης κατά τη διάρκεια της νύχτας από βομβαρδιστικό B-52 και επιθετικό αεροσκάφος AC-130 ήταν μια γαμήλια εκδήλωση και στα θύματα περιλαμβάνονται γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τοπικές αφγανικές πηγές.
Ο γάμος γινόταν σε μια ιδιωτική κατοικία σε ένα χωριό και κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε καμία σχέση ούτε με την Αλ Κάιντα ούτε με τους Ταλιμπάν, ανέφεραν πηγές.
Τον Ιούλιο του 2002, η Αποστολή Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν (UNAMA) είπε ότι παρέδωσε αντίγραφα εσωτερικής έκθεσης του ΟΗΕ σχετικά με τη θανατηφόρα βομβιστική επίθεση σε εκδήλωση γάμου στο Uruzgan στις αρχές των ΗΠΑ και του Αφγανιστάν, χωρίς να δημοσιοποιήσει την έκθεση.
"Ήταν μια πρώιμη ένδειξη για το πώς τα Ηνωμένα Έθνη κάλυψαν τα εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και πάντα έρχονταν να σώσουν τον συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ", δήλωσε ο Ζία Χακίμι, ένας Αφγανός ερευνητής και συγγραφέας, στον ιστότοπο Press TV .
Τον Νοέμβριο του 2008, οι Αμερικανοί ήταν ξανά στο στόχαστρο ενός γαμήλιου πάρτι στην περιοχή Shah Wali Kot της νότιας επαρχίας Κανταχάρ, η οποία ήταν το προπύργιο των Ταλιμπάν εκείνη την εποχή.
Περίπου 40 άμαχοι, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν γυναίκες, σκοτώθηκαν στην επίθεση, η οποία ήρθε μόλις λίγες ώρες μετά τις ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν στο ταραχώδες χωριό στα σύνορα.
«Μετά τις πρωινές συγκρούσεις με τους Ταλιμπάν στο χωριό, οι δυνάμεις του συνασπισμού ήταν προφανώς εξαγριωμένες και βομβάρδισαν αδιάκριτα ένα συγκρότημα που φιλοξενούσε έναν γάμο», είπε ο Ajmal Achakzai, κάτοικος του Shah Wali Kot, στον ιστότοπο Press TV. «Τέτοια περιστατικά ήταν συνηθισμένα εκείνη την εποχή».
Η απουσία μηχανισμού εξέτασης και δίωξης εγκληματιών πολέμου δημιούργησε ένα περιβάλλον ατιμωρησίας και ενθάρρυνε τις αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν να συνεχίσουν τον στρατιωτικό τους τυχοδιωκτισμό στη χώρα της Νότιας Ασίας.
Καθώς συνεχιζόταν η στρατιωτική κατοχή, συνέχιζαν και οι βομβαρδισμοί στις συγκεντρώσεις πολιτών.
Το Σεπτέμβριο του 2019, εκρήξεις σε γαμήλιο πάρτι στην επαρχία Χελμάντ του νότιου Αφγανιστάν σκότωσαν τουλάχιστον 40 πολίτες, μεταξύ των οποίων 12 παιδιά.
Ο Χακίμι είπε πως οι βομβαρδισμοί σε γάμους είναι «μόνο ένα μέρος της αμερικανικής ιστορίας στο Αφγανιστάν», υπενθυμίζοντας δεκάδες παρόμοιες απερίσκεπτες αεροπορικές επιδρομές που είχαν στόχο ιατρικές και εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις σε όλο το Αφγανιστάν.
«Η τρομοκρατική ομάδα Daesh, η οποία έχει διαπράξει τόσες φρικτές φρικαλεότητες σε Αφγανούς τα τελευταία χρόνια, επίσης ωχριά σε σύγκριση με τα εγκλήματα που διέπραξαν δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν», είπε στον ιστότοπο Press TV.
«Σκοτώνοντας αθώους πολίτες σε γάμους, νοσοκομεία, σπίτια – κυριολεκτικά παντού».
Σε ένα απομακρυσμένο, απεριόριστο χωριουδάκι, κρυμμένο στα απόκρημνα βουνά της επαρχίας Νανγκαρχάρ του ανατολικού Αφγανιστάν, μια συνοδεία ντόπιων, φορώντας παραδοσιακές στολές και ακούγοντας τους χτύπους του τυμπάνου, πήγαινε στο χωριό του γαμπρού για τους μεγαλειώδεις γαμήλιους εορτασμούς στις 6 Ιουλίου 2008.