Η Ρωσία και η Κίνα έχουν ένα κοινό όραμα για τη Βόρεια Κορέα

Η τριήμερη κρατική επίσκεψη στις 25-27 Ιουλίου του Ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, συνοδευόμενος από στρατιωτική αντιπροσωπεία, στην Πιονγκγιάνγκ είναι η πρώτη τέτοια επίσκεψη υψηλού επιπέδου από τη Μόσχα στη μετασοβιετική εποχή. Η συνάντηση του Σόιγκου με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν την Τετάρτη εξυψώνει εντελώς αυτό που θα ήταν φιλική χειρονομία από το Κρεμλίνο για την 70ή επέτειο της ανακωχής που οδήγησε σε παύση των εχθροπραξιών του Κορεατικού Πολέμου σε ένα εντελώς διαφορετικό σύμπαν. 

MK BHADRAKUMAR - indianpunchline.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Στο πιο προφανές επίπεδο, ανοίγει μια τρύπα στο σιδερένιο παραπέτασμα των κυρώσεων που έχτισαν οι ΗΠΑ γύρω από τη Βόρεια Κορέα. Όμως, η επίσκεψη του Σόιγκου, που συμπίπτει με τη Σύνοδο Κορυφής της Αφρικής στην Αγία Πετρούπολη, υπό την προεδρία του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, πρέπει να θεωρηθεί ως μέρος του μηνύματος της Ρωσίας πως επέστρεψε δυναμικά στο επίκεντρο της παγκόσμιας πολιτικής.

Το κερασάκι στην τούρτα ήταν μια ξενάγηση στο οπλοστάσιο πυραύλων της Βόρειας Κορέας ικανών να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, συμπεριλαμβανομένου του νεότερου επιτεύγματος βαλλιστικού πυραύλου Hwasong-18, το οποίο ο Κιμ ανέλαβε να παρουσιάσει προσωπικά για τη ρωσική στρατιωτική αντιπροσωπεία.

Το Βορειοκορεατικό Πρακτορείο Ειδήσεων [NKNA] ανέφερε ότι ο Σόιγκου παρέδωσε μια χειρόγραφη επιστολή του Πούτιν στον Κιμ. Σχολίασε πως «αναπολώντας με βαθιά συγκίνηση την ιστορία της βαθιάς ριζωμένης φιλίας ΛΔΚ-Ρωσίας, στη συνομιλία αντάλλαξαν την αξιολόγηση και τις απόψεις για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος στον τομέα της εθνικής άμυνας και ασφάλειας και για το περιφερειακό και διεθνές περιβάλλον ασφάλειας και καταλήξαμε σε συναίνεση άποψης για αυτά…

«Η συνάντηση μεταξύ του Κιμ Γιονγκ Ουν και του Σεργκέι Σόιγκου σε μια σημαντική στιγμή χρησιμεύει ως μια σημαντική ευκαιρία για την περαιτέρω ανάπτυξη των στρατηγικών και παραδοσιακών σχέσεων ΛΔΚ-Ρωσίας όπως απαιτεί ο νέος αιώνας και περαιτέρω ενίσχυση σε βάθος της στρατηγικής και τακτικής συνεργασίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χώρες στον τομέα της εθνικής άμυνας και ασφάλειας για να αντιμετωπίσουν το διαρκώς μεταβαλλόμενο περιφερειακό και διεθνές περιβάλλον ασφάλειας».

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε πως η επίσκεψη Σόιγκου «θα συμβάλει στην ενίσχυση των διμερών στρατιωτικών δεσμών και θα σηματοδοτήσει ένα σημαντικό στάδιο στην ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών».

Η έμφαση στην ανάγνωση της Βόρειας Κορέας είναι αναμφισβήτητα στις ανησυχίες άμυνας και ασφάλειας, εφιστώντας την προσοχή στο ασταθές περιβάλλον στην Άπω Ανατολή, και συγκεκριμένα στην «στρατηγική και τακτική συνεργασία και συνεργασία». Η Μόσχα διέψευσε τις δυτικές αναφορές για στρατιωτική συνεργασία με τη Βόρεια Κορέα. Πιθανόν να ανοίγει μια νέα σελίδα.

Η επίσκεψη του Σόιγκου πραγματοποιήθηκε παράλληλα με την επίσκεψη του Λι Χονγκζόνγκ, αντιπροέδρου της Μόνιμης Επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας, σηματοδοτώντας τη Ρωσία και την Κίνα να «στέκονται κοντά» στη Βόρεια Κορέα - για να δανειστώ από ένα σχόλιο των Global Times - ως απάντηση στην κυβέρνηση Μπάιντεν που επιτάχυνε την εμβάθυνση μιας τριμερούς συμμαχίας μεταξύ Ουάσιγκτον, Τόκιο και Σεούλ.

Η Ουάσιγκτον εκμεταλλεύεται την πολιτική μετάβαση στη Νότια Κορέα με την εκλογή του φιλοδυτικού Νοτιοκορεάτη προέδρου Yoon Suk-Yeol πέρυσι το Μάιο, ο οποίος ανέτρεψε την πορεία της ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής του προκατόχου του Moon Jae-In προς τη Μόσχα και το Πεκίνο και εγκατέλειψε εντελώς τις προσπάθειες για μια εκτόνωση με την Πιονγκγιάνγκ.

Η προσέγγιση των ΗΠΑ στην Άπω Ανατολή συγκρίνεται με την στρατηγική τους στη Μέση Ανατολή, όπου επίσης συνηθίζουν να πυροδοτούν την ιρανοφοβία και να εμποδίζει την αποκρυστάλλωση κάθε διαδικασίας περιφερειακής ασφάλειας, η οποία βοήθησε στην ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας τους στην περιοχή και προώθησε μαζικές εξαγωγές όπλων. Η κύρια διαφορά έγκειται στην ώθηση της στρατηγικής της Άπω Ανατολής της Ουάσιγκτον που έγκειται στον περιορισμό της Κίνας και της Ρωσίας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ΗΠΑ επιδεινώνουν την κατάσταση στην Ασία προκαλώντας την Πιονγκγιάνγκ και υπονομεύοντας την κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο για να τη διατηρήσουν σε κατάσταση αναστολής που μπορεί να επανεξεταστεί ανά πάσα στιγμή. Οι πρόσφατες διαδοχικές επισκέψεις τον Ιούλιο από δύο αμερικανικά πυρηνικά υποβρύχια στις ναυτικές βάσεις της Νότιας Κορέας είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Το τελευταίο διάστημα, η παγωμένη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο Κορέων πλησιάζει συνεχώς σε κλιμάκωση λόγω της εμβάθυνσης της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Σεούλ. Μια καθοριστική στιγμή ήρθε τον Απρίλιο, όταν ο Μπάιντεν και ο Γιουν υπέγραψαν τη Διακήρυξη της Ουάσιγκτον για την αποτροπή της Βόρειας Κορέας, η οποία περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας συμβουλευτικής ομάδας για θέματα στον πυρηνικό τομέα και τη μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης αμερικανικών στρατηγικών όπλων, καθώς και τις επισκέψεις πυρηνικών υποβρυχίων στη Νότια Κορέα.

Σίγουρα, η κλιμάκωση από την Ουάσιγκτον προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Πιονγκγιάνγκ και σχηματίζεται ένας φαύλος κύκλος ελλείψει οποιουδήποτε ενδιαφέροντος από την αμερικανική πλευρά για εκ νέου εμπλοκή με την Πιονγκγιάνγκ. Στην πραγματικότητα, λοιπόν, οι Αμερικανοί κλιμακώνουν την κατάσταση με το πρόσχημα ότι υποστηρίζουν τη Νότια Κορέα.

Με απλά λόγια, αυτό δημιουργεί συνέργεια για την ικανότητα των ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν το σινο-ρωσικό άξονα στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Η εφημερίδα Izvestia ανέφερε την περασμένη εβδομάδα, επικαλούμενη πηγές του υπουργείου Άμυνας στη Μόσχα, πως εξετάζεται η ενίσχυση της ανάπτυξης της Άπω Ανατολής και αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη βάση των στρατηγικών αεροσκαφών Tu-160 «White Swan» στην περιοχή Amur — ένα πολυλειτουργικό υπερηχητικό στρατηγικό βομβαρδιστικό με μεταβλητή γεωμετρία φτερών, σχεδιασμένο να χτυπά στο βάθος με ταχύτητα έως και 2000 km/h.

Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Yuri Lyamin είπε στην Izvestia, «Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην Ιαπωνία, με την οποία εμείς [η Ρωσία] έχουμε ακόμη εδαφικές διαμάχες για το νότιο Kuril. Πρόσφατα, αυτή η χώρα [η Ιαπωνία] αύξησε τις στρατιωτικές της δαπάνες και σχεδιάζει επίσης να αναπτύξει συστήματα όπλων κρούσης. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να ενισχύσουμε τις αποτρεπτικές μας δυνάμεις για να εξουδετερώσουμε την απειλή από αυτή την κατεύθυνση».

Ωστόσο, η γεωπολιτική της Άπω Ανατολής έχει και άλλες διαστάσεις. Η εμπορική αξία της ναυτιλιακής διαδρομής της Αρκτικής βρίσκεται στο επίκεντρο, «η οποία είναι μια σημαντική περιοχή όπου η Κίνα και η Ρωσία έχουν δυνατότητες και θα πρέπει να ενισχύσουν τη συνεργασία», έγραψαν αυτή την εβδομάδα οι Global Times.

Η Ρωσία δοκιμάζει επί του παρόντος τη ναυτιλιακή διαδρομή της Αρκτικής με ένα φορτίο αργού πετρελαίου για την Κίνα, το οποίο αναμένεται να φτάσει στις 12 Αυγούστου στο Rizhao στην επαρχία Shandong της Ανατολικής Κίνας. Αυτή η διαδρομή θα μπορούσε να μειώσει τη θαλάσσια απόσταση μεταξύ Ευρώπης και Βορειοανατολικής Ασίας κατά σχεδόν ένα τρίτο, σε σύγκριση με τη διαδρομή του Σουέζ, η οποία χρησιμοποιείται σήμερα για τις περισσότερες εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου προς την Κίνα και την Ινδία.

Χωρίς αμφιβολία, η κλιματική αλλαγή τροφοδοτεί το ενδιαφέρον για τη ναυτιλία στην Αρκτική. Αλλά αυτό θέτει επίσης ένα νέο στάδιο του παγκόσμιου ανταγωνισμού ισχύος, που περιλαμβάνει τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά συμφέροντα για το εμπόριο μεταξύ Ασίας και Ευρώπης. Η στρατηγική σημασία είναι βαθιά, δεδομένου ότι η Βόρεια Οδός δεν είναι υπό αμερικανικό έλεγχο, σε αντίθεση με τα στενά της Μαλάκα.

Οι Global Times έγραψαν: «Από τη σκοπιά της γεωπολιτικής, ο έγκαιρος σχεδιασμός και η προφύλαξη από την άποψη της διαφοροποίησης των ναυτιλιακών οδών είναι πρωταρχικής σημασίας για την οικονομική και εμπορική ασφάλεια της Κίνας. Ως εκ τούτου, η Κίνα πρέπει να συνεργαστεί με τη Ρωσία για την ανάπτυξη νέων ναυτιλιακών δρομολογίων στην Αρκτική για τα μακροπρόθεσμα στρατηγικά της συμφέροντα».

Αρκεί να πούμε ότι η εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ του κινεζικού και του ρωσικού ναυτικού, ειδικά η κοινή περιπολία, κ.λπ. — αλλάζει το παιχνίδι στη γεωπολιτική της Άπω Ανατολής και του Δυτικού Ειρηνικού.

Πού μπαίνει η Βόρεια Κορέα; Με απλά λόγια, το λιμάνι Rajin, που βρίσκεται στη βορειοανατολική ακτή της Βόρειας Κορέας, συμβαίνει να είναι το πιο βόρειο λιμάνι στην Ασία χωρίς πάγο.



Το Rajin θα μπορούσε να γίνει «κόμβος logistics» εάν συνδεθεί με τον Υπερσιβηρικό Σιδηρόδρομο. Ήδη, υπάρχει ένας σιδηρόδρομος που συνδέει τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα μέσω της διάβασης στον ποταμό Tumen για να φτάσει στο λιμάνι στο Rajin (σύμφωνα με μια συμφωνία του 2008 που υπογράφηκε μεταξύ των σιδηροδρόμων των δύο χωρών.



Μια Ειδική Οικονομική Ζώνη στο Ranjin εντάσσεται αφενός στο ναυτιλιακό δίκτυο της Αρκτικής ενώ αφετέρου εμπίπτει ακριβώς στην ομάδα των λιμανιών της Βορειοανατολικής Ασίας στα οποία θα μπορούσαν να φτάσουν ή να αναχωρήσουν τα πλοία που διέρχονται από τη Βόρεια θαλάσσια διαδρομή, τρία από τα οποία — Busan, Qingdao και Tianjin — είναι επίσης τα 10 πιο πολυσύχναστα λιμάνια εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο.

Πράγματι, το σχέδιο των ΗΠΑ να διατηρήσουν την ένταση σε υψηλά επίπεδα στην κατάσταση γύρω από τη Βόρεια Κορέα είναι αυτονόητο. Για να μετατραπεί πραγματικά το Rajin σε κόμβο logistics θα απαιτούσε πιθανώς τεράστιες αλλαγές στην πολιτική κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο.

Η πρωτοποριακή επίσκεψη του Σόιγκου στην Πιονγκγιάνγκ έχει πολύ μεγαλύτερη ατζέντα για την ενσωμάτωση της Βόρειας Κορέας στη γεωοικονομία της Ευρασίας. Το να το δούμε με όρους μηδενικού αθροίσματος δε θα δικαιώσει τους πνευματικούς πόρους της Ρωσίας για να σχεδιάσει το μέλλον με ένα διορατικό όραμα. Μην εκπλαγείτε αν οι συνομιλίες του Σόιγκου στην Πιονγκγιάνγκ θα εμφανιστούν στην επικείμενη επίσκεψη του Πούτιν στην Κίνα τον Οκτώβριο με επίκεντρο την Πρωτοβουλία Belt and Road.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail