Άλλο ένα Βιετνάμ: Ο Μπάιντεν ετοιμάζεται να τοποθετήσει τις μπότες των ΗΠΑ στην Ουκρανία καθώς ο ουκρανικός στρατός μαραίνεται

Σε ένα στοιχειωμένο déjà vu, η ιστορία φαίνεται έτοιμη να επαναληφθεί καθώς οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για μια πιθανή ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ουκρανία. Οι φρικαλεότητες που πραγματοποιήθηκαν από τις ΗΠΑ στο Βιετνάμ έχουν αφήσει ανεξίτηλα σημάδια στην ιστορία του έθνους, και η Ουκρανία μπορεί να βαδίζει σε παρόμοιο μονοπάτι.

Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Καθώς ο Μπάιντεν ετοιμάζεται να τοποθετήσει τις μπότες των ΗΠΑ στην Ουκρανία, ακούγονται απόκοσμοι απόηχοι του πολέμου του Βιετνάμ. Για άλλη μια φορά, οι ΗΠΑ εμπλέκονται σε ένα αμφίβολο έργο με ακούσιες επιπτώσεις.

Η αλήθεια αναδύεται σταθερά από τις σκιές της προπαγάνδας. Οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν γρήγορα 3.000 στρατιωτικούς εφέδρους για την «Επιχείρηση Atlantic Resolve» παρά τις αφηγήσεις στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης που προέβλεπαν ρωσική ήττα. 

Σιωπηλές ερωτήσεις: Γιατί να καλέσουμε εφέδρους;

«Αυτό επιβεβαιώνει την ακλόνητη υποστήριξη και δέσμευση για την άμυνα της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ στον απόηχο του παράνομου και απρόκλητου πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία», είπε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ο Αντιστράτηγος Ντάγκλας Σιμς, διευθυντής επιχειρήσεων για το Μικτό Επιτελείο.

Γιατί όμως υπάρχει τόσο πιεστική ανάγκη για ενίσχυση εάν η νίκη έχει ήδη κατακτηθεί; Η διοίκηση τηρεί σιωπή και ούτε το Κογκρέσο ούτε τα μέσα ενημέρωσης δείχνουν να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα.

Καθώς οι νεοσυντηρητικοί του Μπάιντεν αυξάνουν τη συμμετοχή τους παρά τις αυξανόμενες απώλειες στην Ουκρανία και τη μείωση του αριθμού των στρατιωτών των ΗΠΑ, πέφτουμε σε έναν γκρεμό που είναι επικίνδυνος. Η επόμενη κίνηση στη σύγκρουση αντιπροσώπων ΗΠΑ-ΝΑΤΟ μπορεί να περιλαμβάνει Αμερικανούς νέους. Θα αναθεωρηθεί το σύστημα της Επιλεκτικής Υπηρεσίας; Πόσο καιρό πριν ξυπνήσει ο κόσμος και πει αποφασιστικά «ΟΧΙ»;

Καθώς η Ουκρανία διατρέχει τον κίνδυνο να γίνει ένα άλλο Βιετνάμ, οι σκιές της ιστορίας μεγαλώνουν. Το Βιετνάμ εξακολουθεί να δείχνει σημάδια της αμερικανικής εισβολής, λειτουργώντας ως θλιβερή υπενθύμιση παλαιότερων τραγωδιών. Υπάρχουν πιθανότητες η Ουκρανία να βιώσει παρόμοιες τραγωδίες καθώς οι αναμνήσεις επανεμφανίζονται; Θα επαναληφθεί ο κύκλος της τραγωδίας και της καταστροφής με την ανάπτυξη στρατευμάτων;

Μνήμες που καταδιώκουν: Οι πληγές του Βιετνάμ επανέρχονται στην επιφάνεια

Ας μην ξεχνάμε τα διδάγματα από το παρελθόν. Το Βιετνάμ εξακολουθεί να τυλίγεται κάτω από τη φρίκη της αμερικανικής εισβολής στη δεκαετία του 1950. Αν θυμάται κανείς καθαρά, την εποχή του πολέμου του Βιετνάμ, οι ΗΠΑ ανέπτυξαν 5.900 εφέδρους στρατιώτες. Από αυτούς, 3.500 στρατιώτες αναπτύχθηκαν στο Βιετνάμ.

Οι περισσότεροι έφεδροι στρατιώτες του Στρατού υπηρέτησαν σε μονάδες υποστήριξης μάχης και υποστήριξης υπηρεσιών μάχης, όπως η 319th Transportation Company από την Augusta, Ga. Ενώ αναπτύχθηκε στο Βιετνάμ, η μονάδα μετέφερε πυρομαχικά και σιτηρέσια στην 1η Μεραρχία Πεζικού κοντά στα σύνορα με την Καμπότζη.

Ο πόλεμος του Βιετνάμ σημαδεύτηκε από μια σειρά από θηριωδίες που πραγματοποιήθηκαν από τον στρατό των ΗΠΑ, αφήνοντας μια ανεξίτηλη ουλή στην ιστορία του έθνους. Από τη διαβόητη σφαγή στο My Lai, όπου εκατοντάδες άοπλοι πολίτες, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων, σκοτώθηκαν βάναυσα, μέχρι την ευρεία χρήση χημικού πολέμου, όπως το Agent Orange, που προκάλεσε καταστροφικές μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία και το περιβάλλον, ο πόλεμος εξαπέλυσε αφάνταστα δεινά. Ο αδιάκριτος βομβαρδισμός περιοχών αμάχων και ο εκτοπισμός εκατομμυρίων επιδείνωσαν περαιτέρω την τραγωδία. Αυτές οι φρικαλεότητες πυροδότησαν την παγκόσμια οργή, αναδιαμορφώνοντας τις αντιλήψεις του κοινού για τον πόλεμο και προκαλώντας μια βαθιά επανεκτίμηση της στρατιωτικής συμπεριφοράς και λογοδοσίας. Λοιπόν, θα συμβεί το ίδιο με την Ουκρανία τώρα; Θα γίνει η Ουκρανία άλλο ένα Βιετνάμ;

Θα επαναληφθεί η ιστορία στην Ουκρανία ή θα βρούμε έναν τρόπο να απελευθερωθούμε από αυτό το στοιχειωμένο μοτίβο; Μόνο ο χρόνος θα δείξει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail