Ο Πούτιν μιλά για το δώρο του Στάλιν στην Πολωνία και τα σχέδιά της για τη Δυτική Ουκρανία

Φωτογραφία: RIA Novosti
Η δημιουργία της στρατιωτικής ένωσης μεταξύ Πολωνίας, Λιθουανίας και Ουκρανίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ σχεδιάζεται για την επακόλουθη κατοχή της Ουκρανίας, πιστεύει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Βαρσοβία θέλει να αποκτήσει την Υπερκαρπάθια, καθώς και τμήματα της Λευκορωσίας.

Μιλώντας σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Πούτιν σημείωσε ότι η Πολωνία έλαβε τα δυτικά της εδάφη ως «δώρο» από τον Ιωσήφ Στάλιν.

«Όσο για τους Πολωνούς ηγέτες, πιθανότατα αναμένουν να σχηματίσουν ένα είδος συνασπισμού κάτω από την «ομπρέλα του ΝΑΤΟ» και να παρέμβουν άμεσα στη σύγκρουση στην Ουκρανία, για να αρπάξουν στη συνέχεια ένα μεγαλύτερο κομμάτι για τους εαυτούς τους, να ανακτήσουν, όπως πιστεύουν, τα ιστορικά τους εδάφη - τη σημερινή Δυτική Ουκρανία δηλαδή. Είναι ανοιχτό μυστικό πως ονειρεύονται επίσης λευκορωσικά εδάφη», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος.

"Όσο για τη Λευκορωσία, είναι μέρος της Ένωσης Κρατών. Η εξαπλωση επιθετικότητας κατά της Λευκορωσίας θα σημαίνει επιθετικότητα κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Θα απαντήσουμε σε αυτό με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας. <…> Θα πω ένα πράγμα - αυτό είναι ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι και οι εγκέφαλοι τέτοιων σχεδίων θα πρέπει να σκεφτούν τις συνέπειες", πρόσθεσε.

Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, αναφέρθηκε ότι η Λιθουανία, η Πολωνία και η Ουκρανία σχεδίαζαν να δημιουργήσουν μια στρατιωτική οντότητα εντός του ΝΑΤΟ. Ο δημοσιογράφος Jakub Mozniak έγραψε στο Dziennik polityczny πως θα ήταν ένα σώμα 20-25 χιλιάδων. Οι πολωνικές και λιθουανικές ταξιαρχίες θα έχουν έδρα στο Λούμπλιν και η ουκρανική — στα δυτικά της Ουκρανίας (στο Γιαβόριβ).

Οι εικόνες περιλάμβαναν τη δημοσίευση που απεικόνιζε το έμβλημα του υποτιθέμενου σχηματισμού LITPOLUKRCORPS. Ωστόσο, το έμβλημα που εμφανίστηκε στη δημοσίευση αποδίδεται στη Λιθουανο-Πολωνο-Ουκρανική ταξιαρχία που φέρει το όνομα του Hetman Konstantin Ostrozhsky (LITPOLUKRBRIG). Η ταξιαρχία ιδρύθηκε το 2016 σύμφωνα με την τριμερή συμφωνία του 2009 για συμμετοχή σε διεθνείς επιχειρήσεις υπό την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι αρχές της Λευκορωσίας έχουν μιλήσει επανειλημμένα για απειλές κατά της δημοκρατίας. Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε τον Ιούνιο ότι εάν έπρεπε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε περίπτωση τέτοιας επίθεσης, θα το έκανε χωρίς δισταγμό.

Το Μάρτιο, ο Πούτιν ανακοίνωσε σχέδια για ανάπτυξη ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία. Η Μόσχα δε θα δώσει στο Μινσκ τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, αλλά απλώς θα τα αναπτύξει στο έδαφος της χώρας, είπε ο Πούτιν.

Η Ουκρανία και η Ευρώπη ξεσηκώνονται σιγά σιγά

Μιλώντας για την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία, ο Πούτιν είπε ότι η κοινή γνώμη στην Ουκρανία αλλάζει σταδιακά καθώς ο κόσμος σιγά-σιγά συνέρχεται.

"Οι πόροι επιστράτευσης της χώρας εξαντλούνται. Οι άνθρωποι στην Ουκρανία αναρωτιούνται γιατί πεθαίνουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, για ποιον λόγο και για χάρη των ιδιοτελών συμφερόντων. Αυτό είναι ένα εύλογο ερώτημα που πρέπει να θέσουμε. Αργά αλλά σίγουρα, ξεσηκώνονται", είπε ο Πούτιν στη συνεδρίαση του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, η κοινή γνώμη στην Ευρώπη αλλάζει επίσης. Οι Ευρωπαίοι «βλέπουν ότι η λεγόμενη υποστήριξη για την Ουκρανία είναι στην πραγματικότητα ένα αδιέξοδο, μια σταθερή και ατελείωτη σπατάλη χρημάτων και προσπάθειας».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail