unz |
Όταν ρωτήθηκε για τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream, ο Kirill Budanov, ο επικεφαλής της κύριας διεύθυνσης πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, απάντησε περήφανα ότι η Ουκρανία πραγματοποιούσε τέτοιες ενέργειες».
Alexander Shtorm - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr
"Το κάνουμε αυτή την στιγμή — χρησιμοποιούμε άμεση δράση, μας αρέσει. Ξέρουμε πώς να το κάνουμε και είμαστε περήφανοι που το κάνουμε. Και δεν φοβόμαστε να το κάνουμε οπουδήποτε ενάντια σε κανέναν στον κόσμο, " είπε ο Μπουντάνοφ.
Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Anna Malyar έγραψε στο κανάλι της στο Telegram:
«Πέρασαν 273 μέρες από τότε που κάναμε το πρώτο χτύπημα στη γέφυρα της Κριμαίας για να διαταράξουμε την επιμελητεία των Ρώσων».
Ο επικεφαλής του Γραφείου Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) Vasily Malyuk δήλωσε σε συνέντευξή του πως η γέφυρα της Κριμαίας «ήταν μια υλικοτεχνική διαδρομή που έπρεπε να αποκόψουμε για τον εχθρό».
Ο Mikhail Podolyak, σύμβουλος του επικεφαλής της Προεδρικής Διοίκησης, έγραψε την ημέρα της επίθεσης στη γέφυρα: "Κριμαία, η γέφυρα, η αρχή. Ό,τι είναι παράνομο πρέπει να καταστραφεί, ό,τι έχει κλαπεί πρέπει να επιστραφεί στην Ουκρανία, ό,τι έχει καταληφθεί από τη Ρωσία πρέπει να καταστραφεί».
Το Ηνωμένο Βασίλειο παραδέχτηκε επίσης πως οι ειδικές του δυνάμεις βοηθούσαν τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας να διεξάγουν πράξεις δολιοφθοράς στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Ξένοι ερευνητές δημοσίευσαν έγγραφα που διέρρευσαν κι αποδεικνύουν ότι οι βρετανικές ειδικές υπηρεσίες εκπαίδευαν σαμποτέρ και βοήθησαν στην οργάνωση της τρομοκρατικής επίθεσης στη Γέφυρα της Κριμαίας.
Σύμφωνα με ειδικούς, τέτοιες ομολογίες αρκούν για να δημιουργήσουν ένα νομικά αποδεκτό λόγο (στο πλαίσιο του ΟΗΕ) για να κηρύξουν τον πόλεμο στην Ουκρανία (casus belli).
"Ναι, αυτό το casus belli είναι κάτι παραπάνω από αρκετό, και αυτό δεν είναι το πρώτο. Η Ρωσία είχε από καιρό το πλήρες δικαίωμα να κηρύξει πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά δεν το κάνει σαν να μην υπάρχουν λόγοι γι' αυτό. Γιατί η Ρωσία δεν κηρύσσει πόλεμο; Κατά τη γνώμη μου, η Ρωσία δεν έχει στόχο να μετατρέψει όλη την Ουκρανία σε ένα χωράφι από γυαλί. Αυτό συμβαίνει όταν διεξάγετε πόλεμο με μια πυρηνική δύναμη. Η Ρωσία δεν έχει στόχο να καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία», είπε ο Georgy Riper, ειδικός πληροφοριών, στην Pravda.Ru.
Ο ειδικός αναφέρθηκε σε πολλούς άλλους λόγους:
- Εάν η Ρωσία κηρύξει τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι ρωσικές δυνάμεις θα πρέπει να βομβαρδίσουν πόλεις της Ουκρανίας. Η Ρωσία δε βομβαρδίζει πόλεις και μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας, αλλά στοχεύει στρατιωτικό εξοπλισμό, πυρομαχικά, εγκαταστάσεις διοίκησης, ενέργειας και επιμελητείας.
- Η Ρωσία δε χρειάζεται στρατιωτικό νόμο και γενική επιστράτευση που τίθενται αυτόματα σε ισχύ σε περίπτωση πολέμου.
- Η Μόσχα δε χρειάζεται μια πληθώρα νομικών συνεπειών με τη μορφή εγκλωβισμού πολιτών της, πολιτικών δικαστηρίων κ.λπ., σε περίπτωση κήρυξης πολέμου.
- Η Ρωσία εξακολουθεί να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της για τη διαμετακόμιση ενέργειας με την ΕΕ, οι οποίες θα πρέπει να διακοπούν όταν κηρυχτεί ο πόλεμος.
Το Κρεμλίνο «πρεσβεύει» την ειδική στρατηγική στρατιωτικής επιχείρησης (υβριδικός πόλεμος), παρόμοια με αυτή που έκαναν οι δυτικές χώρες κατά τη διάρκεια παρόμοιων επιχειρήσεων.
Είναι ενδιαφέρον πως το Κίεβο δεν κηρύσσει πόλεμο ούτε στη Ρωσική Ομοσπονδία, παρόλο που το καθεστώς του Κιέβου ουρλιάζει και φωνάζει για «πόλεμο με τη Ρωσία» και «ρωσική επιθετικότητα» σε κάθε γωνιά.
"Η Ουκρανία δεν κηρύσσει πόλεμο γιατί στη συνέχεια θα γίνει επιτιθέμενο κράτος. Θα σταματήσει να λαμβάνει όπλα, πυρομαχικά και χρήματα για τη διαμετακόμιση καυσίμων, μετάλλων, χημικών. Το πιο σημαντικό, δε θα λαμβάνει πλέον οικονομική υποστήριξη από τη Δύση. Χωρίς όλα αυτά τα χρήματα η Ουκρανία θα πάψει να υπάρχει καθώς η χώρα δεν έχει οικονομία. Το Κίεβο θα πρέπει τότε να συμμορφωθεί με όλους τους κανόνες του ανθρωπιστικού δικαίου, που πραγματικά δε θέλει. Επιπλέον, εάν η Ουκρανία κηρύξει πόλεμο στη Ρωσία, η Ρωσία θα κάψει την Ουκρανία εντελώς», πρόσθεσε ο Ρίπερ.
Μετά από όλες τις επιθέσεις που έχει πραγματοποιήσει η Ουκρανία κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης στο στρατηγικό αεροδρόμιο αεροπορίας στο Ένγκελς και στο αρχηγείο των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων, η Μόσχα έχει το δικαίωμα να επιφέρει πυρηνικό πλήγμα στην Ουκρανία, είπε ο ειδικός. Ωστόσο, η Ρωσία δεν το κάνει για ανθρωπιστικούς λόγους και για την απουσία στρατιωτικής ανάγκης.
"Δεν διεξάγουμε πόλεμο. Η διεξαγωγή πολέμου είναι εντελώς διαφορετική, καθώς προβλέπει την ολοκληρωτική καταστροφή των υποδομών. Δεν το κάνουμε. Προσπαθούμε να σώσουμε υποδομές και προσπαθούμε να σώσουμε ανθρώπινες ζωές", ανέφερε επίσημα το Κρεμλίνο.