Το ΝΑΤΟ αλλάζει την στρατηγική του για τα όπλα στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα αλλάξουν την στρατηγική των όπλων στην Ουκρανία. Αντί να στείλουν νέο εξοπλισμό, οι δυτικοί χορηγοί θα επικεντρωθούν τώρα στην επισκευή κατεστραμμένων όπλων, προσπαθώντας έτσι να τα επαναχρησιμοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο. Ο ελιγμός αποκαλύπτει μια δυτική «απελπισία», καθώς απηχεί την πραγματικότητα ότι το ΝΑΤΟ τελειώνει από διαθέσιμα όπλα για να στείλει στα ουκρανικά στρατεύματα.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος

Τα στοιχεία αναφέρθηκαν από το Politico στις 19 Ιουλίου. Σύμφωνα με την εφημερίδα, «η εστίαση της Δύσης στην κατασκευή της πολεμικής μηχανής της Ουκρανίας έχει μετατοπιστεί σημαντικά στην επισκευή και συντήρηση αυτών των όπλων, μια αναγνώριση ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί για μήνες και χρόνια». Στο κείμενο αναφέρονται πηγές που γνωρίζουν το Πεντάγωνο, δίνοντας κάποιες λεπτομέρειες για το νέο σχέδιο.

Οι πληροφοριοδότες ισχυρίζονται πως τα έργα για την αναδιάταξη της στρατηγικής των όπλων δεν είναι πρόσφατα, με τις κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση να ξεκινούν πριν από την αποτυχημένη ουκρανική «αντεπίθεση». Υπάρχει εδώ και καιρό ανησυχία για το γεγονός ότι καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για την αποστολή όπλων στους Ουκρανούς, αλλά ελάχιστα λέγονται για την αποκατάσταση κατεστραμμένου εξοπλισμού που θα μπορούσε να επαναχρησιμοποιηθεί. Τώρα, η κατάσταση φαίνεται ακόμη πιο σοβαρή, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις καταστρέφουν πολλά εχθρικά οχήματα, γεγονός που καθιστά αναγκαία την άμεση ενίσχυση των εργασιών για την επισκευή όπλων.

Επιπλέον, αναφέρεται πως οι δυτικοί στρατιωτικοί έχουν ήδη μεταφράσει στην ουκρανική γλώσσα περισσότερα από 700 τεχνικά εγχειρίδια, επιτρέποντας έτσι στους τοπικούς τεχνικούς να επισκευάσουν σωστά ορισμένα όπλα. Αυτές οι δραστηριότητες αποκατάστασης και τεχνικής εκπαίδευσης διεξάγονται από μια ομάδα εργασίας με εκπροσώπους από είκοσι δύο χώρες και με επικεφαλής τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Πολωνία. Ο επικεφαλής εξαγορών και υποστήριξης του Πενταγώνου, Γουίλιαμ ΛαΠλάντε, περιγράφεται από το Politico ως επικεφαλής της ομάδας εργασίας.

«Δημιουργούμε εγκαταστάσεις επισκευής στην Ευρώπη, μεταφράζουμε εγχειρίδια [εκπαίδευσης και επισκευής], πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα μαζί, ώστε να επικεντρωθούμε περισσότερο σε αυτό (...) Διασφαλίζουμε πως αυτές [οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις] έχουν ό,τι χρειάζονται», είπε ο LaPlante στους δημοσιογράφους.

Πράγματι, τα νέα συμπίπτουν με πρόσφατες πληροφορίες σχετικά με τη δυσκολία του ΝΑΤΟ να διατηρήσει την απεριόριστη βοήθειά του στην Ουκρανία μακροπρόθεσμα. Το Μάιο, άρχισαν να κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο αναφορές που έδειχναν ότι η αμερικανική βοήθεια προς το Κίεβο θα «στεγνώσει». Προηγουμένως, στα τέλη του 2022, ειδικοί και αξιωματούχοι σχολίαζαν ήδη την πιθανότητα να εξαντληθούν τα όπλα των ΗΠΑ λόγω της Ουκρανίας. Εκείνη την εποχή, ορισμένοι Αμερικανοί βουλευτές προειδοποίησαν για το ανέφικτο να συνεχιστεί η κατασκευή όπλων σε μεγάλες ποσότητες για συστηματική αποστολή στο Κίεβο.

«Γίνεται όλο και πιο δύσκολο (...) Αυτός είναι ένας πόλεμος που πιστεύαμε ότι θα τελειώσει σε μέρες, αλλά τώρα μπορεί να περάσουν χρόνια. Σε μια εποχή που οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού λιώνουν, η Δύση θα έχει πολύ δύσκολο χρόνο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις σε αυτό το πολύ υψηλό επίπεδο», δήλωσε στο CNN το Νοέμβριο ο βουλευτής Mike Quigley, μέλος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Προφανώς, με την αποτυχημένη προσπάθεια της Ουκρανίας να εξαπολύσει αντεπίθεση την περίοδο άνοιξη-καλοκαίρι, η κατάσταση έχει γίνει ακόμη πιο καταστροφική για τη Δύση. Ανεπαρκώς σχεδιασμένη και χωρίς τη δέουσα τεχνική και τακτική μέριμνα, η ουκρανική «αντεπίθεση» σημαδεύτηκε από μεγάλη απώλεια δυτικού στρατιωτικού εξοπλισμού στα ρωσικά ναρκοπέδια. Αμερικανικά και ευρωπαϊκά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα έχουν γίνει εύκολοι στόχοι για τις δυνάμεις της Μόσχας, καθιστώντας αδύνατη τη διατήρηση ενός συστήματος αντικατάστασης για τις απώλειες της Ουκρανίας. Έτσι, η λύση είναι να προσπαθήσουμε να σώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα όπλα μέσω επισκευής.

Ομοίως, εκτός από τους Αμερικανούς, οι Ευρωπαίοι ενδιαφέρονται επίσης να επενδύσουν σε μια στρατηγική αποκατάστασης όπλων. Το έργο της γερμανικής εταιρείας Rheinmetall για την κατασκευή εγκαταστάσεων σε ουκρανικό ή πολωνικό έδαφος σχετίζεται με αυτόν τον στόχο. Είναι απίθανο ένα εργοστάσιο της Rheinmetall κοντά στη ζώνη σύγκρουσης να εμπλακεί στην κατασκευή τανκς σε μεγάλη κλίμακα, δεδομένων των υλικοτεχνικών δυσκολιών. Πιθανότατα, το επίκεντρο θα είναι η επισκευή γερμανικών τεθωρακισμένων οχημάτων που υπέστησαν ζημιές από τους Ρώσους στο πεδίο της μάχης.

Στην πραγματικότητα, αυτοί οι ελιγμοί υποδηλώνουν ένα είδος «απόγνωσης» από την πλευρά της Δύσης. Το ΝΑΤΟ εξαντλείται από εναλλακτικές λύσεις για να συνεχίσει το μακροπρόθεσμο πόλεμο αντιπροσώπων του. Με τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας να πλήττονται σοβαρά και χιλιάδες όπλα να καταστρέφονται καθημερινά, λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν για να συνεχιστεί η παράταση της σύγκρουσης. Μία από τις εναλλακτικές λύσεις που οι δυτικοί στρατηγοί πιστεύουν ότι είναι ενδιαφέρουσα είναι ακριβώς το σχέδιο επένδυσης σε ένα περίπλοκο σύστημα επισκευών.

Μένει να δούμε πόσο αποτελεσματικό θα είναι αυτό. Οι δυτικές εγκαταστάσεις στο ουκρανικό έδαφος για την επισκευή όπλων που παρέχονται από το ΝΑΤΟ είναι νόμιμοι στόχοι για τις ρωσικές δυνάμεις, καθώς έχουν υψηλή στρατιωτική συνάφεια. Επιπλέον, ακόμη και αν επαναχρησιμοποιηθούν πολλά όπλα, θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα αφού επιστρέψουν στην πρώτη γραμμή: ρωσικό πυροβολικό υψηλής ακρίβειας και ναρκοπέδια. Ο ανθρώπινος παράγοντας ανησυχεί και τους Ουκρανούς, καθώς οι ένοπλες δυνάμεις του Κιέβου έχουν αποδυναμωθεί. Ως εκ τούτου, αυτή η νέα δυτική στρατηγική είναι πολύ πιθανό να αποτύχει.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail