ANDREW KORYBKO / Παρουσίαση Freepen.gr
----------
1. Οι ΗΠΑ θέλουν να "απο-σινοποιήσουν" την ειρηνευτική διαδικασία
Η Κίνα έχει τη διπλωματική εξουσία να εφαρμόσει το σχέδιό της για το πάγωμα του πολέμου του ΝΑΤΟ-Ρωσίας με πληρεξούσιο, αλλά μόνο αν οι ΗΠΑ επιτρέψουν στο Κίεβο να συμμετάσχει σε συνομιλίες υπό την αιγίδα της, το οποίο είναι απίθανο να εγκριθεί. Δεν υπάρχει περίπτωση η Ουάσιγκτον να αφήσει το συστημικό αντίπαλό της να μείνει στην ιστορία ως η χώρα που βοήθησε να τερματιστεί η πιο γεωστρατηγικά σημαντική σύγκρουση μετά το Β' παγκόσμιο πόλεμο, για αυτό προτιμά να "απο-σινοποιήσει" την ειρηνευτική διαδικασία με το να έχει κάποιον άλλο να παίξει αυτόν το ρόλο προκειμένου να στερήσει το Πεκίνο από αυτήν τη διπλωματική νίκη.
2. Η Ρωσία μπορεί να μην εμπιστευτεί την Τουρκία να μεσολαβήσει ξανά
Η παραβίαση της συμφωνίας του Αζόφσταλ από τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, την οποία έκλεισε πέρυσι με τον Ρώσο ομόλογό του, θα μπορούσε να έχει καταστρέψει ανεπανόρθωτα την εμπιστοσύνη μεταξύ τους, σε σημείο που ο Πρόεδρος Πούτιν δεν αισθάνεται πλέον άνετα με την Τουρκία να μεσολαβεί μεταξύ της και του Κιέβου ποτέ ξανά. Σε αυτή την περίπτωση και λαμβάνοντας υπόψη το φαινομενικό αναπόφευκτο της επανέναρξης των συνομιλιών με κάποια μορφή μέχρι το τέλος του έτους, τότε προκύπτει πως η Ρωσία, η Ουκρανία και οι ΗΠΑ θα πρέπει να συμφωνήσουν σε κάποιον άλλο να μεσολαβήσει στη θέση της.
3. Η Ινδία είναι πολύ πιο ελκυστική από τη Νότια Αφρική
Εκτός από τη Νότια Αφρική, η Ινδία είναι η μόνη μεγάλη χώρα που απείχε σταθερά από όλα τα αντι-ρωσικά ψηφίσματα της Γ.Σ. του ΟΗΕ, αποδεικνύοντας έτσι την ουδετερότητά της απέναντι στον proxy πόλεμο ΝΑΤΟ - Ρωσίας στην Ουκρανία. Σε αντίθεση με την Πρετόρια, ωστόσο, το Δελχί δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στο ΔΠΔ [Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο] και οι δεσμοί του με τη Μόσχα δεν επικρίνονται πλέον από την Ουάσινγκτον. Αυτοί οι δύο παράγοντες συνδυάζονται για να κάνουν την Ινδία πολύ πιο ελκυστική από τη Νότια Αφρική ως πιθανή αντικαταστάτρια της Τουρκίας για διαμεσολάβηση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας που ελέγχεται από τις ΗΠΑ.
4. Η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν εξαιρετικές σχέσεις με την Ινδία
Η δεκαετής ρωσο-ινδική στρατηγική εταιρική σχέση έχει ξεπεράσει εντυπωσιακά την άνευ προηγουμένου δυτική πίεση πάνω της τους τελευταίους δεκαέξι και μισό μήνες, ενώ η στρατηγική εταιρική σχέση Ινδίας-ΗΠΑ ενισχύθηκε πρόσφατα χωρίς να το κάνει εις βάρος των συμφερόντων της Μόσχας. Κάθε μία από αυτές τις δύο μεγάλες δυνάμεις έχει φυσικά συμφέροντα στην περαιτέρω ανύψωση του ταχέως αυξανόμενου ρόλου της Ινδίας στις παγκόσμιες υποθέσεις, γι ' αυτό και θα μπορούσαν μελλοντικά να συμφωνήσουν να μεσολαβήσει στις συνομιλίες Ρωσίας - Ουκρανίας για κατάπαυση του πυρός.
5. Η οπτική Της ινδικής διαμεσολάβησης είναι αποδεκτή από όλους
Η Ρωσία και οι ΗΠΑ ανταγωνίζονται για καρδιές και μυαλά σε ολόκληρο τον παγκόσμιο Νότο, ώστε ο καθένας να κερδίσει από την οπτική τους ζητώντας από τη "φωνή του Παγκόσμιου Νότου" να μεσολαβήσει. Και οι δύο θα λάβουν επίσης συμπληρωματικά οφέλη κάνοντας το ίδιο: η Ρωσία δε θα πρέπει να ανησυχεί για τους συμβιβασμούς που θα μπορούσε να κάνει για σκοπούς διαίρεσης και κυριαρχίας ως "Κινεζική υπαγόρευση", ενώ οι ΗΠΑ μπορούν να παρουσιάσουν τον διάσημο διπλωματικό ρόλο της Ινδίας ως απόδειξη πως ο "ασιατικός αιώνας" δε σημαίνει "κινεζικός αιώνας".
----------
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ματτ Μίλερ επιβεβαίωσε τη Δευτέρα πως "χαιρετίζουμε τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η Ινδία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα" στην παύση αυτής της σύγκρουσης, η οποία σηματοδότησε ότι θα μπορούσε να αντικαταστήσει την Τουρκία εάν η Ρωσία δε θεωρεί πλέον την τελευταία ως αξιόπιστο διαμεσολαβητή. Εάν το Δελχί ενδιαφέρεται, τότε θα πρέπει να ξεκινήσει συνομιλίες και με τους δύο για αυτό αμέσως, επειδή ο χρόνος είναι ουσιαστικός καθώς άλλοι παίκτες ανταγωνίζονται για την ευκαιρία να μείνουν στην ιστορία για να βοηθήσουν στον τερματισμό της πιο γεωστρατηγικής σημαντικής σύγκρουσης από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.