Πολωνία και Ουκρανία διαφωνούν για το σιτάρι για άλλη μια φορά

Ο Πολωνός Πρωθυπουργός Μοραβιέτσκι υποσχέθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα του θα συνεχίσει να απαγορεύει την εισαγωγή ουκρανικών γεωργικών προϊόντων μετά τη λήξη της σχετικής συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΚ) στις 15 Σεπτεμβρίου, εάν ο οργανισμός αυτός δεν την παρατείνει για άλλη μια φορά. Αυτή η χώρα, οι άλλοι τρεις γείτονες της Ουκρανίας στην ΕΕ και η γειτονική Βουλγαρία έκλεισαν μονομερώς τα σύνορά τους σε αυτές τις εξαγωγές τον Απρίλιο για να προστατεύσουν τους αγρότες τους έως ότου η ΕΕ διαμεσολαβήσει σε συμφωνία που τους επιτρέπει να διέλθουν από το έδαφός τους.

ANDREW KORYBKO / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτός ο συμβιβασμός εξόργισε τον Ζελένσκι, ο οποίος οργίστηκε στις αρχές Μαΐου πως είναι "απαράδεκτος" και κατηγόρησε την ΕΕ ότι "ενισχύει τις δυνατότητες του επιτιθέμενου". Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας του, στη συνέχεια, στόχευσε συγκεκριμένα την Πολωνία ένα μήνα αργότερα, ισχυριζόμενος πως οι επιδοτήσεις των αγροτών παραβιάζουν τους κανόνες του ΠΟΕ. Μετά από αυτό, ο Ουκρανός Πρωθυπουργός Σμίγκαλ πήδηξε στην πολωνική μπάντα τις ημέρες μετά την προαναφερθείσα υπόσχεση του Μοραβιέτσκι, καταδικάζοντας τη χώρα αυτή για την "εχθρική και λαϊκιστική της κίνηση".

Λίγο αργότερα, ο Ζελένσκι για άλλη μια φορά οργίστηκε εναντίον της συμφωνίας της Κομισιόν επαναλαμβάνοντας όσα είπε νωρίτερα ότι είναι "απαράδεκτη αλλά αυτή τη φορά πρόσθεσε πως είναι "σαφώς μη ευρωπαϊκή". Αυτή η περιγραφή πήρε κάποια chutzpah να εκτοξεύσει θεωρώντας ότι η Ουκρανία δεν είναι μέλος της ΕΕ και πιθανότατα δεν θα ενταχθεί οποτεδήποτε σύντομα, δεδομένου πως δεν πληροί τα οικονομικά, δικαστικά και πολιτικά κριτήρια για την ένταξη. Ακόμα κι έτσι, ο Ζελένσκι εξακολουθεί να υποδηλώνει ότι η Ουκρανία είναι πιο Ευρωπαϊκή από την Πολωνία, κάτι που αποτελεί προσβολή για τους περισσότερους Πολωνούς.
 
Δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ της ευρωπαϊκότητας αυτών των δύο χωρών από την οπτική τους: η Πολωνία είναι καθολική ενώ η Ουκρανία είναι Ορθόδοξη * η πρώτη είναι μέλος της ΕΕ ενώ η δεύτερη παραμένει μακριά από την ένταξή της * και η πρώτη θεωρεί ότι ιστορικά λειτούργησε ως το λεγόμενο "τελευταίο προπύργιο του πολιτισμού" της Δύσης από την υποτιθέμενη "βάρβαρη Ανατολή", ενώ η δεύτερη δε συνέλαβε ποτέ τον εαυτό της με αυτόν τον τρόπο. Με αυτές τις διαφορές στο μυαλό, είναι κατανοητό γιατί πολλοί Πολωνοί προσβάλλονται από τη ρητορική του Ζελένσκι.

Παρά το πόσο η επιλογή των λέξεων του πληγώνει την υπερηφάνειά τους, το κυβερνών κόμμα "Νόμος και δικαιοσύνη" (PiS) της Πολωνίας δεν αφήνει αυτό να εμποδίσει τις προσπάθειές τους να βρουν έναν λογικό συμβιβασμό σε αυτό το ευαίσθητο ζήτημα. Από τη μία πλευρά, δεν μπορούν πολιτικά να αντέξουν οικονομικά να μην έχουν ένα πλεόνασμα ουκρανικών σιτηρών στην εγχώρια αγορά τους ακριβώς πριν από τις επερχόμενες εκλογές του φθινοπώρου, δεδομένου ότι αυτό θα μπορούσε να τους καταδικάσει στις κάλπες, αλλά επίσης δεν θέλουν ο ηγέτης του de facto συνομοσπονδιακού κράτους τους στα ανατολικά να γίνει πιο δυσαρεστημένος με τη χώρα τους.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Πολωνός Υπουργός Γεωργίας Telus μόλις πρότεινε η ΕΕ να επιδοτεί το κόστος μεταφοράς ουκρανικών σιτηρών σε όλη την επικράτεια της χώρας του, προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά, πρόταση η οποία υιοθετήθηκε από την Επίτροπο της ΕΕ για τη Γεωργία, Wojciechowski, ο οποίος είναι συνάδελφος Πολωνός. Σε αυτό το σενάριο, οι Βρυξέλλες θα πληρώσουν το νομοσχέδιο για να επιλύσουν αυτή τη λεπτή διαμάχη μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας, αφήνοντας έτσι και τους δύο να διεκδικήσουν τη νίκη χωρίς την αντίληψη ότι αυτό είναι εις βάρος του άλλου.

Οι αγρότες της Πολωνίας δε θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν ένα πλεόνασμα ξένων σιτηρών στην εγχώρια αγορά, ενώ η Ουκρανία δε θα έπρεπε να ανησυχεί για τις εξαγωγές της που δεν είναι πλέον ανταγωνιστικές, δεδομένου ότι η ΕΕ θα επιδοτούσε τη διαμετακόμιση τους σε πελάτες πέρα από τους άμεσους γείτονες της χώρας αυτής. Επομένως, ούτε θα κινδύνευε να βγει από την επιχείρηση, αν και υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι οι Βρυξέλλες συμφωνούν να επιδοτήσουν αυτό το καθεστώς, κάτι που θα μπορούσε κάλλιστα να κάνουν, δεδομένου πως τα μέλη της ΕΕ θα παραμείνουν πιθανώς μερικοί από τους κορυφαίους πελάτες της Ουκρανίας.
 
Ο Πρόεδρος Πούτιν υπενθύμισε σε όλους σε ένα άρθρο που έγραψε πριν από τη δεύτερη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αφρικής αυτής της εβδομάδας ότι "πάνω από το 70 τοις εκατό των εξαγωγών (της συμφωνίας σιτηρών) κατέληξαν σε χώρες υψηλού και ανώτερου μεσαίου εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης", έτσι ώστε το μπλοκ να μπορεί να επιτύχει μια συμφωνία παρά το λογαριασμό. Φυσικά, θα ήταν καλύτερο περισσότερο από το 3% των εξαγωγών σιτηρών της Ουκρανίας να πάει στις πιο φτωχές χώρες του κόσμου, αλλά κανείς δεν πρέπει να ελπίζει ότι αυτό θα συμβεί μετά το τέλος της συμφωνίας σιτηρών. 

Λαμβάνοντας υπόψη την πιθανότητα ότι η πελατεία της Ουκρανίας θα παραμείνει η ίδια, θα έπαιρναν απλώς λιγότερη έκπτωση κατά την εισαγωγή των σιτηρών της, εάν επιδοτούσαν τη διαμετακόμισή της στην Πολωνία και οπουδήποτε αλλού καθ' οδόν προς τις δικές τους αγορές, αλλά μπορεί να εξακολουθεί να είναι αρκετά κερδοφόρο για να γίνει αυτό. Κάποιο είδος λύσης σε αυτό φαίνεται αναπόφευκτο, ανεξάρτητα από το τι τελικά θα συμφωνηθεί, δεδομένου ότι η ΕΕ δε θέλει οι πολωνοουκρανικές εντάσεις για αυτό το ευαίσθητο ζήτημα να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες συνέπειες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail