Η Τουρκία προετοιμάζεται για μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη - υπουργός

pixabay / lpcem
Freepen.gr - Μια μονάδα αστικού μετασχηματισμού πρόκειται να δημιουργηθεί στην Τουρκία με σκοπό την προστασία της πολυπληθέστερης πόλης της χώρας από σεισμούς, ανακοίνωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής Mehmet Ozhaseki.

Περίπου 350.000 νέα σπίτια θα χτιστούν στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο του σχεδίου, δήλωσε ο Ozhaseki στον ραδιοτηλεοπτικό φορέα TRT Haber αυτή την εβδομάδα. Θα εισαχθεί επίσης ένα σύστημα επιχορηγήσεων, μέσω του οποίου οι άνθρωποι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για χρηματοδότηση για να "μεταμορφώσουν" και να προστατεύσουν από σεισμούς τις ιδιοκτησίες τους.

"Θα δημιουργήσουμε μια ειδική μονάδα για την Κωνσταντινούπολη, δεν υπάρχει άλλη επιλογή", είπε ο υπουργός, προσθέτοντας πως έχουν ήδη γίνει συζητήσεις με τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.

"Το πιο σημαντικό είναι ότι, αν υπάρξει σεισμός, θα διασφαλίσουμε πως κανένας πολίτης δε θα πηδήξει από το παράθυρο, θα περιμένει ειρηνικά στο σπίτι χωρίς πανικό και θα περιμένει σιωπηλά για να περάσει ο σεισμός", εξήγησε ο Οζασέκι. "Νομίζω ότι μπορούμε να προετοιμάσουμε την Κωνσταντινούπολη για ένα σεισμό πριν έρθει”.

Τα σχόλια του υπουργού έρχονται καθώς η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της για ανάκαμψη μετά τον καταστροφικό σεισμό του Φεβρουαρίου, ο οποίος σκότωσε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους εντός των συνόρων της και τουλάχιστον 8.400 στη γειτονική Συρία. Περισσότεροι από 15 εκατομμύρια άνθρωποι στην Τουρκία επλήγησαν από το περιστατικό, ενώ περίπου τέσσερα εκατομμύρια κτίρια υπέστησαν ζημιές και πάνω από 345.000 διαμερίσματα καταστράφηκαν.

Η Κωνσταντινούπολη, μια πόλη 15 εκατομμυρίων κατοίκων, βρίσκεται στη γραμμή ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας και οι ειδικοί έχουν προβλέψει ότι η πόλη αναμένει το δικό της μεγάλο σεισμό μέχρι το 2030. Περίπου το 70% των δομών της Κωνσταντινούπολης κατασκευάστηκαν πριν από την εφαρμογή των οικοδομικών κανονισμών το 1999 και, ως εκ τούτου, θεωρούνται δυνητικά ανασφαλείς. Μια πρόσφατη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο αριθμός των νεκρών από ένα μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη θα μπορούσε να ξεπεράσει τους 90.000 ανθρώπους.

Ο Οζασέκι εξήγησε επίσης ότι περίπου 1,5 εκατομμύριο κατοικίες στην Κωνσταντινούπολη, ή περίπου μία στις τέσσερις, κινδυνεύουν δυνητικά και είπε: "κάνουμε το καλύτερο δυνατό για όλους τους πολίτες μας στη ζώνη του σεισμού μέχρι το τέλος”.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail