Υπάρχουν πολλά που οδηγούν στο αποτέλεσμα των γερμανο-πολωνικών στρατιωτικών συνομιλιών

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους είχε συνομιλίες με τον Πολωνό ομόλογό του Μάριους Μπλάστσακ τη Δευτέρα κατά την επίσκεψή του στη χώρα. Ελπίζουν να οριστικοποιήσουν μια συμφωνία τις επόμενες δέκα ημέρες για έναν πολωνικό κόμβο αρμάτων μάχης, ο οποίος φέρεται να έχει καθυστερήσει λόγω διαφορών σχετικά με το κόστος σύμφωνα με το Der Spiegel. Δεν είναι επίσης σαφές εάν η προηγούμενη ανάπτυξη των συστημάτων αεράμυνας Patriot της Γερμανίας εκεί θα επεκταθεί, αν και αυτό πιθανότατα θα αποφασιστεί τις ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

ANDREW KORYBKO / Παρουσίαση Freepen.gr

Υπάρχουν πολλά που οδηγούν στο αποτέλεσμα των γερμανο-πολωνικών στρατιωτικών συνομιλιών λόγω του τι αντιπροσωπεύουν για την ΕΕ καθώς και των εσωτερικών και περιφερειακών πλαισίων στα οποία συμβαίνουν. Όσον αφορά το πρώτο, η ενίσχυση τέτοιων δεσμών μεταξύ αυτών των δύο παλαιών αντιπάλων θα έδειχνε πως τα αρχαία τσεκούρια συνεχίζουν να θάβονται. Αυτή η οπτική θα μπορούσε να καθησυχάσει τους μέσους Ευρωπαίους για την ενότητα της ηπείρου τους εν μέσω ανησυχίας ότι έχει αποδυναμωθεί τα τελευταία χρόνια, ειδικά από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης της Ρωσίας.

Όσον αφορά το εσωτερικό πλαίσιο, το κυβερνών κόμμα "Νόμος και δικαιοσύνη" (PiS) της Πολωνίας έχει συμφέρον να πείσει τους ψηφοφόρους πριν από τις εκλογές του φθινοπώρου ότι η σκληρή στάση του απέναντι στη Γερμανία και τη Ρωσία έχει αποδώσει. Μετά την ολοκλήρωση των συμφωνιών που περιγράφηκαν προηγουμένως με το Βερολίνο, θα μπορούσαν να ισχυριστούν πως ο απαραίτητος ρόλος της χώρας τους στη διασφάλιση της Ευρωπαϊκής ασφάλειας έχει αναγνωριστεί από τον ντε φάκτο ηγέτη του μπλοκ παρά τους προβληματικούς δεσμούς αυτών των δύο. Αυτό θα μπορούσε να συσπειρώσει την εθνικιστική βάση του PiS μπροστά στην πρόκληση της παγκοσμιοποιητικής αντιπολίτευσης.

Με βάση τα παραπάνω, το περιφερειακό πλαίσιο σχετίζεται με το ενδιαφέρον του PiS να παρουσιάσει την Πολωνία ως μια μεγάλη δύναμη, η οποία θα προωθηθεί από τη Γερμανία που συμφωνεί να ενισχύσει τους στρατιωτικούς δεσμούς με αυτήν και το κυβερνών κόμμα στη συνέχεια το περιστρέφει ως σιωπηρή αναγνώριση ότι η γεωπολιτική βαρύτητα μετατοπίζεται προς τα ανατολικά. Η αντίληψη πως το PiS έχει αποκαταστήσει το χαμένο ηγετικό καθεστώς της χώρας τους θα μπορούσε να αποτρέψει την εθνικιστική τους βάση από το να ψηφίσει άλλα κόμματα για να διαμαρτυρηθούν για την υποστήριξη του κυβερνώντος κόμματος στους Ουκρανούς πρόσφυγες.

Το εγχώριο και διεθνές πλαίσιο είναι κάπως διαφορετικό από την οπτική της Γερμανίας. Όσον αφορά το πρώτο, η ηγεσία της θέλει να δείξει στους ανθρώπους ότι δε θα αφήσει τη σκληρή προεκλογική ρητορική του PiS εναντίον της χώρας τους να εμποδίσει τις κοινές προσπάθειες για τη διασφάλιση της Ευρωπαϊκής ασφάλειας, η οποία απεικονίζει το Βερολίνο να παίρνει το λεγόμενο υψηλότερο έδαφος. Όσον αφορά το δεύτερο, η Γερμανία πιστεύει πως είναι καλύτερο να κρατήσει κοντά την εθνικιστική Πολωνία του PiS παρά να την απομακρύνει, ειδικά επειδή η αντιπολίτευση μπορεί σύντομα να επιστρέψει στην εξουσία και να θεραπεύσει τις εντάσεις.

Σε περίπτωση που οι κατεστημένοι καθαιρεθούν μετά τις εκλογές του φθινοπώρου, τότε θα μπορούσε να ξεδιπλωθεί μια προσέγγιση μεταξύ των χωρών τους, η οποία θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της Γερμανίας από κάθε άποψη. Οι Ευρωπαίοι δε θα αμφισβητούσαν πλέον την ενότητα του μπλοκ τους, ενώ οι Γερμανοί θα έβλεπαν πως η ηγεσία τους έκανε το σωστό στο να μην πολιτικοποιήσει τη στρατιωτική συνεργασία με την Πολωνία του PiS. Σε περιφερειακό επίπεδο, μια πρόσφατα Συμμαχική Πολωνία δε θα αμφισβητούσε τη Γερμανία για επιρροή στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, εξασφαλίζοντας έτσι την ηγεμονία του Βερολίνου εκεί. 

Αναλύοντας από αυτές τις οπτικές γωνίες, μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι η Γερμανία και η Πολωνία έχουν η κάθε μία τα δικά της συμφέροντα στην οριστικοποίηση συμφωνιών για την ενίσχυση των στρατιωτικών δεσμών μεταξύ τους. Η Γερμανία είναι μακροπρόθεσμη και στρατηγική με στόχο να κρατήσει μια ολοένα και πιο εθνικιστική Πολωνία κοντά, ενώ παράλληλα προετοιμάζει το έδαφος για μια πιθανή προσέγγιση εάν η αντιπολίτευση έρθει στην εξουσία. Αντίθετα, η Πολωνία έχει βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και τακτικές, δεδομένου ότι αφορούν κυρίως μόνο τα εκλογικά συμφέροντα του κυβερνώντος κόμματος πριν από την ψηφοφορία του φθινοπώρου.

Σε κάθε περίπτωση, τα διαμετρικά αντίθετα κίνητρά τους ενθαρρύνουν παράδοξα αυτούς τους σημερινούς αντιπάλους να επιλύσουν τις αναφερόμενες διαφορές τους σχετικά με τη συμφωνία tank hub, για να μην αναφέρουμε την ενθάρρυνση της Γερμανίας να εξετάσει την επέκταση της ανάπτυξης των συστημάτων Patriot στην Πολωνία μέχρι το τέλος του έτους. Ως βασικά μέλη του ΝΑΤΟ, έχουν επίσης συμφέρον να δείξουν ότι το μπλοκ είναι ενωμένο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας, με αυτό το πλαίσιο να είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο θέλουν να καταλήξουν σε συμφωνία το συντομότερο δυνατό.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail