Γιατί Ρωσία και Αφρική είναι μια φυσική εταιρική σχέση

Photo: Alexei Danichev, RIA Novosti - en.kremlin.ru
Το οικονομικό και ανθρωπιστικό φόρουμ Ρωσίας-Αφρικής αυτής της εβδομάδας στην Αγία Πετρούπολη θα δώσει νέα ώθηση στη συνεργασία

Η Ρωσία είναι πρόθυμη να ακούσει τις ανάγκες των Αφρικανών και να οικοδομήσει σχέσεις με βάση την αρχή της "ανάπτυξης όχι εις βάρος της Αφρικής, αλλά με τους Αφρικανούς". Αυτό θα γίνει με πλήρη γνώση πως είμαστε φυσικοί εταίροι.

Από τον Pavel Kalmychek, διευθυντή του Τμήματος Ανάπτυξης διμερούς συνεργασίας στο ρωσική Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης - Russia Today / Παρουσίαση Freepen.gr

Η κατάσταση γύρω από το εμπόριο και την οικονομική ανάπτυξη της Αφρικής τις τελευταίες δεκαετίες χαρακτηρίστηκε από την αυξημένη προσοχή των μεγάλων παραγόντων της παγκόσμιας οικονομίας στο μέλλον της ηπείρου.

Ο "ανταγωνισμός για την Αφρική" μεταξύ των παγκόσμιων και περιφερειακών δυνάμεων καθοδηγείται από το σημαντικό δυναμικό οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής, την πλούσια βάση πόρων και την αυξανόμενη καταναλωτική αγορά.

Παρά τις κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις και την πολιτική αστάθεια σε ορισμένες χώρες, η Αφρική έχει τη δυνατότητα να γίνει ένα σημαντικό κέντρο ανάπτυξης για την παγκόσμια οικονομία.

Το Ρωσικό Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης έχει συντονίσει διακυβερνητικό διάλογο με 18 αφρικανικές χώρες για το εμπόριο, την οικονομική, επιστημονική και τεχνική συνεργασία (IPC) – Αλγερία, Αγκόλα, Κονγκό, Αίγυπτος, Αιθιοπία, Γκάνα, Γουινέα, Λιβύη, Μαρόκο, Μοζαμβίκη, Ναμίμπια, Νιγηρία, Νότια Αφρική, Σουδάν, Τανζανία, Τυνησία, Ουγκάντα, Ζιμπάμπουε, και Ζάμπια.

Το 2022, παρά το δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον, πραγματοποιήσαμε έξι συναντήσεις IPC – με τη Ζιμπάμπουε, το Σουδάν, το Κονγκό, την Αλγερία, τη Μοζαμβίκη και την Αιθιοπία – καθώς και τρεις διαδικτυακές συναντήσεις συμπροέδρων IPC με την Αλγερία, την Αιθιοπία και την Τυνησία.

Επιπλέον, Το ρωσική Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης εργάζεται για τη διεύρυνση του γεωγραφικού πεδίου εφαρμογής της IPC, ιδίως με τη σύσταση επιτροπών με πολλά υποσχόμενες χώρες. Μια διακυβερνητική συμφωνία για τον σκοπό αυτό υπεγράφη με την Τανζανία τον περασμένο Δεκέμβριο. Η υπογραφή παρόμοιων συμφωνιών με μια σειρά άλλων χωρών της Δυτικής και Ανατολικής Αφρικής στο περιθώριο της δεύτερης συνόδου κορυφής Ρωσίας-Αφρικής εξετάζεται.

Το ρωσικό Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης, μαζί με τις αρμόδιες υπηρεσίες, έχει αναπτύξει έναν οδικό χάρτη για την εφαρμογή των μέτρων που απαιτούνται για την αύξηση του Ρωσο-Αφρικανικού εμπορίου και της οικονομικής και επενδυτικής συνεργασίας. Ο οδικός χάρτης περιλαμβάνει εργασίες σε τομείς όπως η βιομηχανία, η χρηματοδότηση και η τραπεζική, η εκπαίδευση, οι μεταφορές, η γεωργία και η αλιεία, η υγεία, οι τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Οι αρχές της δεκαετίας του 2000 μπορούν να περιγραφούν ως η αναγέννηση των ρωσο-αφρικανικών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μετά την παρακμή της δεκαετίας του 1990. Την επόμενη δεκαετία, το εμπόριο αυξήθηκε με πιο μέτριο ρυθμό: 1,5 φορές μεταξύ 2011 και 2021 (από 12,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε 17,7 δισεκατομμύρια δολάρια).

Το 2022, παρά τους περιορισμούς που επέβαλαν οι εχθρικές δυτικές χώρες, καταφέραμε όχι μόνο να διατηρήσουμε τον όγκο του εμπορίου στο ίδιο επίπεδο, αλλά και να τον αυξήσουμε στα 17,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εκτός από τους αντικειμενικούς λόγους για την αύξηση της συνεργασίας με την Αφρική ως ταχέως αναπτυσσόμενη καταναλωτική αγορά, ο τομέας αυτός έχει στρατηγική σημασία στο πλαίσιο της μεταφοράς ρωσικής εξαγωγικής ικανότητας από τις περιοχές που έχουν δεχθεί κυρώσεις. Στο πλαίσιο της αναγκαστικής μείωσης της εμπορικής αλληλεπίδρασης με ορισμένες δυτικές χώρες, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τη συνεργασία με τους φιλικούς εταίρους μας, η οποία αναμφίβολα περιλαμβάνει τη συντριπτική πλειοψηφία των αφρικανικών κρατών.

Η Ρωσία και η αφρικανική ήπειρος είναι φυσικοί εμπορικοί και οικονομικοί εταίροι. Οι προμήθειες από τη Ρωσία στην αφρικανική αγορά (της οποίας η δομή κυριαρχείται από τρόφιμα και ενεργειακά προϊόντα) συμβάλλουν στην επίλυση δύο μεγάλων κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων που απειλούν την ευημερία της Αφρικής - επισιτιστική ανασφάλεια και ενεργειακή ανασφάλεια.

Πέρα από τα τρόφιμα και την ενέργεια, η Ρωσία έχει πολλά να προσφέρει στους Αφρικανούς εταίρους μας. Ειδικότερα, προσβλέπουμε σε αυξημένες προμήθειες εγχώριων μεταποιημένων προϊόντων, εργαλειομηχανών και οχημάτων. 

Η Ρωσία μπορεί να γίνει ένας σημαντικός εξαγωγέας δεξιοτήτων και τεχνολογιών στην Αφρική σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένης της γεωλογίας και της χρήσης του υπεδάφους, της αποτελεσματικής γεωργίας, της ψηφιοποίησης και της παραγωγής πυρηνικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Καθώς ο ανταγωνισμός για την Αφρική εντείνεται, οι αρχές της οικοδόμησης εμπορικών και οικονομικών σχέσεων με τις χώρες της ηπείρου καθίστανται ιδιαίτερα σημαντικές.

Η μνήμη του ρόλου της Σοβιετικής Ένωσης στην απελευθέρωση από τα αποικιακά δεσμά και η υποστήριξή της για μετέπειτα ανάπτυξη, καθώς και η θετική εικόνα της σύγχρονης Ρωσίας, δίνουν στη χώρα μας τεράστιες δυνατότητες εμπιστοσύνης εκ μέρους των Αφρικανών, το οποίο είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον μας να εργαστούμε προς την κατεύθυνση.

Παρά τις φιλικές σχέσεις με τις περισσότερες χώρες της ηπείρου, η Ρωσία κατέχει σήμερα μια μάλλον μέτρια θέση στις εισαγωγές και τις εξαγωγές των αφρικανικών χωρών, πολύ πίσω από την Κίνα, την Ινδία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Η κύρια πρόκληση για το άμεσο μέλλον είναι να δοθεί στις ρωσική-αφρικανικές σχέσεις μια πραγματική οικονομική πτυχή. Από αυτή την άποψη, βλέπουμε διάφορα μεσοπρόθεσμα ζητήματα.

Πρέπει να επιτευχθεί μια πιο ισορροπημένη εμπορική συνεργασία με την Αφρική. Το 2022, οι ρωσικές εξαγωγές ανήλθαν σε 14,8 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι εισαγωγές από την Αφρική ήταν μόνο 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Παραμένουμε ανοιχτοί σε προτάσεις από αφρικανικές εταιρείες. Ειδικότερα, βλέπουμε αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα διατροφής από την Αφρική.

Υπάρχει επίσης μια περιφερειακή ανισορροπία-έξι χώρες της Βόρειας Αφρικής (από τις 54 χώρες της ηπείρου) αντιπροσώπευαν περισσότερο από το 65% του εμπορίου το 2022. Είναι επομένως απαραίτητο να εντείνουμε την εμπορική μας συνεργασία με την υποσαχάρια Αφρική.

Μια άλλη σημαντική πρόκληση είναι να βελτιώσουμε τις γνώσεις μας για τη φύση και τις ανάγκες των αφρικανικών αγορών. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη συμμετοχή της κοινότητας εμπειρογνωμόνων και των εκπροσώπων των επιχειρήσεων που έχουν συνεργαστεί με επιτυχία με Αφρικανούς εταίρους.

Η άρνηση πολλών αφρικανικών χωρών να συμμετάσχουν στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με τα δικά τους οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τη φιλικότητα των χωρών της ηπείρου και την επιθυμία τους να αναπτύξουν διμερείς σχέσεις.

Από την πλευρά της, η ρωσική κυβέρνηση αναπτύσσει έναν ολοκληρωμένο κατάλογο μέτρων για τη στήριξη των ρωσικών εξαγωγών στην Αφρική, μερικά από τα οποία θα παρουσιαστούν στο κοινό στη Ρωσο-Αφρικανική Σύνοδο Κορυφής.

Μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε πως το δυναμικό των ρωσο-αφρικανικών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων απέχει πολύ από το να εξαντληθεί. Ευελπιστούμε ότι η δεύτερη σύνοδος κορυφής και το οικονομικό και ανθρωπιστικό φόρουμ Ρωσίας-Αφρικής θα δώσουν νέα ώθηση στη ρωσική-Αφρικανική συνεργασία.

* Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά από το Valdai Discussion Club, μεταφράστηκε και επιμελήθηκε από την ομάδα RT

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail