Η Κίνα θα απωθήσει την επίθεση του ΝΑΤΟ σε Ασία-Ειρηνικό

Παρ' όλες τις αποτυχίες του αγαπημένου του καθεστώτος μαριονέτας, καθώς και την αδυναμία να το κρύψει ή να το περιστρέψει για προπαγανδιστικούς σκοπούς, το ΝΑΤΟ φαίνεται να επεκτείνει τη συνολική του επιθετικότητα εναντίον του κόσμου. Αυτή τη φορά, στόχος της είναι η περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, ιδιαίτερα η κορυφαία δύναμή της - η Κίνα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες στοχεύουν να χρησιμοποιήσουν την εμπόλεμη συμμαχία για να επεκτείνουν το στρατιωτικό τους αποτύπωμα και την υποδομή τους στη σχετικά σταθερή περιοχή (ή τουλάχιστον ήταν μέχρι να εγκατασταθεί η Ουάσιγκτον DC). Η παρουσία του θαλασσοκρατικού μπλοκ στην περιοχή σίγουρα θα οδηγήσει σε εκθετική αύξηση των εντάσεων με την Κίνα, καθώς ο ασιατικός γίγαντας απλά δεν μπορεί να ανεχθεί τη βαθιά αποσταθεροποιητική στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Δεδομένης της ιστορίας επιθέσεων και εισβολών της εμπόλεμης συμμαχίας σε όλο τον κόσμο, το Πεκίνο δικαίως ανησυχεί και εκνευρίζεται από τα σήματα που παρατήρησε στη φετινή σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ιδιαίτερα σχετικά με τον ανακοινωμένο επεκτατισμό του σε Ασία-Ειρηνικό. Στις 12 Ιουλίου, την ημέρα λήξης της συνόδου κορυφής, το Πεκίνο υποσχέθηκε μια αποφασιστική απάντηση σε αυτή την ανόθευτη επίθεση. Η αποστολή της Κίνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε ισχυρή δήλωση αφού το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε δημόσια τα σχέδιά του την προηγούμενη ημέρα. Ο λόγος που το Πεκίνο μεταδίδει το μήνυμά του μέσω της ΕΕ είναι πως το ταραγμένο μπλοκ έχει ουσιαστικά ξεθωριάσει σε στρατηγική ασχετοσύνη με το να γίνει γεωπολιτικό μενταγιόν των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

"Το περιεχόμενο του ανακοινωθέντος που σχετίζεται με την Κίνα αγνοεί βασικά γεγονότα, διαστρεβλώνει εσκεμμένα τη θέση και τις πολιτικές της Κίνας και σκόπιμα δυσφημεί την Κίνα. Αντιτιθέμεθα σθεναρά και το απορρίπτουμε", δήλωσε η διπλωματική αποστολή της Κίνας, τονίζοντας περαιτέρω ότι "αντιτίθεται σθεναρά στην κίνηση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού» και προειδοποίησε: «Οποιαδήποτε πράξη θέτει σε κίνδυνο τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Κίνας θα αντιμετωπιστεί με αποφασιστική απάντηση».

Και ενώ κάποιοι θα μπορούσαν να πουν πως η διατύπωση είναι «πολύ ισχυρή», εξακολουθεί να είναι αρκετά συγκρατημένη και διπλωματική, δεδομένης της πραγματικά απειλητικής ρητορικής που προέρχεται από το ΝΑΤΟ. Η εμπόλεμη συμμαχία κατηγόρησε ουσιαστικά το Πεκίνο για υποτιθέμενη «παρέμβαση» και «επιθέσεις», ιδιαίτερα για κυβερνοπόλεμο.

«Η ΛΔΚ χρησιμοποιεί ένα ευρύ φάσμα πολιτικών, οικονομικών και στρατιωτικών εργαλείων για να αυξήσει το παγκόσμιο της αποτύπωμα και την ισχύ του έργου, ενώ παραμένει αδιαφανής ως προς την στρατηγική, τις προθέσεις και την στρατιωτική της συγκρότηση», ανέφερε το αμφιλεγόμενο ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας: « Οι κακόβουλες υβριδικές και κυβερνοεπιχειρήσεις της ΛΔΚ και η συγκρουσιακή ρητορική και η παραπληροφόρηση στοχεύουν Συμμάχους και βλάπτουν την ασφάλεια της Συμμαχίας».

Μια τέτοια ρητορική μπορεί να περιγραφεί μόνο ως κήρυξη ενός ακόμη «ψυχρού πολέμου» από το ΝΑΤΟ, καθώς η εμπόλεμη συμμαχία επέστρεψε επίσημα σε τέτοιες πολιτικές σε σχέση με τη Ρωσία κατά τη σύνοδο κορυφής στη Μαδρίτη πέρυσι. Παραδόξως, η εμπόλεμη συμμαχία κατηγόρησε επίσης την Κίνα για υποτιθέμενη «οικονομική επιθετικότητα» και υποτιθέμενες «προσπάθειες επέκτασης της επιρροής της» σε όλο τον κόσμο μέσω της χρήσης «οικονομικών εργαλείων». Κι όμως, τέτοιες κατηγορίες δεν έχουν νόημα, καθώς το Πεκίνο δεν αναγκάζει κανέναν να συναλλάσσεται μαζί του. Αντίθετα, η ουσιαστικά ασυναγώνιστη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της Κίνας την καθιστά εταίρο προτεραιότητας για τη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών στον κόσμο.

Η παρουσία του κορυφαίου πολιτικού κατεστημένου τεσσάρων υποτελών και δορυφορικών κρατών της Ασίας-Ειρηνικού των ΗΠΑ, δηλαδή των πρωθυπουργών της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, Anthony Albanese και Chris Hipkins, καθώς και του Ιάπωνα πρωθυπουργού Fumio Kishida και του προέδρου της Νότιας Κορέας Yoon Suk Yeol, κάνει τις απειλές του ΝΑΤΟ πιο σοβαρές. Έτσι, το Πεκίνο μπορεί μόνο να υποθέσει πως ο προαναφερθείς επεκτατισμός είναι κάτι πολύ περισσότερο από απλή ρητορική που στοχεύει στην απόκτηση φτηνών γεωπολιτικών πόντων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τον Kishida, ο οποίος μιλά δημόσια για «το μέλλον της Ιαπωνίας στο ΝΑΤΟ» τουλάχιστον από το Μάιο, καθώς το Τόκιο επεκτείνει πράγματι τον συντονισμό του με τις επιχειρήσεις της εμπόλεμης συμμαχίας στην περιοχή.

Και ενώ το σχέδιο για το άνοιγμα του γραφείου συνδέσμου του ΝΑΤΟ στο Τόκιο φέρεται να έχει αποσυρθεί, λόγω της γαλλικής αντίθεσης, η προτεινόμενη «εμβάθυνση των δεσμών» δικαίως θεωρείται ως άμεση απειλή στην Κίνα. Αναμένοντας μια τέτοια εχθρότητα από την πολιτική Δύση, το Πεκίνο έχει ήδη φροντίσει να ακουστεί το σκεπτικό του μέσω των περιορισμών στις εξαγωγές σε στοιχεία σπάνιων γαιών, μια κίνηση που έχει προκαλέσει σοκ στις δυτικές αγορές, καθώς η τιμή αυτών των πολύτιμων εμπορευμάτων έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Με άλλα λόγια, ενώ η Κίνα αποφεύγει να χρησιμοποιήσει την οικονομική της δύναμη για γεωπολιτικούς σκοπούς, έχει αποδείξει στο ΝΑΤΟ πώς είναι όταν ο ασιατικός γίγαντας κάνει πραγματικά αυτό που τον είχε κατηγορήσει προηγουμένως η εμπόλεμη συμμαχία.

Η πιθανή απάντηση στην επιθετικότητα των ΗΠΑ στην Ασία-Ειρηνικό θα είναι ο αυξημένος συντονισμός της ίδιας της Κίνας με τη Ρωσία, καθώς η Μόσχα διαθέτει τεράστιες στρατηγικές δυνατότητες στην περιοχή. Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία μπορούν να προσφέρουν ανεκτίμητη βοήθεια στο Πεκίνο, ιδιαίτερα στα στρατηγικά βομβαρδιστικά / μεταφορείς πυραύλων της Ρωσίας και στα πυρηνικά βαλλιστικά (SSBN) και υποβρύχια κατευθυνόμενων πυραύλων (SSGN). Η ίδια η Μόσχα διατηρεί τέτοιες δυνατότητες για να αποτρέψει τις αμερικανικές δυνάμεις στον Ειρηνικό, καθώς και να εξασφαλίσει αντίποινα σε περίπτωση που η Ουάσιγκτον προσπαθήσει να κλιμακώσει το συνεχιζόμενο (Νέο) Ψυχρό Πόλεμο σε θερμό. Έχοντας αυτό κατά νου, δεν είναι σαφές γιατί οι περισσότερες υποτελείς και δορυφορικές πολιτείες των ΗΠΑ εξακολουθούν να συμμορφώνονται με μια τέτοια αυτοκτονική στρατηγική προσέγγιση.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail