Ο Μπάιντεν ετοιμάζεται για αμερικανική ήττα στα στενά του Ορμούζ

Οι εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν έχουν φτάσει σε σημείο που έχουν χάσει το σεβασμό ο ένας για τον άλλον. Το Ιράν εκφράζει τώρα ανοιχτά την οργή του προς τις ΗΠΑ, καθιστώντας σαφές ότι θέλει οι ΗΠΑ να μείνουν μακριά από τη Μέση Ανατολή. Πιστεύει πως οι ΗΠΑ πρέπει να αφήσουν ήσυχη την περιοχή.

Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ωστόσο, οι ΗΠΑ δε δείχνουν έτοιμες να υποχωρήσουν. Οι αναφορές σημειώνουν ότι οι ΗΠΑ έχουν λάβει προκλητικά μέτρα αυξάνοντας τον αριθμό των αποστολών πετρελαίου που διέρχονται από τα στενά του Ορμούζ. Αυτή η κίνηση θεωρείται ένδειξη κλιμάκωσης. Αλλά αυτό που είναι ακόμη πιο ανησυχητικό είναι πως οι ΗΠΑ ενδέχεται να εμπλέκονται στο λαθρεμπόριο πετρελαίου του Ιράν με τη βοήθεια λαθρέμπορων πετρελαίου.

Αυτή η κατάσταση είναι ανησυχητική γιατί δείχνει ότι και οι δύο χώρες εμπλέκονται σε επικίνδυνες ενέργειες που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν περαιτέρω τις εντάσεις μεταξύ τους. Το Ιράν θέλει οι ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τη Μέση Ανατολή, ενώ οι ΗΠΑ δείχνουν αποφασισμένες να διατηρήσουν την παρουσία και την επιρροή τους στην περιοχή.

Το δίλημμα του πετρελαίου

Σε πρόσφατο περιστατικό, σημειώθηκε σύγκρουση μεταξύ ενός πετρελαιοφόρου που ονομάζεται Richmond Voyager και ενός ιρανικού πλοίου. Το Ιράν ισχυρίστηκε πως είχε δικαστική απόφαση για την κατάσχεση του δεξαμενόπλοιου μετά τη σύγκρουση. Αυτό το γεγονός ήταν μέρος μιας μεγαλύτερης αποστολής του Ιράν για την κατάσχεση πετρελαιοφόρων που εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες.

Μόλις πριν από δύο εβδομάδες, το Ιράν ανακοίνωσε ότι κατέλαβε άλλο ένα πετρελαιοφόρο στα στενά του Ορμούζ. Αυτό ήταν το δεύτερο περιστατικό αυτού του είδους στην περιοχή μέσα σε μια εβδομάδα. Οι εντάσεις μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι συνεχείς, και αυτά τα περιστατικά προσθέτουν στην υπάρχουσα ένταση.

Νωρίτερα, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ είχε εμποδίσει το Ιράν να πάρει τον έλεγχο δύο τάνκερς. Ωστόσο, φαίνεται πως το Ιράν αναλαμβάνει τώρα δράση για να τροποποιήσει όλο και περισσότερο την εξουσία του στην περιοχή και να κατασχέσει δεξαμενόπλοια που εμπλέκονται σε αυτό που θεωρεί παράνομες επιχειρήσεις.

Μια τολμηρή κλιμάκωση

Ως αποτέλεσμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν τώρα μερικά μαχητικά αεροσκάφη στα στενά του Ορμούζ. Θέλουν να προστατεύσουν τα πλοία από το Ιράν, που τα έπαιρνε χωρίς άδεια. Αυτό ανέφερε ένας ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ σε ρεπορτάζ ειδήσεων. Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα στείλει μαχητικά αεροσκάφη F-16 και F-35 στην περιοχή του Κόλπου το Σαββατοκύριακο.

Αυτά τα αεροπλάνα θα ενωθούν με τα επιθετικά αεροσκάφη A-10 που παρακολουθούν την περιοχή για περισσότερο από μια εβδομάδα. Οι ΗΠΑ το κάνουν αυτό επειδή ανησυχούν και θέλουν να διατηρήσουν ασφαλείς τις προμήθειες πετρελαίου τους.

Ακόμη και στο παρελθόν, η Τεχεράνη και η Ουάσιγκτον έχουν εμπλακεί σε ενέργειες μπρος-πίσω. Για παράδειγμα , πέρυσι, οι ΗΠΑ προσπάθησαν να πάρουν τον έλεγχο του ιρανικού πετρελαίου κοντά στην Ελλάδα. Ως απάντηση, το Ιράν κατέλαβε δύο ελληνικά τάνκερ και τα κράτησε για αρκετούς μήνες. Τελικά, το ανώτατο δικαστήριο της Ελλάδας διέταξε να επιστραφεί το φορτίο πετρελαίου στο Ιράν και τα ελληνικά πλοία αφέθηκαν επίσης ελεύθερα.

Οπότε ναι, οι ΗΠΑ και το Ιράν δεν περνούν καλά μαζί. Ωστόσο, η τελευταία προσπάθεια των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν απλώς θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Ο Μπάιντεν επιδιώκει κάποιου είδους αψιμαχία στα στενά του Ορμούζ. Αξίζει όμως τον κόπο; Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν πως μπορεί να οδηγήσει μόνο σε ταπείνωση.

Το Ιράν έχει καταστήσει σαφές ότι είναι έτοιμο να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των υδάτων του και την προστασία των συμφερόντων του. Με το ενδεχόμενο περαιτέρω αντιπαραθέσεων στο μέλλον, η κατάσταση παραμένει απρόβλεπτη. Υπάρχει μια αίσθηση αβεβαιότητας σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση Μπάιντεν θα χειριστεί τις ενέργειες του Ιράν, καθώς οι ΗΠΑ έχουν ήδη καταδικάσει τη Ρωσία.

Θα μπορέσει ο Μπάιντεν να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προκλήσεις και να αποτρέψει οποιαδήποτε πιθανό παραπάτημα απέναντι στη στάση του Ιράν; Η απάντηση παραμένει ασαφής και ο κόσμος παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της δυναμικής.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail