Το Πεντάγωνο παραδέχεται σιωπηλά ότι οι ΗΠΑ είπαν ψέματα για τα κινεζικά «κατασκοπευτικά» μπαλόνια

Είναι πλέον σχεδόν βέβαιο ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ξεχάσει τη μάλλον παράξενη κάλυψη της λεγόμενης «διαμάχης για τα κινεζικά αερόστατα» από την κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας. Εκείνη την εποχή, η υποχρεωτική αφήγηση της «κακής Ρωσίας» αντικαταστάθηκε εν συντομία από μια αντικινεζική, καθώς ο αμερικανικός Τύπος εστίαζε στην κάλυψη 24/7 ενός παρασυρόμενου μετεωρολογικού μπαλονιού. Στο άρθρο μου στις αρχές Φεβρουαρίου σχετικά με το θέμα, υποστήριξα ότι η ίδια η ιδέα πως μια παγκόσμια υπερδύναμη του 21ου αιώνα με εκατοντάδες δορυφόρους στο διάστημα χρειάζεται τεχνολογίες αναγνώρισης του 19ου αιώνα είναι πέρα ​​για πέρα ​​γελοία, για να μην πω τίποτα για τις υπηρεσίες πληροφοριών της και άλλα μέσα συλλογής πληροφοριών.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Ωστόσο, η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας συνέχισε να λέει ανοιχτά ψέματα στο αμερικανικό κοινό σχετικά με την υποτιθέμενη «διαμάχη κατασκοπείας» προκειμένου να αναζωπυρώσει τη Σινοφοβία και να δικαιολογήσει τη συγκρουσιακή ρητορική και την πολεμική της κατά της Κίνας. Σχεδόν κανένας στον κυρίαρχο τύπο δεν υποστήριξε αυτό, αγνοώντας το γεγονός ότι τα μετεωρολογικά μπαλόνια είναι απλώς πολύ προφανή και, επομένως, πολύ (γεω)πολιτικά ευαίσθητα για να χρησιμοποιηθούν για κατασκοπευτικούς σκοπούς, για να μην αναφέρουμε πως δεν είναι ακριβώς το πιο κατευθυνόμενο αεροσκάφος και είναι επίσης αρκετά αργά, που σημαίνει ότι χρειάζονται πολύ χρόνο για να φτάσουν στην «επιθυμητή τοποθεσία», υποτιθέμενα τα σιλό «Minuteman 3» ICBM (διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος).

Το μετεωρολογικό μπαλόνι, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις 28 Ιανουαρίου, καταρρίφθηκε στη συνέχεια από την USAF στις 4 Φεβρουαρίου. Τα συντρίμμια ανακτήθηκαν τελικά στα ανοικτά των ακτών της Βόρειας Καρολίνας. Εκείνη την εποχή, το Πεντάγωνο ισχυρίστηκε ότι ανέκτησε τα «ευαίσθητα ηλεκτρονικά» του μπαλονιού, ενώ η Ιαπωνία επίσης παραπονέθηκε πως «κατασκοπευόταν» από το προφανώς απειλητικό αεροσκάφος. Κι όμως, οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε τώρα κάτι εντελώς διαφορετικό. Συγκεκριμένα, αποδεικνύεται ότι το «κακό κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι» ήταν ακριβώς αυτό που το Πεκίνο διαρκώς ισχυριζόταν πως ήταν – ένα πραγματικό μετεωρολογικό μπαλόνι. Το Πεντάγωνο λέει τώρα ότι δε βρήκε κανένα στοιχείο πως συνέλεγε οτιδήποτε άλλο εκτός από δεδομένα καιρού.

«Πιστεύουμε ότι δε μάζευε πληροφορίες ενώ διέσχιζε τις Ηνωμένες Πολιτείες ή πετούσε πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, και σίγουρα οι προσπάθειες που κάναμε συνέβαλαν, είμαι βέβαιος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ταξίαρχος Πατ Ράιντερ στις 29 Ιουνίου.

Το δήλωσε αφού οι δημοσιογράφοι ρώτησαν για μια αναφορά της Wall Street Journal, η οποία ισχυριζόταν ότι εξαρτήματα κατασκευής των ΗΠΑ βρέθηκαν στο υπόστρωμα συλλογής δεδομένων του μπαλονιού. Αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επικαλούμενοι «προκαταρκτικά ευρήματα από την εξέταση των συντριμμιών», υποστήριξαν αρχικά πως χρησιμοποιήθηκε εξοπλισμός αμερικανικής κατασκευής για τη φερόμενη «συλλογή φωτογραφιών, βίντεο και άλλων δεδομένων». Οι ισχυρισμοί τους ήταν ότι η Κίνα χρησιμοποίησε ουσιαστικά αυτά τα εξαρτήματα υποκλοπής που κατασκευάστηκαν στις ΗΠΑ και πως έχουν «θετικά ταυτοποιηθεί» ως τέτοια. Η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας ανέφερε ακόμη και «αρκετές υπηρεσίες άμυνας και πληροφοριών», συμπεριλαμβανομένου του FBI, που υποτίθεται ότι «ανέλυσαν» τα συντρίμμια.

«Πολλές υπηρεσίες άμυνας και πληροφοριών, μαζί με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών, ανέλυσαν τα συντρίμμια που ανασύρθηκαν αφού ο αμερικανικός στρατός εντόπισε και κατέρριψε το μπαλόνι πριν από σχεδόν πέντε μήνες σε ένα γεγονός που πρόσθεσε νέα, απροσδόκητη αστάθεια στην ήδη ταραχώδη σχέση ΗΠΑ-Κίνας. Αυτή η ανάλυση διαπίστωσε ότι το μπαλόνι ήταν γεμάτο με εμπορικά διαθέσιμα αμερικανικά εργαλεία, μερικά από αυτά προς πώληση στο Διαδίκτυο, και διάσπαρτα με πιο εξειδικευμένους κινεζικούς αισθητήρες και άλλο εξοπλισμό για τη συλλογή φωτογραφιών, βίντεο και άλλων πληροφοριών για μετάδοση στην Κίνα, είπαν οι αξιωματούχοι. Τα ευρήματα, είπαν, υποστηρίζουν το συμπέρασμα πως το σκάφος προοριζόταν για κατασκοπεία, όχι για παρακολούθηση καιρού όπως είπε το Πεκίνο», υποστηρίζει άρθρο της WSJ.

Με άλλα λόγια, η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας ισχυρίζεται ότι, αντί να χρησιμοποιεί πραγματικό, στρατιωτικής ποιότητας εγχώριο εξοπλισμό ISR (πληροφοριών, επιτήρησης, αναγνώρισης), η Κίνα φέρεται να «χρειάζεται» να χρησιμοποιεί εύκολα διαθέσιμα εξαρτήματα αμερικανικής κατασκευής. που εκατομμύρια τακτικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν από κοινού, για να κατασκοπεύσουν μια άλλη υπερδύναμη. Κι όμως, ακόμη και αυτό διέψευσε το Πεντάγωνο.

Ερώτηση: "Στρατηγέ Ράιντερ, μπορείτε να απαντήσετε σε αναφορές που υποδηλώνουν ότι, στο κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι, βρέθηκε αμερικανικός εξοπλισμός; Υπήρχε -- υπήρχε κάποιος ευαίσθητος αμερικανικός εξοπλισμός στο σκάφος; Πώς πιστεύετε ότι αποκτήθηκε αμερικανικός εξοπλισμός; Μήπως -- παραβιάστηκαν νόμοι; Και τι μπορούσε να κάνει; Τι μπορείτε να μας πείτε;"

ΓΕΝ. Ράιντερ: "Σίγουρα. Ευχαριστώ, Τζένιφερ. Λοιπόν, κοίτα, δεν έχω λεπτομέρειες να δώσω, καθώς αφορά το μπαλόνι μεγάλου υψομέτρου της ΛΔΚ και τυχόν εξαρτήματα των ΗΠΑ. Τούτου λεχθέντος, θα το πω, ξέρετε, γνωρίζουμε, σε προηγούμενες περιπτώσεις, για παράδειγμα, πράγματα όπως drones και -- και άλλες δυνατότητες, όπου έχουν χρησιμοποιηθεί εμπορικά εξαρτήματα των ΗΠΑ σε δυνατότητες εκτός αγοράς. Έτσι, από μόνο του, είναι δεν αποτελεί έκπληξη».

Την ώρα του «τρόμου με μπαλόνια», η USAF κατέρριψε τουλάχιστον άλλα τρία παρόμοια «κατασκοπευτικά μπαλόνια» τις επόμενες μέρες, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών του Αρκτικού Κύκλου του Καναδά. Αν και η ταραγμένη κυβέρνηση Μπάιντεν παραδέχτηκε ότι τα τρία μπαλόνια μπορεί να ήταν «εντελώς καλοήθη», οι ΗΠΑ συνέχισαν να ενισχύουν τις εντάσεις με την Κίνα για το ανύπαρκτο «περιστατικό». Στα μέσα Φεβρουαρίου, ο ίδιος ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε πως «τα μπαλόνια [ήταν] συνδεδεμένα με ιδιωτικές εταιρείες, ψυχαγωγικά ή ερευνητικά ιδρύματα, που μελετούσαν τον καιρό ή πραγματοποιούσαν άλλη επιστημονική έρευνα». Και πράγματι, ο Guardian αργότερα ανέφερε ότι ένα από τα «εκφοβιστικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη» ήταν στην πραγματικότητα ένα αερόστατο χομπίστα των $12.

Λαμβάνοντας υπόψη πως η εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ βρισκόταν σε «τόσο μεγάλο κίνδυνο», η USAF έστειλε τα μαχητικά αεροσκάφη F-22A που είχαν υπερκαλυφθεί για να καταρρίψουν το «κατασκοπευτικό αεροσκάφος». Το τζετ που κοστίζει 334 εκατομμύρια δολάρια το τεμάχιο και περίπου 85.000 δολάρια ανά ώρα πτήσης εκτόξευσε έναν πύραυλο σχεδόν μισού εκατομμυρίου δολαρίων για να καταρρίψει ένα μετεωρολογικό μπαλόνι, για να μην πω τίποτα για τα δεκάδες αεροσκάφη υποστήριξης που απαιτεί το F-22A για να εκτελέσει τέτοιες αποστολές.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail