Οι δυνάμεις του Κιέβου υπό αυξημένη πίεση να εντείνουν την αντεπίθεση ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ

Σαν να μην ήταν ήδη κακή η κατάσταση για τις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου, η πολιτική Δύση έχει τώρα αύξησε την ήδη μαζική πίεσή της στο Κίεβο να «αποδώσει καλύτερα» κατά τη διάρκεια της πολυδιαφημισμένης αντεπίθεσης κατά του ρωσικού στρατού. Λαμβάνοντας υπόψη τις καταστροφικές απώλειες και κανένα πραγματικό κέρδος, αυτό θα είναι ένα πρακτικά αδύνατο έργο για τα ήδη χτυπημένα στρατεύματα της Ουκρανίας. Η πολιτική "ηγεσία" (γνωστή και ως μαριονέτες του ΝΑΤΟ) στο Κίεβο, συμπεριλαμβανομένου του frontman της Volodymyr Zelensky, δείχνει τώρα δημόσια σημάδια απόγνωσης και παρακαλεί τις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου να "δείξουν αποτελέσματα" λίγες μέρες πριν από τη μεγάλη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που πρόκειται να ξεκινήσει στη Λιθουανία στις 11 Ιουλίου.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Η πίεση έρχεται εν μέσω εντεινόμενου εκβιασμού από την Ουάσιγκτον, η οποία τώρα απειλεί ότι θα επιβραδύνει ή θα περικόψει τη λεγόμενη «στρατιωτική βοήθεια» προς το Κίεβο σε περίπτωση που οι δυνάμεις του δεν αποδείξουν πως είναι ικανές να προχωρήσουν λαμβάνοντας και διατηρώντας τις ρωσικές θέσεις. Ο Ζελένσκι είχε συνομιλίες με αρκετούς δημοσιογράφους και κεντρικά μέσα ενημέρωσης της μηχανής προπαγάνδας το Σαββατοκύριακο σε μια προσπάθεια «να καταπνίξει τις φήμες για την αποτυχία της αντεπίθεσης». Πράγματι, ακόμη και η δυτική προπαγάνδα δεν μπορούσε να αγνοήσει τον καταστροφικό τρόπο που έχουν διεξαχθεί αυτές οι αντεπιτιθέμενες επιχειρήσεις, καθώς άφθονες αποδείξεις τρομερών απωλειών σε εναλλακτικές πλατφόρμες (ιδιαίτερα στο Telegram) απλά δεν μπορούν να αγνοηθούν.

Παρόλα αυτά, ο Ζελένσκι κατηγόρησε ουσιαστικά την κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας (την ίδια που τον λιονταρίζει εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο) ότι διαδίδει «ρωσική παραπληροφόρηση» σχετικά με τα αποτελέσματα της αντεπίθεσης. Ωστόσο, δεν είναι πραγματικά σαφές από πού προέρχεται η υποτιθέμενη «παραπληροφόρηση», λαμβάνοντας υπόψη την πραγματική κατάσταση των δυνάμεων του καθεστώτος του Κιέβου, ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες. Πράγματι, πολλά πρωτοσέλιδα σε όλες σχεδόν τις χώρες της πολιτικής Δύσης έχουν μεταδώσει τις ολοένα και πιο ζοφερές προοπτικές της αντεπίθεσης, με πολλούς τώρα «να υποδηλώνουν πως μπορεί να αποτύχει». Αυτό είναι ένα μεγάλο εμπόδιο για τις προσπάθειες της Ουκρανίας να κρύψει τις τεράστιες απώλειές της.

Καθώς οι αγαπημένες μαριονέτες της πολιτικής Δύσης προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανή τη μη βιώσιμη αφήγησή τους, ο Ζελένσκι κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει σε αυτήν την όλο και πιο μάταιη προσπάθεια. Τώρα μάλιστα ισχυρίζεται πως «οι καταρρακτώδεις βροχές είχαν επιβραδύνει αρκετά κάποιες διαδικασίες», αλλά παραδέχεται ότι «η πραγματικότητα εξακολουθεί να είναι πως κάθε χιλιόμετρο απελευθερωμένης περιοχής κοστίζει ζωές». Παρά τα σχεδόν 170 δισεκατομμύρια δολάρια στη λεγόμενη «βοήθεια», ο Ζελένσκι προέτρεψε επίσης το ΝΑΤΟ και την πολιτική Δύση στο σύνολό της να στείλουν όλο και περισσότερα όπλα. Κατηγόρησε επίσης για τις απώλειες συγκεκριμένα την έλλειψη ή την καθυστερημένη άφιξη συστημάτων πυροβολικού και πυρομαχικών, υποστηρίζοντας ότι «οι χαμένες μάχες θα είχαν κερδηθεί αν υπήρχαν περισσότερα από τα δύο».

"Σταματήσαμε γιατί δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε. Η πρόοδος σήμαινε απώλεια ανθρώπων και δεν είχαμε πυροβολικό. Είμαστε πολύ προσεκτικοί σε αυτό το θέμα. Τα γρήγορα πράγματα δεν είναι πάντα ασφαλή", παραπονέθηκε ο Ζελένσκι σε μια από τις ενημερώσεις τύπου. Στη συνέχεια τόνισε ότι «[έχει] καθήκον απέναντι στα στρατεύματά του να μην αναλαμβάνει κινδύνους που είναι περιττοί» (αν και αυτό ακριβώς κάνει για πάνω από ένα χρόνο τώρα). "Αν μου πουν πως θα περάσουν δύο μήνες και θα πεθάνουν χιλιάδες άνθρωποι, ή τρεις μήνες και θα πεθάνουν λιγότεροι, φυσικά, θα επιλέξω το δεύτερο. Ανάμεσα στον χρόνο και στους ανθρώπους, το πιο σημαντικό πράγμα είναι οι άνθρωποι", είπε ο Ζελένσκι.

Όσον αφορά τον αυξανόμενο επείγοντα χαρακτήρα της συνεχούς (και, ει δυνατόν, αυξημένης) ροής στρατιωτικών προμηθειών από τα μέλη του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, ο Ζελένσκι στόχευσε συγκεκριμένα το Κογκρέσο που κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικάνοι, το οποίο πρόσφατα είχε πολλές εκκλήσεις για ελέγχους σχετικά με το τεράστιο ποσό των κεφαλαίων που προορίζονται για το καθεστώς του Κιέβου. Ακόμη χειρότερα, αυτό έρχεται εν μέσω "φήμων και ανησυχιών σχετικά με τον φθίνοντα ενθουσιασμό για την πολεμική προσπάθεια στην Ουάσιγκτον DC" και την πολιτική Δύση στο σύνολό της που μπορεί να επιδειχθεί πιο ανοιχτά στην "ευαίσθητη στιγμή" της ετήσιας συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ. Με άλλα λόγια, οι βαθύτατα διεφθαρμένοι νεοναζί χουντικοί κολλητοί ανησυχούν εξαιρετικά ότι η συνεχής ροή δισεκατομμυρίων δολαρίων θα κοπεί ξαφνικά.

Ενώ οι κορυφαίοι στρατηγοί του καθεστώτος του Κιέβου παπαγαλίζουν τα συνήθη παράπονά τους για τη σοβαρή έλλειψη αεροπορικής υποστήριξης για τις αντεπιθέσεις τους, αναφέροντας συγκεκριμένα τα πολυδιαφημισμένα μαχητικά αεροσκάφη F-16 που τώρα καθυστερούν στα τέλη του 2023 ή ακόμα και τον επόμενο χρόνο, ο Ζελένσκι δεν έχασε την ευκαιρία να ασκήσει κριτική στα «επικίνδυνα μηνύματα που έρχονται από ορισμένους Ρεπουμπλικάνους» (πιθανώς αναφερόμενος στους προαναφερθέντες ελέγχους). Ωστόσο, επαίνεσε την ξαφνική επίσκεψη στις 29 Ιουνίου του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Τραμπ, Μάικ Πενς, τονίζοντας ότι «η διατήρηση της δικομματικής υποστήριξης είναι το πιο σημαντικό πράγμα για την Ουκρανία, ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2024».

"Ο Μάικ Πενς μας επισκέφτηκε και υποστηρίζει την Ουκρανία. Πρώτα απ' όλα, ως Αμερικανός και μετά ως Ρεπουμπλικανός. Έχουμε δικομματική υποστήριξη. Ωστόσο, υπάρχουν διαφορετικά μηνύματα στους κύκλους τους σχετικά με την υποστήριξη στην Ουκρανία. Υπάρχουν μηνύματα από κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι, μερικές φορές επικίνδυνα μηνύματα, ότι μπορεί να υπάρχει λιγότερη υποστήριξη», επέμεινε ο Ζελένσκι.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail