Jyotiraditya Raj Dwivedi - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Η αποσυσκευασία του δολαρίου έχει αποκτήσει δυναμική καθώς οι χώρες επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν τα νομίσματά τους, να μειώσουν την ευπάθεια στις οικονομικές κυρώσεις και να ενισχύσουν την οικονομική τους ανεξαρτησία. Αυτό το άρθρο διερευνά τις αιτίες και τις συνέπειες της ανοδικής τάσης της δολαριοποίησης, ενώ ρίχνει φως στην αντίθεση στο γαλλικό δολάριο τη δεκαετία του 1960.
Αντίσταση στο γαλλικό δολάριο τη δεκαετία του 1960
Οι ρίζες της διάλυσης του δολαρίου ανάγονται στη δεκαετία του 1960 , όταν η Γαλλία, υπό την ηγεσία του προέδρου Charles de Gaulle, εξέφρασε την αντίθεσή της στην ηγεμονία του αμερικανικού δολαρίου στα διεθνή χρηματοοικονομικά. Εκείνη την εποχή, το δολάριο ΗΠΑ ήταν η άγκυρα του συστήματος του Bretton Woods, όπου σημαντικά νομίσματα ήταν συνδεδεμένα με το δολάριο, το οποίο με τη σειρά του ήταν μετατρέψιμο σε χρυσό με σταθερή ισοτιμία.
Ωστόσο, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες παρουσίαζαν ένα επίμονο εμπορικό έλλειμμα και αύξησαν τις δαπάνες για τον πόλεμο του Βιετνάμ, η μετατροπή του δολαρίου σε χρυσό έγινε ολοένα και πιο μη βιώσιμη.
Η Γαλλία, ανήσυχη για την ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να διατηρήσουν την αξία του δολαρίου, προσπάθησε να διαφοροποιήσει τα αποθέματά της και να μειώσει την εξάρτησή της από το αμερικανικό νόμισμα. Το 1965, η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφασή της να ανταλλάξει 150 εκατομμύρια δολάρια από τα αποθέματά της σε δολάρια με χρυσό, εγείροντας ανησυχίες για την αξιοπιστία του δολαρίου.
Αυτή η κίνηση, μαζί με το αίτημα του Προέδρου Ντε Γκωλ για ένα διεθνές νομισματικό σύστημα βασισμένο σε ένα καλάθι νομισμάτων, αντανακλούσε τη δυσαρέσκεια της Γαλλίας για την κυριαρχία του δολαρίου και την επιθυμία για ένα δικαιότερο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Λόγοι πόνου στο σύγχρονο πλαίσιο
Ωστόσο, η εποχή έχει αλλάξει και οι σύγχρονοι παράγοντες είναι ισχυρότεροι από ποτέ.
1. Γεωπολιτικές αλλαγές και οικονομικές κυρώσεις.
Το γεωπολιτικό τοπίο έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές καθώς προέκυψαν αναδυόμενες οικονομίες και αμφισβήτησαν την παραδοσιακή κυριαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Δύσης. Όταν χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν αντιμετώπισαν οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ, προσπάθησαν να μειώσουν την ευαλωτότητά τους μειώνοντας την εξάρτησή τους από το δολάριο ΗΠΑ.
Αυτές οι χώρες αναζήτησαν ενεργά εναλλακτικές λύσεις αντί του δολαρίου σε εμπορικούς διακανονισμούς, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης του εθνικού τους νομίσματος ή της σύναψης διμερών συμφωνιών ανταλλαγής.
2. Διαφοροποίηση αποθεμάτων
Πολλές χώρες έχουν διαφοροποιήσει τις συμμετοχές τους επειδή γνωρίζουν τους κινδύνους που συνδέονται με την υπερβολική συγκέντρωση αποθεματικών σε ένα νόμισμα. Αυτό οφείλεται στην ανάγκη μετριασμού των επιπτώσεων των συναλλαγματικών διακυμάνσεων, των οικονομικών κραδασμών και της γεωπολιτικής αβεβαιότητας. Οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν τις αγορές άλλων νομισμάτων, όπως το ευρώ, το γιεν, το γιουάν και ο χρυσός, για να μειώσουν την έκθεσή τους στο δολάριο ΗΠΑ.
3. Ενίσχυση της Περιφερειακής Ένταξης
Οι περιφερειακές πρωτοβουλίες και οργανώσεις έπαιξαν ζωτικό ρόλο στην εξάλειψη του δολαρίου. Για παράδειγμα, η δημιουργία της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EAEU), η οποία αποτελείται από χώρες όπως η Ρωσία, η Λευκορωσία, το Καζακστάν, η Αρμενία και η Κιργιζία, ενθάρρυνε τη χρήση εθνικών νομισμάτων στις εμπορικές συμφωνίες μεταξύ κρατών μελών.
Επίσης, η δημιουργία της νέας Τράπεζας Ανάπτυξης BRICS και Contingent Reserve ενθάρρυνε τα μέλη (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις αντί του δολαρίου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.
Συνέπειες του πόνου
Οικονομικές επιπτώσεις: Η κατάρρευση του δολαρίου δημιουργεί προκλήσεις και ευκαιρίες για τις οικονομίες. Από τη μία πλευρά, η μείωση της εξάρτησης από το δολάριο μπορεί να αυξήσει τη νομισματική κυριαρχία και να μειώσει την ευπάθεια σε εξωτερικούς κραδασμούς.
Ωστόσο, περιλαμβάνει επίσης κινδύνους όπως πιθανές συναλλαγματικές διακυμάνσεις και κόστος συναλλαγής από τη χρήση εναλλακτικών νομισμάτων. Επιπλέον, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι μια σημαντική μείωση της ζήτησης για το δολάριο ΗΠΑ Η εξασθένηση του νομίσματος και ο αρνητικός αντίκτυπος στην οικονομία των ΗΠΑ.
Αλλαγές στη δυναμική της παγκόσμιας ισχύος : Η κατάρρευση του δολαρίου αλλάζει την ισορροπία δυνάμεων στα παγκόσμια οικονομικά. Καθώς η επιρροή του δολαρίου ΗΠΑ εξασθενεί, εμφανίζονται άλλα νομίσματα και περιφερειακά μπλοκ. Αυτή η τάση θα μπορούσε να ενισχύσει τη θέση χωρών όπως η Κίνα, η οποία προσπαθεί να αυξήσει τον διεθνή ρόλο του ρενμίνμπι (γουάν).
Οι εκκλήσεις για ένα πιο ευέλικτο, πολυπολικό σύστημα με ένα καλάθι αποθεματικών νομισμάτων έχουν αποκτήσει δυναμική. Ορισμένοι προτείνουν τη δημιουργία ενός υπερεθνικού νομίσματος ή την επέκταση του ρόλου των Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων (SDR) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη μείωση της εξάρτησης από ένα κοινό νόμισμα. Τέτοιες μεταρρυθμίσεις θα απαιτούσαν διεθνή συνεργασία και συντονισμό μεταξύ των μεγάλων οικονομιών.
Η αυξανόμενη τάση δολαριοποίησης αντανακλά το μεταβαλλόμενο παγκόσμιο τοπίο και τις φιλοδοξίες των χωρών για μεγαλύτερη οικονομική και χρηματοοικονομική ανεξαρτησία παγκοσμίως. Η αντίσταση στο γαλλικό δολάριο τη δεκαετία του 1960 χρησιμεύει ως ιστορικό προηγούμενο για την τρέχουσα απομάκρυνση από το αμερικανικό νόμισμα.
Αν και οι λόγοι και οι συνέπειες της απώλειας του δολαρίου ποικίλλουν, είναι σαφές ότι η μείωση της εξάρτησης από το δολάριο ΗΠΑ έχει γίνει προτεραιότητα για πολλές χώρες. Καθώς αυτή η τάση συνεχίζεται, θα σημειωθούν σημαντικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία, επηρεάζοντας τα διεθνή οικονομικά και τη γεωπολιτική δυναμική της ισχύος και της επιρροής.