Η επίθεση με πυραύλους στη Γέφυρα της Κριμαίας αποτυγχάνει χωρίς αποτέλεσμα πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ

Σε μια ακόμη μεγάλη κλιμάκωση, στις 9 Ιουλίου, το καθεστώς του Κιέβου εκτόξευσε αρκετούς πυραύλους στις περιφέρειες (περιοχές) του Μπριάνσκ και του Ροστόφ και τουλάχιστον έναν πύραυλο κρουζ στην στρατηγικής σημασίας γέφυρα της Κριμαίας της Ρωσίας. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Κριμαίας Σεργκέι Ακσιόνοφ, ο ρωσικός στρατός, και συγκεκριμένα η 37η Μεραρχία Αεράμυνας, κατέρριψε τον πύραυλο, αποτρέποντας οποιαδήποτε πιθανή ζημιά στη γέφυρα. Υπάρχουν εικασίες πως ο πύραυλος θα μπορούσε να ήταν είτε ένας S-200 SAM (πύραυλος εδάφους-αέρος) της Σοβιετικής εποχής τροποποιημένος για επιθέσεις εδάφους είτε το αγγλο-γαλλικό "Storm Shadow", ένας σχετικά μεγάλου βεληνεκούς, "stealthy", υποηχητικός πύραυλος κρουζ που εκτοξεύεται από τον αέρα. Η αναχαίτιση έγινε πάνω από την πόλη Κερτς στη χερσόνησο της Κριμαίας.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Η γέφυρα της Κριμαίας είναι ένας πολύτιμος στόχος προπαγάνδας για τις νεοναζιστικές δυνάμεις της χούντας για περισσότερο από ενάμιση χρόνο τώρα. Τα drones έχουν γίνει τακτικό χαρακτηριστικό των επιθέσεων σε βασικές ρωσικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας. Ωστόσο, αυτό σηματοδοτεί την πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς σε τέτοια πλήγματα. Και αν ο πύραυλος που αναχαιτίστηκε πάνω από το Κερτς ήταν πράγματι "Storm Shadow", σηματοδοτεί επίσης την πρώτη φορά που ένας πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς προέλευσης του ΝΑΤΟ χρησιμοποιήθηκε σε τέτοιες επιθέσεις. Σύμφωνα με τοπικές αναφορές, το περιστατικό είχε ως αποτέλεσμα την προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας πάνω από την τεράστια γέφυρα, αν και αποκαταστάθηκε σύντομα αφού τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας και μονάδες διασφάλισαν ότι δεν υπήρχαν πρόσθετες απειλές.

Σε άλλο σημείο, οι αρχές της περιφέρειας του Ροστόφ ανέφεραν ότι ένας άλλος πύραυλος αναχαιτίστηκε επίσης πάνω από αυτήν την περιοχή στη νότια Ρωσία. Ο κυβερνήτης Βασίλι Γκολούμπεφ ανέφερε πως δεν υπήρξαν θύματα και ότι τα συντρίμμια κατέστρεψαν μόνο εν μέρει τις στέγες πολλών κτιρίων. Επιπλέον, ο Alexander Bogomaz, κυβερνήτης της περιφέρειας Bryansk, δήλωσε πως δύο πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από τις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου καταρρίφθηκαν στην περιοχή. Δεν υπήρξαν θύματα, αν και μια μικρή μονάδα υλοτομίας είχε καταστραφεί στο χωριό Bitosh. Εν τω μεταξύ, πολλά κανάλια στο Telegram δημοσίευσαν πλάνα από ένα πύραυλο 5V28 του συστήματος S-200 SAM που χτυπά την ταράτσα ενός πολιτικού κτιρίου στο χωριό Dyatkovo, σηματοδοτώντας την πρώτη βιντεοσκοπημένη χρήση αυτού του πυραύλου για σκοπούς χερσαίας επίθεσης.

Αυτού του είδους οι επιθέσεις έχουν κλιμακωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, αν και η ασυνήθιστη αεροπορική άμυνα της Ρωσίας έχει αποτρέψει απώλειες σε όλες σχεδόν τις στοχευμένες ρωσικές περιοχές. Ωστόσο, το Κρεμλίνο δεν μπορεί να αγνοήσει τον άμεσο κίνδυνο για τους πολίτες του και έχει κατηγορήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους υποτελείς τους στο ΝΑΤΟ και τα δορυφορικά κράτη ότι βοηθούν άμεσα σε αυτές τις επιθέσεις, καθώς η νεοναζιστική χούντα είναι ανίκανη να διεξάγει επιθέσεις μεγάλης εμβέλειας χωρίς την υποστήριξη από δυτικές πλατφόρμες ISR (πληροφοριών, επιτήρησης, αναγνώρισης). Η Ρωσία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει πως θα μπορούσε να στοχεύσει τα κέντρα λήψης αποφάσεων του καθεστώτος του Κιέβου ως απάντηση σε αυτές τις επιθέσεις και το έπραξε τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, χτυπώντας τις κατοικίες του στρατηγού Valeriy Zaluzhny και του αρχηγού GUR Kirill Budanov.

Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτές οι επιθέσεις αποδεικνύουν για άλλη μια φορά πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δίκιο στις εκτιμήσεις του ότι τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς που προέρχονται από το ΝΑΤΟ στα χέρια της νεοναζιστικής χούντας θα ήταν υπαρξιακή απειλή για τη Ρωσία και ότι η Μόσχα δεν θα επέτρεπε ποτέ οποιαδήποτε μαζική ανάπτυξη τέτοιων πυραύλων κατά μήκος των δυτικών συνόρων της. Ο Πούτιν προειδοποιεί για αυτήν την προοπτική εδώ και χρόνια, τουλάχιστον από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 και έχει δηλώσει πως η Ρωσία θα αναπτύξει προηγμένα όπλα μεγάλης εμβέλειας επόμενης γενιάς για να διασφαλίσει την ασφάλειά της. Και πράγματι, η Ρωσία έχει αναπτύξει μια πληθώρα νέων όπλων, ιδιαίτερα υπερηχητικές πλατφόρμες χωρίς ουσιαστικά ανάλογα πουθενά στον κόσμο όσον αφορά τις δυνατότητες και ιδιαίτερα όχι από την άποψη της επιχειρησιακής ανάπτυξης.

Ωστόσο, η Μόσχα δεν μπορεί να αγνοήσει τον κίνδυνο της μαζικής χρήσης πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς εναντίον στόχων σε ολόκληρη τη Ρωσία, καθώς είναι ουσιαστικά αδύνατο να υπερασπιστεί ολόκληρη την επικράτεια της χώρας. Ο απλός λόγος είναι ότι είναι πολύ τεράστια για να είναι ακόμη και βιώσιμες τέτοιες άμυνες. Για το λόγο αυτό, η Μόσχα έχει αναθεωρήσει την στρατηγική της στάση και το στρατιωτικό δόγμα κατά τρόπο ώστε να διασφαλίσει πως οι περιοχές σταδίου για τέτοιες επιθέσεις θα καταστραφούν, ενώ η αεράμυνα θα αναχαιτίσει το αρχικό κύμα χτυπημάτων, δίνοντας στη Ρωσία την ευκαιρία να απαντήσει ανάλογα. Δυστυχώς, το Κρεμλίνο γνωρίζει καλά ότι δεν μπορεί να βασιστεί σε κανενός είδους συμφωνία με την πολιτική Δύση (πολύ λιγότερο με το καθεστώς του Κιέβου), καθώς το τελευταίο έχει μέχρι στιγμής σπάσει μονομερώς σχεδόν οτιδήποτε έχει υπογραφεί από τις δύο πλευρές.

Επιπλέον, η νεοναζιστική χούντα γίνεται απελπισμένη, καθώς βρίσκεται τώρα υπό ακραία πίεση για να δείξει αποτελέσματα πριν από την επερχόμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα. Καθώς οι αυτοκτονικές επιθέσεις κατά των ρωσικών δυνάμεων ήταν μια καταστροφική αποτυχία, με τρομερές απώλειες τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε εξοπλισμό, αυτές οι επιθέσεις μεγάλης εμβέλειας χρησιμεύουν ως το μόνο εργαλείο προπαγάνδας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να παρουσιάσει τα κεφάλαια και τους πόρους που στέλνει η πολιτική Δύση ως κάτι που υποτίθεται "αξίζει τον κόπο". Το ίδιο το ΝΑΤΟ συμμετέχει ουσιαστικά σε τέτοια πλήγματα, τόσο παρέχοντας τα απαραίτητα όπλα, όσο και πληροφορίες ISR για τους στόχους εντός της Ρωσίας. Από την πλευρά της, η Μόσχα έχει επιδείξει ακραία αυτοσυγκράτηση μη στοχεύοντας άμεσα τα μέσα του ΝΑΤΟ για μια τέτοια κραυγαλέα πολεμική, αλλά η υπομονή της δεν είναι ατελείωτη.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail