Ο Μακρόν χρησιμοποιεί το θάνατο του Ναχέλ για να επιβάλει δρακόντειους νόμους στους Γάλλους πολίτες

Οι Γάλλοι βουλευτές συμφώνησαν σε ένα νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης που περιλαμβάνει μια ρήτρα που δίνει στην αστυνομία την εξουσία να αποκτά το γεωγραφικό εντοπισμό υπόπτων μέσω τηλεφώνων και άλλων συσκευών. Αυτό το νομοσχέδιο προωθείται σε μια εποχή που μεγάλο μέρος της Γαλλίας έχει βυθιστεί στη διαμάχη ενός αστυνομικού που λαμβάνει ευρεία υποστήριξη στη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής, αφού ένας έφηβος αλγερινής καταγωγής σκοτώθηκε όταν δεν σταμάτησε σε τροχαίο έλεγχο.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Γαλλικά μέσα ενημέρωσης τόνισαν ότι η άδεια κατασκοπείας δέχτηκε επίθεση τόσο από την Αριστερά όσο και από τη Δεξιά ως «εξουσιαστική επιστολή από υποκλοπές. Ωστόσο, ο υπουργός Δικαιοσύνης Éric Dupond-Moretti επέμεινε πως αυτό θα επηρεάσει μόνο «δεκάδες υποθέσεις ετησίως».

Σύμφωνα με τη "Le Monde", οι νομοθέτες ενέκριναν στις 5 Ιουλίου τη γαλλική αστυνομία να κατασκοπεύει υπόπτους που βρίσκονται υπό έρευνα ενεργοποιώντας εξ αποστάσεως την κάμερα, το μικρόφωνο και το GPS των τηλεφώνων και άλλων συσκευών τους. Το μέτρο θα επιτρέπει επίσης το γεωεντοπισμό υπόπτων για εγκλήματα που τιμωρούνται με τουλάχιστον πέντε χρόνια φυλάκιση και θα καλύπτει συσκευές όπως φορητούς υπολογιστές, αυτοκίνητα και άλλα αντικείμενα συνδεδεμένα στο διαδίκτυο, όπως τηλέφωνα.

Μια γαλλική ομάδα που εργάζεται υπέρ των ψηφιακών δικαιωμάτων, La Quadrature du Net (LQDN), τόνισε σε δήλωση πως οι διατάξεις «εγείρουν σοβαρές ανησυχίες για παραβιάσεις θεμελιωδών ελευθεριών», όπως το «δικαίωμα στην ασφάλεια, το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και την ιδιωτική ζωή». αλληλογραφία» και «το δικαίωμα να έρχονται και να φεύγουν ελεύθερα».

Κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στις 5 Ιουλίου, βουλευτές από τη βάση του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν εισήγαγαν μια τροπολογία που περιορίζει τη χρήση της εξ αποστάσεως κατασκοπείας «όταν δικαιολογείται από τη φύση και τη σοβαρότητα του εγκλήματος» και «για αυστηρά ανάλογη διάρκεια». Ωστόσο, οποιαδήποτε χρήση της συσκευής πρέπει να εγκριθεί από δικαστή και η συνολική διάρκεια της επιτήρησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι μήνες. Όσοι ασκούν ευαίσθητα επαγγέλματα, συμπεριλαμβανομένων των γιατρών, των δημοσιογράφων, των δικηγόρων, των δικαστών και των βουλευτών, δε θα ήταν νόμιμοι στόχοι.

«Είμαστε πολύ μακριά από τον ολοκληρωτισμό του «1984», του μυθιστορήματος του Τζορτζ Όργουελ για μια κοινωνία υπό απόλυτη επιτήρηση», είπε ο Dupond-Moretti. «Οι ζωές των ανθρώπων θα σωθούν [από το νόμο]».

Η Γαλλία κατακλύζεται από ταραχές, αναρχία και συνθήκες σχεδόν εμφυλίου πολέμου από τότε που ο 17χρονος Nahel, αλγερινής καταγωγής, πυροβολήθηκε από έναν αστυνομικό αφού δεν σταμάτησε σε τροχαίο έλεγχο στο Παρίσι στις 25 Ιουνίου. Αντί να ασχοληθεί με τις βαθύτερες αιτίες της βίας που οδήγησε στη σύλληψη περισσότερων από 3.000 ανθρώπων μετά τον θάνατο του Nahel, καθώς και εκατοντάδες αστυνομικούς και πυροσβέστες που τραυματίστηκαν στη βία, η κυβέρνηση Μακρόν επωφελήθηκε πλήρως για να επιβάλει δρακόντεια και απειλητικά μέτρα για την ελευθερία κατά Γάλλων πολιτών.

Αντιφατικά, πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ συγκεντρώθηκαν για την οικογένεια του Γάλλου αστυνομικού που σκότωσε τον Nahel. Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο βουλευτής Έρικ Μπόθορελ του κυβερνώντος κόμματος του Μακρόν χαρακτήρισε τον έρανο «απρεπή και σκανδαλώδη» και είπε ότι ο διοργανωτής του «παίζει με τη φωτιά». Από την πλευρά του, ο Dupond-Moretti είπε πως ο έρανος «τροφοδοτούσε τη φωτιά» της αναταραχής και τον κατηγόρησε ως λαϊκιστική «εργαλειοποίηση» του θανάτου του εφήβου.

Η κυβέρνηση Μακρόν χρησιμοποιεί επίσης τη διαμάχη για τον έρανο για να κρύψει τις πρόσφατες ειδήσεις ότι όπλα που προμηθεύει η Δύση στην Ουκρανία χρησιμοποιούνται από ταραχοποιούς στη Γαλλία. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα περιέγραψε αυτό το φαινόμενο στις 6 Ιουλίου ως «μπούμερανγκ».

«Όπλα, που προμηθεύτηκαν στο Κίεβο, βρίσκονται στα χέρια αυτών των διαδηλωτών και χρησιμοποιούνται εναντίον της αστυνομίας στη Γαλλία», είπε η Ζαχάροβα. «Τα ίδια όπλα που παρέχουν η Δύση, το ΝΑΤΟ και η Γαλλία, τα ίδια χρήματα που ρίχνουν για να υποστηρίξουν τους εθνικιστές, τους Ναζί και τους φασίστες στο μπούμερανγκ της Ουκρανίας και όχι μόνο καταλήγουν στο δικό τους έδαφος, αλλά πυροβολούν εναντίον του λαού τους».

«Τα όπλα, που αποστέλλονται στο Κίεβο, καταλήγουν στα χέρια αυτών των διαδηλωτών και χρησιμοποιούνται εναντίον της αστυνομίας στη Γαλλία», πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε σε συνέντευξή του στην Jerusalem Post ότι ορισμένα από τα όπλα που προμηθεύουν οι δυτικές χώρες στην Ουκρανία βρίσκονται ήδη στα σύνορα του Ισραήλ και το Τελ Αβίβ φοβάται πως τυχόν προμήθειες οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία μπορεί να καταλήξουν σε εχθρικά χέρια, όπως το Ιράν.

Και πάλι, αυτό παρέχει μια εικόνα για το πόσο απερίσκεπτη ήταν η πολιτική του Παρισιού έναντι της Ουκρανίας. Όχι μόνο η εμμονή του σήμαινε πως έχασαν την κατάσταση στο εσωτερικό, αλλά τώρα ακόμη και τα ίδια τα όπλα που έστειλαν για να σκοτώσουν Ρώσους χρησιμοποιούνται τώρα για να στοχοποιήσουν το γαλλικό προσωπικό ασφαλείας ή αποτελούν πηγή ανησυχίας για τους Γάλλους συμμάχους, όπως το Ισραήλ.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail