Φωτογραφία: pixabay.com |
Anton Kulikov -* english.pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr
"Σε περίπτωση πραγματικής και πλήρους ακύρωσης της συμφωνίας για τα σιτηρά, θα αντιμετωπίσουμε μια σοβαρή αύξηση των τιμών των σιτηρών σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτό θα επηρεάσει την ΕΕ, ιδίως τη Γερμανία, την Κίνα και την Τουρκία κατά πρώτο λόγο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως αυτά τα κράτη έλαβαν το μεγαλύτερο μέρος των εξαγόμενων σιτηρών", είπε η πηγή.
Νωρίτερα τη Δευτέρα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η Ρωσία ενημέρωσε την Άγκυρα, το Κίεβο και τον ΟΗΕ για τις αντιρρήσεις της για την παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την πρόθεσή του να έχει συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν για να συζητήσουν την πρωτοβουλία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα.
«Πιστεύω πως ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν θέλει να συνεχίσει να λειτουργεί η συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα», είπε ο Ερντογάν.
Επιπλέον, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ρωσίας Χακάν Φιντάν και Σεργκέι Λαβρόφ θα συζητήσουν επίσης τηλεφωνικά την πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας. Δε διευκρίνισε πότε θα γίνουν οι συνομιλίες.
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν οι κύριοι αποδέκτες των ουκρανικών γεωργικών προϊόντων στο πλαίσιο της συμφωνίας για τα σιτηρά.
- Έως και 12,4 εκατομμύρια τόνοι προϊόντων (38 τοις εκατό) παραδόθηκαν στα κράτη της ΕΕ.
- Η Κίνα έλαβε 7,96 εκατομμύρια τόνους (σχεδόν το ένα τέταρτο όλων των παραδόσεων).
- Η Τουρκία έλαβε 3,2 εκατομμύρια τόνους προϊόντων (9,9 τοις εκατό).
- Η Ιταλία — 2,1 εκατομμύρια τόνοι (6,3 τοις εκατό).
- Η Ισπανία — 2,06 εκατομμύρια τόνοι (6,3 τοις εκατό).
- Η Ολλανδία — 1,9 εκατομμύρια τόνοι (5,9 τοις εκατό).
Οι φτωχές ασιατικές και αφρικανικές χώρες έλαβαν 768.600 τόνους γεωργικών προϊόντων (2,3 τοις εκατό) κατά τη διάρκεια ολόκληρης της περιόδου συμφωνίας σιτηρών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμφωνία για τα σιτηρά δικαιολογήθηκε από την ανάγκη να βοηθηθούν οι φτωχές χώρες με προμήθειες τροφίμων κατά πρώτο λόγο. Τυχαίνει όμως να είναι οι ανεπτυγμένες, αλλά όχι οι φτωχές χώρες που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της αποτυχίας της συμφωνίας για τα σιτηρά.