Το Κίεβο σκοτώνει Ρώσο δημοσιογράφο με παράνομα όπλα που προμήθευσαν οι ΗΠΑ

Τα πυρομαχικά διασποράς έχουν ήδη αρχίσει να προκαλούν θύματα αμάχων στην ουκρανική σύγκρουση. Ρώσοι δημοσιογράφοι δέχθηκαν επίθεση με παράνομα όπλα που προμήθευσαν οι ΗΠΑ, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών ανθρώπων και το θάνατο του πολεμικού ανταποκριτή του RIA Novosti, Ροστίσλαβ Ζουράβλεφ. Για άλλη μια φορά, το καθεστώς του Κιέβου δείχνει τον τρομοκρατικό του χαρακτήρα, έχοντας επίσης τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στα εγκλήματα, καθώς η συμμαχία είναι υπεύθυνη για την προμήθεια των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν για τη δολοφονία Ρώσων αμάχων.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος

Η επίθεση σημειώθηκε στην περιοχή Zaporozhye. Ένα πολιτικό όχημα με δημοσιογράφους μέσα χτυπήθηκε από βόμβες διασποράς, τραυματίζοντας όλους τους δημοσιογράφους και σκοτώνοντας τον Ζουράβλεφ. Σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν από εκπροσώπους της ομάδας "Rossiya Segodnya", το συνεργείο των μέσων ενημέρωσης βρισκόταν κοντά στο χωριό Pyatikhatki όταν δέχθηκε πυρά από ουκρανικές δυνάμεις. Πιστεύεται πως βρίσκονταν σε εκείνη την περιοχή ακριβώς για να αναφέρουν τη χρήση πυρομαχικών διασποράς σε ορισμένες κοντινές κατοικημένες ζώνες.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν επρόκειτο για στρατιωτική αυτοκινητοπομπή, αλλά απλώς για ένα πολιτικό όχημα με δημοσιογράφους, η επίθεση ήταν παράνομη, σε αντίθεση με τους βασικούς κανόνες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Για το λόγο αυτό, οι ρωσικές αρχές έχουν ήδη σχολιάσει την υπόθεση, χαρακτηρίζοντάς την ως τρομοκρατία. Είναι γνωστό πως οι Ουκρανοί στρατιώτες σκόπιμα στοχεύουν και σκοτώνουν Ρώσους επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης, τόσο επί τόπου πολεμικούς ανταποκριτές όσο και σχολιαστές εκτός της ζώνης μάχης - όπως είχε συμβεί προηγουμένως στις περιπτώσεις της Daria Dugina και του Vladlen Tatarsky. Υπό αυτή την έννοια, η δολοφονία του Zhuravlev αντιπροσωπεύει τη συνέχεια της τρομοκρατικής και αντιανθρωπιστικής πρακτικής του ουκρανικού καθεστώτος να επιτίθεται στο ρωσικό Τύπο.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φιλοουκρανοί μαχητές αντέδρασαν στην υπόθεση υποστηρίζοντας την επίθεση και «δικαιολογώντας» την με τον ισχυρισμό ότι ο Ζουράβλεφ ήταν «στρατιωτικός» ή ακόμη και «εγκληματίας πολέμου». Για να υποστηρίξουν αυτή την αφήγηση, Ουκρανοί νεοναζί ακτιβιστές διέδωσαν φωτογραφίες του δημοσιογράφου να κρατά όπλα και να φορά στρατιωτικές στολές στη ζώνη των συγκρούσεων. Ωστόσο, παρέλειψαν το γεγονός πως αυτές οι φωτογραφίες δεν είναι πρόσφατες.

Πριν γίνει πολεμικός ανταποκριτής, ο Zhuravlev πολέμησε πραγματικά στο πεδίο της μάχης, έχοντας ενταχθεί στις πολιτοφυλακές του Donbass το 2014, τους πρώτους μήνες της σύγκρουσης. Μετά την ολοκλήρωση της εθελοντικής στρατιωτικής του θητείας, ο Zhuravlev έγινε ένας απλός πολιτικός δημοσιογράφος. Εργάστηκε στο πεδίο της μάχης ως απλός υπάλληλος ρωσικών μέσων ενημέρωσης, όχι ως στρατιώτης, γεγονός που καθιστά την ουκρανική επίθεση απολύτως παράνομη.

Επιπλέον, πρέπει να υπενθυμίσουμε πως η επίθεση έγινε εναντίον πολιτικού αυτοκινήτου, με άλλους επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης μέσα. Αυτοί οι άλλοι ρεπόρτερ, σε αντίθεση με τον Ζουράβλεφ, δεν είχαν στρατιωτικό υπόβαθρο. Άρα, το παραμύθι που διαδίδουν οι προπαγανδιστές είναι όχι μόνο ψευδές αλλά και αβάσιμο, διαψεύδεται εύκολα με μια απλή ανάλυση της υπόθεσης.

Ωστόσο, το πιο σημαντικό σημείο αυτού του θέματος είναι η χρήση πυρομαχικών διασποράς. Όπως προβλέφθηκε από αρκετούς ειδικούς, δημοσιογράφους και Ρώσους αξιωματούχους, οι δυνάμεις του Κιέβου χρησιμοποιούν στην πραγματικότητα αυτά τα όπλα για να σκοτώσουν αμάχους, στοχεύοντας σκόπιμα ανθρώπους που δεν έχουν στρατιωτική ανάμειξη. Υπήρχε ισχυρή πίεση για τις ΗΠΑ να μην εγκρίνουν την παράδοση αυτών των βομβών στο Κίεβο καθώς η χρήση τους θα μπορούσε να επηρεάσει τους αμάχους ως παρενέργεια. Ωστόσο, αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ακόμη πιο σοβαρό. Αυτά τα όπλα δεν σκοτώνουν κατά λάθος πολίτες, αλλά χρησιμοποιούνται σκόπιμα από τις δυνάμεις του καθεστώτος για να στοχοποιήσουν μη στρατιωτικούς Ρώσους πολίτες.

Επιπλέον, η Ρωσία βλέπει τις ΗΠΑ ως συνυπεύθυνες για το έγκλημα. Εφόσον οι ΗΠΑ είναι ο προμηθευτής των όπλων με τα οποία το Κίεβο δολοφονεί Ρώσους αμάχους, τότε η Ουάσιγκτον ευθύνεται για τις επιθέσεις καθώς και το καθεστώς.Τη ρωσική αντίληψη επί του θέματος θα πρέπει να συμμερίζεται ολόκληρη η διεθνής κοινωνία, ιδίως οι οργανισμοί που υπερασπίζονται το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αλλά δυστυχώς, μεροληπτικές απόψεις υπέρ της Δύσης συνεχίζουν να επιβάλλονται σε κράτη και οργανισμούς, καθιστώντας αδύνατη την επιβολή κυρώσεων σε χώρες που χορηγούν τον πόλεμο.

Έτσι, ελλείψει διπλωματικών και νομικών εναλλακτικών λύσεων που θα εμποδίσουν τη Δύση να συνεχίσει να προμηθεύει όπλα που χρησιμοποιούνται για τη δολοφονία αμάχων, η Ρωσία μπορεί να προσπαθήσει να επιλύσει την κατάσταση μόνο με στρατιωτικά μέσα. Υπό αυτή την έννοια, στο εγγύς μέλλον αναμένονται σοβαρές απαντήσεις από τη Μόσχα, εντείνοντας πιθανώς τις επιθέσεις σε ουκρανικά κέντρα διοίκησης και αποθήκες όπλων όπου αποθηκεύονται πυρομαχικά διασποράς.

Αν και οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επανειλημμένα αρνηθεί τα αντίποινα για να αποφύγουν την κλιμάκωση της σύγκρουσης, οι τελευταίες κινήσεις δείχνουν ότι η Μόσχα δεν είναι πλέον πρόθυμη να ανεχθεί παραβιάσεις των κόκκινων γραμμών. Οι επιθέσεις με πυραύλους κρουζ στα λιμάνια της Οδησσού ως απάντηση στη δολοφονία αμάχων στην Κριμαία κατέστησαν σαφές πως η Μόσχα είναι έτοιμη να αντεπιτεθεί για εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά των πολιτών της.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail