Με λίγα άρματα μάχης και πυρομαχικά, η Ουκρανία εναποθέτει την ελπίδα της στα πυρομαχικά διασποράς

Ο ουκρανικός στρατός δε διαθέτει άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα και πυρομαχικά για να εκτοπίσει τις ρωσικές δυνάμεις από τις καλά εδραιωμένες θέσεις τους, αποδεικνύοντας ότι πάνω από μισός χρόνος σχεδιασμού και εκπαίδευσης για την τρέχουσα αντεπίθεση έχει διαλυθεί σε πλήρη αποτυχία. Η κατάσταση για την Ουκρανία είναι τόσο άσχημη που αναγκάστηκε ακόμη και να αποσύρει τα γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard 2 από τις πρώτες γραμμές για να διατηρηθούν για το μέλλον. Αυτή η αποκάλυψη έρχεται καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε στις 6 Ιουλίου πως θα στείλει πυρομαχικά διασποράς στην Ουκρανία.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, «Η Ουκρανία προσπαθεί τώρα να εκτοπίσει έναν παγιωμένο εχθρό, μια από τις πιο τρομακτικές επιχειρήσεις που μπορεί να αναλάβει κάθε στρατός. Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν περάσει μήνες χτίζοντας φυσικές άμυνες που περιλαμβάνουν αποθήκες, παγίδες, τανκς και ναρκοπέδια».

Το ίδιο δημοσίευμα ανέφερε ότι ο αντισυνταγματάρχης Oleksiy Telehin της 108ης Ταξιαρχίας Εδαφικής Άμυνας της Ουκρανίας είπε πως όχι μόνο ήταν αδύνατο να καταστραφούν καλά προετοιμασμένες θέσεις πριν προχωρήσουν, αλλά ότι οι ουκρανικές δυνάμεις υπέφεραν από έλλειψη τεθωρακισμένων οχημάτων, με το πεζικό να αναγκάζεται να προχωρήσει με τα πόδια, γεγονός που το καθιστά ευάλωτο σε πλευρικούς ελιγμούς.

Ο ουκρανικός στρατός κατάφερε να καταλάβει μόνο μερικά χωριά στο Zaporozhye και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ (DPR). Ένας μήνας μαχών είχε ως αποτέλεσμα μόνο την κατάληψη ορισμένων χωριών και την αποτυχία να φτάσει στην πρώτη αμυντική γραμμή της Ρωσίας, και το πιο ανησυχητικό, με κόστος χιλιάδων θανάτων και εκατοντάδων κατεστραμμένων τανκς και τεθωρακισμένων οχημάτων.

Το ουκρανικό προσωπικό παραδέχεται πως έχει τρομακτικές απώλειες, με στρατιώτες «πιθανώς στο Zaporozhye, να λένε ότι θα μπορούσαν να είχαν χάσει δεκάδες άνδρες» σε μία μόνο επίθεση.

«Έπρεπε να εκκενώσουμε την ομάδα εκκένωσης», είπε ένας 19χρονος μάχιμος ιατρός, σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο. Ο έφηβος θυμήθηκε επίσης μια περίπτωση όπου ένας όλμος χτύπησε το όχημά του κατά την εκκένωση των τραυματιών.

Σύμφωνα με αναφορές, τα ρωσικά ελικόπτερα πετούν λιγότερο από 8 χιλιόμετρα από τις ουκρανικές θέσεις, κάτι που θα έπρεπε κανονικά να τα καθιστά ευάλωτα στην αεροπορική άμυνα, αλλά όπως είπε ένας διοικητής διμοιρίας από την 108η Ταξιαρχία, «Δεν έχουμε κατάλληλα συστήματα αεράμυνας για να αντιμετωπίσουμε την απειλή. Όταν προειδοποιούμαστε πως ένα εχθρικό αεροπλάνο έχει απογειωθεί, ο μόνος τρόπος να το αντιμετωπίσουμε είναι να καλυφθούμε».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε στις 9 Ιουλίου ότι από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, οι δυνάμεις τους κατέστρεψαν στην Ουκρανία 453 αεροπλάνα, 241 ελικόπτερα, 4.948 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, 426 πυραυλικά συστήματα αεράμυνας, 10.604 άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 1.137 μαχητικά οχήματα εξοπλισμένα με MLRS, 5.396 πυροβόλα πυροβολικού πεδίου και όλμους, καθώς και 11.547 ειδικά στρατιωτικά μηχανοκίνητα οχήματα.

Μπροστά σε αυτές τις μεγάλες απώλειες, οι ΗΠΑ θα προμηθεύσουν το Κίεβο με βόμβες διασποράς, παρόλο που αυτό δε θα αλλάξει την ισορροπία των δυνάμεων, κυρίως λόγω της έλλειψης εκπαίδευσης του ουκρανικού στρατού και της επαρκούς εμπειρίας των αξιωματικών του.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω από προσωπική εμπειρία ότι τα πυρομαχικά διασποράς είναι πράγματι αρκετά ισχυρά, αλλά και πως από μόνα τους δε θα γείρουν την ισορροπία δυνάμεων στον πόλεμο προς την Ουκρανία», έγραψε ο απόστρατος αντισυνταγματάρχης των ΗΠΑ Ντάνιελ Ντέιβις σε ένα άρθρο στο 19FortyFive .

Σύμφωνα με τον Davis, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δε θα μπορούν να επωφεληθούν από αυτά τα πυρομαχικά λόγω ανεπαρκούς εκπαίδευσης, έλλειψης εμπειρίας των αξιωματικών και έλλειψης χρόνου για τη δημιουργία συνεκτικών και εξοπλισμένων σχηματισμών συνδυασμένων όπλων.

«Ανεξάρτητα από το πόσο πιο θανατηφόρα είναι από τα τυπικά πυρομαχικά HE 155 mm, [τα πυρομαχικά διασποράς] δε θα κάνουν διαφορά στην έκβαση της τρέχουσας επίθεσης. Οι γύροι βολών θα αυξήσουν τη θνησιμότητα των Ουκρανών πυροβολητών ενάντια στους Ρώσους εχθρούς, αλλά από μόνοι τους δεν μπορούν να αλλάξουν την πορεία του πολέμου. Το ίδιο, δυστυχώς, θα ισχύει για τα F-16 και τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που ενδέχεται να παρασχεθούν αργότερα φέτος», πρόσθεσε.

Ένας από τους εκπροσώπους του Πενταγώνου, ο Πάτρικ Ράιντερ, ισχυρίζεται ότι τα ενισχυμένα συμβατικά πυρομαχικά διπλής χρήσης (DPICM) που θα προμηθεύσει η Ουάσιγκτον στο Κίεβο έχουν ποσοστό μη έκρηξης μικρότερο από 2,35%. Το ποσοστό αποτυχίας, μη έκρηξης, σημαίνει πως θα παραμείνουν ενεργά στην τοποθεσία που θα πέσουν και θα μπορούσαν να εκραγούν αφού περάσουν άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών.

Λόγω του κινδύνου που ενέχουν αυτά τα όπλα για τους αμάχους, 123 χώρες ενέκριναν το 2008 μια σύμβαση που απαγορεύει τη χρήση πυρομαχικών διασποράς, καθώς υπολογίζεται ότι περισσότερα από τα μισά θύματα αυτών των πυρομαχικών είναι άμαχοι. Ωστόσο, καθώς ο ουκρανικός στρατός δε διαθέτει κανένα όπλο για να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις, η παράδοση πυρομαχικών διασποράς είναι απλώς ένα μήνυμα της απελπιστικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail