Είναι η Ευρώπη τόσο πολύ ανόητη για να παραμείνει παγιδευμένη στη θανάσιμη αγκαλιά των ΗΠΑ;

Photo: Public domain
Ενώ είχε προετοιμάσει τη θεαματική αν και ίσως κάπως ξαφνική και απρόβλεπτη πολιτική συμφιλίωσης μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν με άκρα μυστικότητα, στην επέτειο της έναρξης της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, η Κίνα παρουσίασε το σχέδιό της που αποτελείται από 12 σημεία για να λυθεί και η άλλη φλεγόμενη συνεχιζόμενη κρίση. Η Ρωσία καλωσόρισε τις προσπάθειες με ικανοποίηση, αν και η Δύση τις απέρριψε (επίσης) με δυσαρέσκεια. Στα προαναφερθέντα δώδεκα σημεία που έθεσε η Κίνα, δεν υπήρχε τίποτα πολύ σοκαριστικό που να δείχνει τη σωστή αιτία για μια τόσο δυσμενή και εχθρική απάντηση που προερχόταν από τους υποκινητές του δυτικού «πολέμου αντιπροσώπων» της κρίσης στην Ουκρανία.

Natasha Wright - strategic-culture.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Άντονι Μπλίνκεν, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αντί να εκπέμπει εξαιρετική διπλωματία, μας γέμισε αμέσως με έναν πολύ αντιδιπλωματικό τρόπο ότι ο κόσμος δεν πρέπει ανόητα να πέσει σε μια τακτική κίνηση της Ρωσίας, την οποία υποστηρίζει η Κίνα. Ο Guardian ανέφερε πως «ο Πούτιν χαιρετίζει τις αμφιλεγόμενες προτάσεις της Κίνας για ειρήνη στην Ουκρανία», «οι ΗΠΑ προειδοποιούν ενάντια σε «οποιαδήποτε τακτική κίνηση της Ρωσίας να παγώσει τον πόλεμο με τους δικούς της όρους» και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken, εξέφρασε σκεπτικισμό για τις προτάσεις ειρήνης της Κίνας», προειδοποιώντας πως θα μπορούσαν να είναι μια «τακτική στασιμότητας» για να βοηθήσουν τα ρωσικά στρατεύματα στο έδαφος στην Ουκρανία».

Το περιοδικό Foreign Policy απέδωσε ακόμη και «τρεις κρυφές παγίδες» στην υποτιθέμενη ατζέντα των Κινέζων με την παρατήρηση ότι το ειρηνευτικό τους σχέδιο 12 σημείων στην Ουκρανία δεν έχει μεγάλη σχέση με την ειρήνη, αν όχι καθόλου. Υποθέτω πως «χρειάζεται κάποιος να ξέρει κάποιο»; Ακολούθησε συντριπτική δυσπιστία από τη Συλλογική Δύση ότι η κινεζική πρόταση περιείχε κάτι μάλλον άπιαστο. Ωστόσο, ο λόγος μπορεί να είναι ότι για τη Δύση, ανεξάρτητα από το τι θα αναφέρουν και θα απαντήσουν, υπονομεύει σοκαριστικά αρκετά, οποιαδήποτε αναφορά σε οποιοδήποτε σχέδιο ειρήνης. Μάλλον θα προτιμούσαν την τραγικά ζοφερή διηνεκτικότητα ενός πολέμου. Εν πάση περιπτώσει, σύμφωνα με το μοντέλο που ήδη υπήρχε πριν από περισσότερο από ένα χρόνο, όταν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου προκάλεσαν έως και δεκαεπτά προσχέδια συμφωνιών, στις 9 Απριλίου 2022. Προφανώς, ο ταλαιπωρημένος Bo Jo ήταν εκεί για να ετοιμάσει ένα νέο πακέτο οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας. Ο τότε πρωθυπουργός του Ισραήλ Naftali Bennett, ο οποίος ήταν ουσιαστικά ο μεσολαβητής σε εκείνες τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις, επιβεβαίωσε και αυτό το γεγονός.

Ωστόσο, η Κίνα δε φαίνεται να εγκαταλείπει αυτόν τον αριθμό. Αντίθετα, αυτές τις μέρες η ευρωπαϊκή περιοδεία του ειδικού απεσταλμένου της Κίνας, Λι Χούι, ειδικού εκπροσώπου της Κίνας για τις ευρασιατικές υποθέσεις από το 2019, ο οποίος επισκέφτηκε την Ουκρανία, την Πολωνία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες και τη Ρωσία την περίοδο μεταξύ 15 και 26 Μαΐου για να προσπαθήσουμε να μιλήσουμε με όλα τα μέρη (με κεκτημένα συμφέροντα και γνήσιες ανησυχίες) για το ειρηνευτικό σχέδιο των 12 σημείων που προϋποθέτει τον σεβασμό της κυριαρχίας όλων των χωρών εκτός από ορισμένους ανθρωπιστικούς καθοριστικούς παράγοντες σε αυτό και επιπλέον συνιστά ολόψυχα την εγκατάλειψη της νοοτροπίας του Ψυχρού Πολέμου ώστε τα νόμιμα συμφέροντα και οι ανησυχίες όλων των χωρών να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και να επιλύονται με επίκεντρο τη βιώσιμη ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική και τη συνεχή, αμοιβαία συνεργασία για την ειρήνη και την σταθερότητα στην ευρασιατική ήπειρο. Η «κατάπαυση των εχθροπραξιών» φαίνεται να έχει επίσης ληφθεί υπόψη, καθώς και η ανανέωση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων και η άρση των μονομερών κυρώσεων. Μόλις δημοσιεύθηκε αυτή η καλοήθης λίστα προτάσεων, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ πραγματοποίησε μια πολυήμερη επίσκεψη στη Μόσχα, την οποία ο ίδιος και ο πιο ευγενικός και φιλόξενος οικοδεσπότης του Ρώσου Βλαντιμίρ Πούτιν ολοκλήρωσαν με το διάσημο πλέον μήνυμα ότι ο κόσμος βιώνει τις τεκτονικές αλλαγές που δεν είχε ξαναδεί τον περασμένο αιώνα.

Σε μια σχετική σημείωση, μπορεί να είναι χρήσιμο να σημειωθεί ότι ένας ειδικός Κινέζος απεσταλμένος για την Κρίση της Ουκρανίας (και ένας άπταιστα Ρώσος ομιλητής) τιμήθηκε με το Ρωσικό Τάγμα Φιλίας το 2019 αφού ήταν στη θέση του Κινέζου Πρέσβη στη Ρωσία. Αξίζει ίσως να προσθέσουμε ότι βρισκόταν σε αυτή τη θέση περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο Κινέζο διπλωμάτη πριν από αυτόν. Και ένα χρόνο αργότερα, η Ρωσία και η Κίνα συμφώνησαν επίσημα για τις δύο χώρες (και για να μην ξεχάσουμε δύο μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις) να συνεχίσουν ώμο με ώμο, πολιτικά και στρατιωτικά όπλα στις αμείλικτες προσπάθειές τους να αντιμετωπίσουν από την εκφοβιστική συμπεριφορά «ορισμένων παγκόσμιων ηγεμονών». Σε αυτό το σημείο είναι πολύ προφανές σε ποιον αναφέρονταν.

Παρεμπιπτόντως, μια τέτοια λύση που προτάθηκε από τον συντριπτικά μετριοπαθή και καλά ισορροπημένο μεσολαβητή στην ουκρανική κρίση, είναι σύμφωνη με το μήνυμα που κοινοποίησε το Πεκίνο στην επίσημη Ουάσιγκτον, όταν το Πεκίνο τοποθέτησε τον Λι Σανγκφού στη θέση του νέου Κινέζου υπουργού Άμυνας, ο οποίος, αρκεί να πούμε, τυγχάνει να βρίσκεται υπό τις κυρώσεις των ΗΠΑ αυτήν την στιγμή. Η νέα υπουργική θητεία του Λι Σανγκφού ξεκίνησε τον περασμένο μήνα με την τετραήμερη επίσκεψη στη Μόσχα και τις συναντήσεις με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου.

Είναι σίγουρα ενδιαφέρον για μερικούς από εμάς ποια μηνύματα μπορεί να έχουν φέρει ο Li Hui και ο Li Shangfu στην Ευρώπη και στην πατρίδα τους; Τα επίσημα δελτία τύπου από τις συναντήσεις είναι, ως συνήθως, πολύ λιτά για να μπορέσει το ευρύτερο κοινό να βγάλει πιο συγκεκριμένα συμπεράσματα, εκτός από τις διπλωματικά ευγενικές προσκλήσεις για την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης που κοινοποιήθηκαν καλά στους αξιωματούχους της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, η Wall Street Journal ανέφερε υποτιθέμενες λεπτομέρειες που αναφέρονται στους ανώνυμους δυτικούς διπλωμάτες, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι είναι καλά ενημερωμένοι για τις συνομιλίες που κατηύθυνε ο Λι Χούι κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής του περιοδείας. Προφανώς, οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ευρώπη θα πρέπει να επιβεβαιώσουν την αυτονομία τους και να επιμείνουν στην άμεση κατάπαυση του πυρός και να προτρέψουν την Ουκρανία να αφήσει πίσω τα μέρη της που ανήκουν πλέον στη Ρωσία μετά τα δημοψηφίσματα του 2022. Η Wall Street Journal ισχυρίζεται ότι συνόψισε συνοπτικά το σαφές μήνυμα του Λι, μέσω του οποίου έστειλε ένα μήνυμα στην Ευρώπη ότι πρέπει να βλέπουν την Κίνα ως οικονομική εναλλακτική λύση έναντι των ΗΠΑ και πως η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας πρέπει να τερματιστεί το συντομότερο δυνατό προτού κλιμακωθεί περαιτέρω. Με αυτό το μήνυμα διευκρινίστηκε ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που φαίνεται να έχουν ευθυγραμμίσει τα μηνύματα της Διατλαντικής Ενότητας πριν από αυτή τη συνάντηση με τον Κινέζο αξιωματούχο, σχεδόν μαχητικά απάντησαν ότι ήταν πολύ νωρίς για την πρωτοβουλία του Πεκίνου.

Στη συνέχεια, στη Μάο Νινγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, ζητήθηκε από δημοσιογράφο του Reuters για να σχολιάσει τη δημοσίευση της Wall Street Journal σε αυτό που απάντησε ότι τα επίσημα δελτία τύπου περιέχουν τις αυθεντικές πληροφορίες. Επιπρόσθετα, σημείωσε πως ο Ουκρανός Υπουργός Εξωτερικών είπε δημόσια ότι επικοινώνησε με τα άλλα μέρη και πως καμία από τις χώρες δεν απάντησε ότι ο Λι Χούι έδωσε οποιαδήποτε δήλωση την οποία ανέφερε η Wall Street Journal. Το ερώτημα παραμένει γιατί στην ίδια περίσταση δεν είπε απλώς ότι όσα έγραψε η Wall Street Journal ήταν αναληθή και ότι δεν ήταν η θέση της Κίνας επί των θεμάτων; Περιέργως ίσως, απλώς κατέφυγε να απαντήσει με τον τρόπο που έκανε. Πρέπει να είναι οι κινεζικοί καλοί τρόποι και οι εξαιρετικές δεξιότητες της διπλωματίας από τις οποίες πρέπει να μάθει η Παγκόσμια Δύση, σκέφτεται.

Αυτό σίγουρα θα παραμείνει ανοιχτό για περαιτέρω αναλύσεις και εικασίες. Δεν μπορεί κανείς να μην αναρωτηθεί για τα περιεχόμενα των πιθανότατα απολύτως αξιοπρεπών προτάσεων των Κινέζων και τον τρόπο με τον οποίο η καταρρέουσα Παγκόσμια Δύση είναι βέβαιο ότι θα απαντήσει σύντομα.

Αυτή η διπλωματική αποστολή στην Ευρώπη σίγουρα δεν ήταν ξαφνική και καθόλου απρόβλεπτη, δεδομένου πως ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Qin Gang, επισκέφτηκε νωρίτερα τη Γαλλία, τη Νορβηγία και τη Γερμανία. Ανώτατοι αξιωματούχοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Τζέικ Σάλιβαν, Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και ο Γουάνγκ Γι από την πλευρά της Κίνας συναντήθηκαν στη Βιέννη της Αυστρίας, κατέληξαν σε συμφωνία για τη διατήρηση της επικοινωνίας για θέματα εθνικής και διεθνούς ασφάλειας, σύμφωνα με δηλώσεις του Λευκού Οίκου και την κινεζική πρεσβεία. Και οι δύο αξιωματούχοι σχολίασαν τη συνάντηση που δεν είχε ανακοινωθεί προηγουμένως ως «ειλικρινή, ουσιαστική και εποικοδομητική». Οι συζητήσεις Sullivan-Wang ήρθαν μετά από συνάντηση μεταξύ του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Κίνα, Νίκολας Μπερνς, και του δεύτερου υψηλότερου διπλωμάτη της Κίνας, Qin Gang, επίσης την ίδια εβδομάδα στις αρχές Μαΐου.

Μετά από προβληματισμό, η Κίνα πρέπει να έχει χρησιμοποιήσει τις διπλωματικές προσπάθειές της για να προσπαθήσει να ξετυλίξει τα μυστήρια για το πόσο μακριά είναι οι ΗΠΑ «αποφασισμένες» να τροφοδοτήσουν περαιτέρω την κλιμάκωση της ευρωπαϊκής κρίσης. Η Κίνα είναι απόλυτα σε θέση να κατανοήσει ότι δεν πρόκειται απλώς για μια ουκρανική κρίση αυτή καθεαυτή, αλλά για την κρίση της Ευρώπης μεγαλύτερων διαστάσεων. Αυτή είναι η Ευρώπη που χωλαίνει στο πολιτικό σκοτάδι ενώ χάνει τα πόδια της από κάτω στο μέτωπο της βιώσιμης και αποτελεσματικής αρχιτεκτονικής ασφάλειας. Με οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου, η Ευρώπη είναι βέβαιο ότι θα βρεθεί σε μια ολοένα πιο δύσκολη και επιζήμια κατάσταση.

Αναρωτιέται κανείς εάν θα υπάρχει επαρκής αυτογνωσία και πολιτική δύναμη στις ΗΠΑ (και στην ΕΕ) για να αποτραπεί μια διαφαινόμενη παγίδα του Θουκυδίδη. Το ετοιμοθάνατο θηρίο των ΗΠΑ είναι αρκετά εξαγριωμένο. Και πολύ ηλίθιο επίσης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail