Το αιφνιδιαστικό ταξίδι του Κίσινγκερ στο Πεκίνο δείχνει τη σοβαρότητα των εντάσεων Κίνας-ΗΠΑ

Οι εντάσεις Κίνας-ΗΠΑ παραμένουν πολύ σοβαρές, όπως αποδεικνύεται από το αιφνιδιαστικό ταξίδι του Κίσινγκερ στο Πεκίνο. Το πρακτορείο Xinhua αποκάλυψε λεπτομέρειες σχετικά με αυτό στη συνέχεια, αναφέροντας ότι αυτός ο γκρίζος καρδινάλιος κάλεσε και τις δύο χώρες να "εξαλείψουν τις παρεξηγήσεις, να συνυπάρξουν ειρηνικά και να αποφύγουν την αντιπαράθεση" κατά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Άμυνας Li Shangfu, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ για την αγορά ρωσικών όπλων. Ο 100χρονος Κίσινγκερ δε θα έκανε αυτό το ταξίδι αν δε θεωρούσε την κατάσταση μεταξύ τους κρίσιμη.

ANDREW KORYBKO / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι διασυνδεδεμένοι εμπορικοί και τεχνολογικοί πόλεμοι συνεχίζουν να κλιμακώνονται παράλληλα με τις ΗΠΑ να στρογγυλοποιούν περιφερειακούς συμμάχους μέσω του AUKUS+. Αυτή η δεύτερη τάση αυξάνει τις πιθανότητες ενός αεροπορικού ή/και θαλάσσιου συμβάντος στις αμφισβητούμενες θάλασσες της Ανατολικής και Νότιας Κίνας, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν έναν αμοιβαία καταστροφικό πόλεμο με εσφαλμένο υπολογισμό. Ταυτόχρονα, όλος ο κόσμος γνωρίζει τώρα ότι τα αποθέματα των ΗΠΑ εξαντλούνται μετά την ειλικρινή παραδοχή του Μπάιντεν στις αρχές Ιουλίου, υποδηλώνοντας έτσι πως έχουν γίνει πολύ πιο αδύναμες από το Φεβρουάριο του 2022.

Οι αντι-Κινέζοι σκληροπυρηνικοί στη γραφειοκρατία χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ μπορεί να φοβούνται ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να επωφεληθεί από αυτό και την εστίαση της χώρας τους στον πόλεμο ΝΑΤΟ- - Ρωσίας με πληρεξούσιο στην Ουκρανία για να κάνει μια κίνηση εναντίον της Ταϊβάν, το σενάριο της οποίας θα μπορούσε να προσελκύσει τους αντι-Αμερικανούς σκληροπυρηνικούς στη γραφειοκρατία χάραξης πολιτικής της Κίνας. Αυτή η παρατήρηση δεν έχει σκοπό να προσδώσει αξιοπιστία σε μια τέτοια ακολουθία γεγονότων ούτε να αντικρούσει την επίσημη προσέγγιση του Πεκίνου για ειρηνική επανένωση με την Ταϊβάν, απλώς για να περιγράψει το πιθανό πλαίσιο χάραξης πολιτικής.

Στο πλαίσιο που εκτίθεται στις δύο τελευταίες παραγράφους, ο Κίσινγκερ αισθάνθηκε αναμφισβήτητα υποχρεωμένος να παρέμβει σε ιδιωτική ιδιότητα σε μια προσπάθεια να αποκλιμακώσει τις εντάσεις τους λόγω του ηγετικού ρόλου που έπαιξε στη διαμεσολάβηση της ιστορικής τους προσέγγισης πριν από μισό αιώνα. Άλλωστε, αν δεν ένιωθε πολύ έντονα για αυτό σε προσωπικό επίπεδο, δεν θα διακινδύνευε την υγεία του ταξιδεύοντας στον Ειρηνικό για να πραγματοποιήσει συνομιλίες με τον Κινέζο Υπουργό Άμυνας.

Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν εξέφρασε τη λύπη του για την έλλειψη επικοινωνίας με τον ομόλογό του νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, την οποία οι περισσότεροι παρατηρητές αποδίδουν στο ότι το Πεκίνο έχει αρκετό αυτοσεβασμό ώστε να μην ικανοποιήσει τα επανειλημμένα αιτήματα της Ουάσινγκτον μέχρι να άρει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στον στρατιωτικό αρχηγό του. Η οπτική της επιστροφής στo "business as usual" χωρίς να συμβεί αυτό θα μπορούσε να κάνει κάποιους να σκεφτούν πως η Κίνα έχει σιωπηρά υποταχθεί στο να γίνει ο" κατώτερος εταίρος" των ΗΠΑ, γι' αυτό είναι απίθανο να το κάνει αυτό.

Παρ ' όλα αυτά, και οι δύο πλευρές θα επωφεληθούν από κάποιο άτυπο διάλογο, ακόμη και αν διεξάγεται μέσω ενός αμοιβαία αξιόπιστου διαμεσολαβητή όπως ο Κίσινγκερ. Ο καθένας τους ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για τις προθέσεις του άλλου, προκειμένου να μειώσει τις πιθανότητες μιας συμβατικής σύγκρουσης με λάθος υπολογισμό, για τον σκοπό αυτό πρέπει να διαχειριστούν τις αντιλήψεις των δικών τους και των σκληροπυρηνικών του αντιπάλου τους. Η αποτυχία να γίνει αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία ή την άλλη άνοδο στην επιρροή και ως εκ τούτου να ωθήσει αυτά τα δύο κράτη προς τον πόλεμο.

Χωρίς συγκριτικά μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με το τι σκοπεύει να επιτύχει ο αντίπαλός τους και πώς θα αντιδρούσαν σε ένα σενάριο κρίσης, το οποίο λείπει προς το παρόν λόγω της προαναφερθείσας έλλειψης επικοινωνίας στο υψηλότερο στρατιωτικό επίπεδο, είναι ευκολότερο για τους σκληροπυρηνικούς να επηρεάσουν άλλους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και να τους φέρουν στο πλευρό τους. Αν αυτό δεν αλλάξει σύντομα, τότε το ήδη επικίνδυνο δίλημμα ασφαλείας τους θα μπορούσε πολύ καλά να μετατραπεί σε πόλεμο κάποια στιγμή αργότερα αυτή τη δεκαετία, για αυτό και η τεράστια σημασία του τελευταίου ταξιδιού του Kissinger στην Κίνα.

Το ευρύτερο πλαίσιο στο οποίο έλαβε χώρα σε συνδυασμό με το ρεπορτάζ του Xinhua σχετικά με τις συνομιλίες τους επιτρέπουν σε κάποιον να υποθέσει εύλογα ότι αυτός και ο Υπουργός Άμυνας Shangfu προσπάθησαν να πείσουν ο ένας τον άλλον πως οι αντίστοιχες ηγεσίες τους πραγματικά δεν επιθυμούν έναν καυτό πόλεμο όπως οι σκληροπυρηνικοί του άλλου μπορεί να πιστεύουν ότι είναι αναπόφευκτο. Όπως και να έχει, ακριβώς λόγω της επιρροής που ασκεί πραγματικά αυτή η φατρία σε κάποιο βαθμό, είναι απίθανο ότι καθένας από τους δύο είτε θα είχε υποσχεθεί να κάνει μονομερείς παραχωρήσεις ως "χειρονομία καλής θέλησης".

Οι κυνικοί μπορεί να καταλήξουν στο συμπέρασμα πως η έλλειψη οποιουδήποτε απτού αποτελέσματος σημαίνει ότι οι συνομιλίες τους απέτυχαν να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις και ως εκ τούτου ήταν άχρηστες, αλλά αυτό είναι πρόωρο να το ισχυριστεί κανείς, καθώς μένει να δούμε αν η διαβεβαίωση του καθενός ότι δεν επιθυμεί πόλεμο θα επηρεάσει τη δυναμική χάραξης πολιτικής του άλλου. Όλος ο λόγος για τον οποίο αυτές οι αιφνιδιαστικές συνομιλίες προχώρησαν στην πρώτη θέση ήταν επειδή οι αντίστοιχες ηγεσίες τους ήθελαν να διαχειριστούν την επιρροή των δικών τους και των σκληροπυρηνικών του άλλου.

Προς τιμήν κάθε πλευράς, κανένας δε διέρρευσε τα νέα για το ταξίδι του Κίσινγκερ εκ των προτέρων, γεγονός που υποδηλώνει ότι και οι δύο φοβόντουσαν πως θα μπορούσε να είχε εκτροχιαστεί αν είχε συμβεί αυτό. Κρατώντας με επιτυχία αυτό το μυστικό μέχρι να τελειώσουν οι προγραμματισμένες συνομιλίες του με τον Υπουργό Άμυνας Σανγκφού, οι ηγεσίες της Κίνας και των ΗΠΑ έδειξαν η μία στην άλλη πως ήθελαν ειλικρινά να πραγματοποιηθεί αυτός ο άτυπος διάλογος. Στη συνέχεια συμφώνησαν να ενημερώσουν τον κόσμο για να αποτρέψουν τους σκληροπυρηνικούς από το να τον περιστρέψουν με συνωμοτικό τρόπο.

Δεδομένου ότι ο σκοπός αυτών των συνομιλιών ήταν να καθησυχάσουν ο ένας τον άλλο πως δεν επιθυμούν πόλεμο και να πάρουν μια ανάγνωση για το αν ο αντίπαλός τους αισθάνεται ειλικρινά με τον ίδιο τρόπο, συνεπώς, προκύπτει ότι η διορατικότητα που αποκτήθηκε από αυτό το ταξίδι θα είχε φιλτραριστεί μέσω των αντίστοιχων γραφειοκρατιών χάραξης πολιτικής μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Αυτό θα καθιστούσε αδύνατο να κρατήσουν το ταξίδι μυστικό επ 'αόριστον, γι' αυτό και αναφέρθηκε αμέσως μετά τη λήξη των συνομιλιών τους, η οποία χρησίμευσε επίσης για να στείλει ένα σημαντικό μήνυμα στη διεθνή κοινότητα.

Οι κινεζικές και αμερικανικές ηγεσίες ήθελαν ο κόσμος να γνωρίζει ότι δε θέλουν μια θερμή σύγκρουση με λανθασμένους υπολογισμούς, αλλά ανησυχούν επίσης ότι η παρούσα πορεία των εντάσεών τους τροφοδοτεί την άνοδο των σκληροπυρηνικών που θα μπορούσαν να κάνουν έναν πόλεμο με λανθασμένους υπολογισμούς αναπόφευκτο εάν η επιρροή τους δεν αντισταθμιστεί. Για το λόγο αυτό, συμφωνήθηκε πως ο Κίσινγκερ θα έκανε ένα μυστικό ταξίδι στη Λαϊκή Δημοκρατία με την πρόθεση να ξεκινήσει έναν άτυπο διάλογο με στόχο τη διαχείριση του επικίνδυνου διλήμματος ασφαλείας τους.

Είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί η επιτυχία των προσπαθειών του Κίσσινγκερ με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, με τους παρατηρητές να μπορούν να διακρίνουν μόνο ότι υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον για αυτό στα υψηλότερα επίπεδα λόγω των συνομιλιών που λαμβάνουν χώρα και δεν διαρρέουν εκ των προτέρων. Μια νέα υποχώρηση πιθανότατα δεν είναι πια στα χαρτιά μετά από όλα όσα συνέβησαν από το περιστατικό του μπαλονιού του Φεβρουαρίου, γι ' αυτό το καλύτερο που μπορούμε να ελπίζουμε είναι πως οι σκληροπυρηνικοί τους τελικά θα παραγκωνιστούν για να δημιουργήσουν χώρο για τους πραγματιστές να εξερευνήσουν ρεαλιστικά σενάρια αποκλιμάκωσης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail