Η Γερμανία και η Γαλλία αντιμετωπίζουν νέα ύφεση, αλλά η φθηνή ρωσική ενέργεια εξακολουθεί να είναι εκτός τραπεζιού

Ο βιομηχανικός γίγαντας της Ευρώπης, η Γερμανία, είναι μεταξύ των χωρών που επλήγησαν περισσότερο από την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση στη Ρωσία για την ειδική στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία, με τη βιομηχανική παραγωγή να πέφτει και τη χώρα να βυθίζεται σε ύφεση στις αρχές του 2023, αφού έχασε την πρόσβαση σε φθηνές και αξιόπιστες προμήθειες ρωσικών υδρογονανθράκων. Οι Γερμανοί ηγέτες των επιχειρήσεων, της διοίκησης και της κυβέρνησης εξέφρασαν ευρεία δυσαρέσκεια για την ενεργειακή και οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Εξέφρασαν επίσης φόβους πως η οικονομία μπορεί να έχει ξεπεράσει το ζενίθ της, με τις καλύτερες μέρες της πίσω της.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Μια έρευνα για τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης από το Allensbach Institute for Public Opinion Research σε 484 μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, διευθυντικά στελέχη, υπουργούς της κυβέρνησης και άλλα ανώτερα στελέχη λήψης αποφάσεων  διαπίστωσε  ότι μόνο το 24% της διοικητικής τάξης της χώρας είναι ικανοποιημένο με την απόδοση του υπουργού Οικονομίας και Κλίματος, Robert Habeck, μια τεράστια πτώση από 91% μόλις πριν από ένα χρόνο.

Λιγότερο από το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων αναμένει να βελτιωθούν τα πράγματα μέσα στους επόμενους έξι μήνες, με τα δύο τρίτα να λένε ότι υπάρχουν «μικρές πιθανότητες» η χώρα να ανακτήσει τη χαμένη διεθνή ανταγωνιστικότητά της και το 76% να δηλώνει πως δεν πιστεύει τον Χάμπεκ ή ότι το  Υπουργείο  Οικονομικών έχει υπόψη σε επαρκή βαθμό τα γερμανικά επιχειρηματικά συμφέροντα.

Μεταξύ των πέντε κορυφαίων ζητημάτων που αναφέρουν οι διευθυντές πως παρεμποδίζουν την ανταγωνιστικότητα της Γερμανίας είναι το υψηλό ενεργειακό κόστος (77%), οι ελλείψεις ειδικευμένων εργαζομένων (70%), οι υπερβολικές κυβερνητικές ρυθμίσεις (68%), τα καθυστερημένα προγράμματα ψηφιοποίησης (65%) και οι καταρρέουσες υποδομές (61%). Η ικανοποίηση από την κυβέρνηση συνασπισμού έχει μειωθεί από 62% το 2022 σε 21% τώρα, με το 65% των ερωτηθέντων να υποστηρίζουν πως οι πολιτικές του συνασπισμού «αποδυναμώνουν τη χώρα», με μόλις το 22% να αναμένει ότι η οικονομία θα ανακάμψει ξανά.

Η γερμανική οικονομία εισήλθε επίσημα σε ύφεση το Μάιο, αφού η οικονομική ανάπτυξη συρρικνώθηκε κατά 0,3% τους πρώτους τρεις μήνες του 2023.

Μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, η Γερμανία αντιμετώπισε όλα τα προβλήματα άλλων δυτικών χωρών που συνδέονται με την απόφαση να αποχωριστούν οικονομικά από τη Ρωσία, όπως ο υψηλός πληθωρισμός και η αύξηση των τιμών της ενέργειας. Παρά το γεγονός ότι ήταν η κορυφαία βιομηχανική οικονομία της Ευρώπης, η κρίση της Γερμανίας ήταν ακόμα οδυνηρή για τις τοπικές εταιρείες, οι οποίες εξέφρασαν ανησυχία για απώλεια ανταγωνιστικότητας σε άλλους παγκόσμιους κολοσσούς όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα λόγω της έντασης ενέργειας των προϊόντων τους.

Τον περασμένο μήνα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ ανακοίνωσε ότι οι περικοπές στον προϋπολογισμό ανάγκασαν το Βερολίνο να αναστείλει τις πρόσθετες συνεισφορές στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Γερμανία είναι σημαντικός προμηθευτής σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και σημαντικός αγοραστής, πράγμα που σημαίνει πως μια διαρκής ύφεση της γερμανικής οικονομίας θα επηρεάσει σημαντικά τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και το ευρύτερο μπλοκ.

Εάν αυτή η ενεργειακή κρίση διαρκέσει μέχρι την επόμενη άνοιξη, οι οικονομίες των αναφερόμενων χωρών θα περάσουν επίσης σε ύφεση, η οποία με τη σειρά της θα αποδυναμώσει περαιτέρω τη γερμανική οικονομία.

Τα στοιχεία του αμερικανικού πρακτορείου Bloomberg δείχνουν συρρίκνωση της βιομηχανίας και των υπηρεσιών στη Γερμανία και τη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στο ευρωπαϊκό μπλοκ. Η Γερμανία και η Γαλλία ξεκίνησαν το τρίτο τρίμηνο με συρρίκνωση στις οικονομίες τους στον ιδιωτικό τομέα, ανέφερε το πρακτορείο  στις 24 Ιουλίου.

Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης S&P Global Flash Purchasing Managers' Index για τη Γερμανία υποχώρησε στο φετινό χαμηλό των 48,3 τον Ιούλιο, με επίπεδα κάτω ή πάνω από το 50 να αντιπροσωπεύουν συρρίκνωση και ανάπτυξη, αντίστοιχα. Οι αρνητικές επιδόσεις προήλθαν από το μεταποιητικό τομέα, ο οποίος ήταν κάτω από το 50 για περισσότερο από ένα χρόνο και τώρα πλησιάζει τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία φορά στην αρχή της πανδημίας το 2020. Εν τω μεταξύ, η ανάπτυξη των υπηρεσιών επιβραδύνθηκε για δεύτερο μήνα.

«Υπάρχει αυξημένη πιθανότητα η οικονομία να βρίσκεται σε ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του έτους», προβλέπει ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος στην Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου. «Τους τελευταίους μήνες, είδαμε μια ραγδαία πτώση τόσο στις νέες παραγγελίες όσο και στις καθυστερήσεις εργασίας, οι οποίες τώρα μειώνονται με τους ταχύτερους ρυθμούς τους από το αρχικό κύμα Covid στις αρχές του 2020. Αυτό δεν προμηνύεται καλά νέα για το υπόλοιπο του χρόνου».

Σύμφωνα με την έκθεση, η Γαλλία είχε τη χειρότερη επίδοση από το Νοέμβριο του 2020, ακόμη περισσότερο από τη Γερμανία. Στη Γαλλία, ο μεταποιητικός τομέας, ιδίως οι υπηρεσίες, υπέστη περαιτέρω συρρίκνωση.

«Τα στοιχεία σηματοδοτούν μια αξιοσημείωτη χαλάρωση της οικονομίας, δείχνοντας την πιο απότομη μείωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας από το Νοέμβριο του 2020, η οποία προηγήθηκε της συρρίκνωσης του ΑΕΠ [στη Γαλλία]», δήλωσε ο Norman Liebke, οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank.

Οι αριθμοί και για τις δύο χώρες ήταν χειρότεροι από ό,τι είχε προβλέψει οποιοσδήποτε οικονομολόγος στις δημοσκοπήσεις του Bloomberg, σύμφωνα με το πρακτορείο, το οποίο δεν θεωρεί πως αυτό είναι καλό σημάδι για την οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπάρχει, φυσικά, μια λύση για την ανακούφιση πολλών, όχι όλων, αλλά σίγουρα πολλών προβλημάτων – η άρση των κυρώσεων στη Ρωσία. Έχει αποδειχθεί αναμφίβολα ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας γύρισαν μπούμερανγκ και επηρέασαν πολύ χειρότερα την ΕΕ, θέτοντας το ερώτημα πόσο ακόμη η Γερμανία και άλλες χώρες μπορούν να διατηρήσουν αυτήν την οικονομικά αυτοκτονική πολιτική.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail