Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η παγκόσμια επισιτιστική κρίση πρόκειται να φτάσει σε ένα εντελώς νέο επίπεδο…

Pixabay
Οι περισσότεροι άνθρωποι που ζουν στο δυτικό κόσμο δε συνειδητοποιούν πως η παγκόσμια πείνα έχει εκραγεί απόλυτα και έχει γίνει πλέον ένα σημαντικό παγκόσμιο ζήτημα. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 2,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν αρκετό φαγητό για να φάνε σε σταθερή βάση και 900 εκατομμύρια από αυτούς αντιμετωπίζουν σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια. Δυστυχώς, τα πράγματα πρόκειται να γίνουν πολύ χειρότερα. 

MICHAEL SNYDER - themostimportantnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που επέτρεψε τη μεταφορά τόσο πολλών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας έχει καταρρεύσει εντελώς, και τώρα και οι δύο πλευρές απειλούν να επιτεθούν σε όποια μεταφορικά πλοία περάσουν από την περιοχή.

Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, οι τιμές του σιταριού εκτοξεύτηκαν γρήγορα στο υψηλότερο επίπεδο που έχουμε δει ποτέ.

Τότε όμως έγινε ένα θαύμα. Μια συμφωνία που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο του 2022 επέτρεψε την ασφαλή μεταφορά τεράστιων ποσοτήτων σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Από τότε που εφαρμόστηκε, σχεδόν 34 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών έχουν αποσταλεί στον υπόλοιπο κόσμο.

Τώρα όμως η συμφωνία τελείωσε. Στις 17 Ιουλίου, οι Ρώσοι ανακοίνωσαν ότι αποσύρονται και, στη συνέχεια, την Πέμπτη προειδοποίησαν πως τα πλοία που πλέουν προς τα ουκρανικά λιμάνια «θα θεωρούνται ως πιθανοί μεταφορείς στρατιωτικού φορτίου»:

Την Πέμπτη, το υπουργείο Άμυνας της Μόσχας δήλωσε ότι «όλα τα πλοία που πλέουν στα ύδατα της Μαύρης Θάλασσας προς τα ουκρανικά λιμάνια θα θεωρηθούν ως πιθανοί μεταφορείς στρατιωτικού φορτίου», μια προειδοποίηση που οδήγησε σε άνοδο των τιμών του σιταριού.

«Συνεπώς, οι χώρες τέτοιων πλοίων θα θεωρηθούν ότι εμπλέκονται στην ουκρανική σύγκρουση στο πλευρό του Κιέβου, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας σε δήλωση της Τετάρτης. Πρόσθεσε πως αρκετές περιοχές διεθνών υδάτων «κηρύχθηκαν προσωρινά επικίνδυνοι για τη ναυσιπλοΐα» και τα πλοία έχουν προειδοποιηθεί ότι δεν υπάρχουν πλέον εγγυήσεις ασφάλειας.

Περιττό να πούμε πως οι Ρώσοι δεν μπλοφάρουν.

Το εννοούν όταν λένε ότι η αποστολή ουκρανικών σιτηρών έχει ολοκληρωθεί και έχουν ήδη πραγματοποιήσει στρατιωτικές επιδρομές εναντίον βασικών λιμενικών εγκαταστάσεων στη νότια Ουκρανία:

Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν εκτεταμένες επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον λιμενικών υποδομών και σιτηρών στη νότια Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα τις ΗΠΑ, δήλωσε την Τετάρτη ότι πιστεύει πως οι πρόσφατες επιθέσεις είναι πιθανό να επιβεβαιώσουν εκ νέου τις αντιρρήσεις της Ρωσίας για την ανανέωση της συμφωνίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα και να εμποδίσουν την ικανότητα του Κιέβου να εξάγει γεωργικά προϊόντα.

Το υπουργείο Γεωργίας της Ουκρανίας δήλωσε την Τετάρτη ότι οι πρόσφατες επιθέσεις στο νότιο λιμάνι της Οδησσού και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας κατέστρεψαν 60.000 τόνους σιτηρών καθώς και ζωτικής σημασίας υποδομές.

Η Ουκρανία είναι ένα από τα πιο σημαντικά καλάθια ψωμιού σε ολόκληρο τον πλανήτη και συνήθως οι Ουκρανοί εξάγουν σιτηρά σε δεκάδες διαφορετικά έθνη.

Από την άλλη πλευρά, οι Ουκρανοί αποφάσισαν να κάνουν παρόμοιες απειλές. Από εδώ και στο εξής, όλα τα πλοία που κατευθύνονται προς λιμάνια που ελέγχονται από τη Ρωσία θα είναι στρατιωτικός στόχος:

Η Ουκρανία, ωστόσο, συνέχισε να εκδίδει τα δικά της μέτρα ως απάντηση στην αρχική κλιμάκωση της Μόσχας. Το υπουργείο Άμυνας του Κιέβου είπε ότι από την Παρασκευή, κάθε σκάφος που κατευθύνεται σε λιμάνια της ηπειρωτικής Ρωσίας και στις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της Ουκρανίας —όπως στην Κριμαία ή κατά μήκος της Αζοφικής Θάλασσας— μπορεί επίσης να θεωρηθεί ως μεταφορέας στρατιωτικού φορτίου.

Η Ρωσία κανονικά αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 20 τοις εκατό όλων των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού.

Άρα αυτά είναι πολύ άσχημα νέα.

Οι εξαγωγές τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Ουκρανία θα μειωθούν σημαντικά από αυτό το σημείο και μετά, και οι τιμές του σιταριού ήδη εκτινάσσονται στα ύψη:

Ο παγκόσμιος πληθωρισμός τελικά πέφτει, αλλά οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι τα τρόφιμα πρόκειται να γίνουν πολύ πιο ακριβά.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού εκτινάχθηκαν σχεδόν κατά 9% την Τετάρτη και βρίσκονται σε καλό δρόμο για να φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδό τους σε τρεις εβδομάδες, καθώς οι εντάσεις στην Ευρώπη αυξάνονται μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της Ρωσίας να αποχωρήσει από μια κρίσιμη συμφωνία που επιτρέπει την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης καλαμποκιού ήταν επίσης σχεδόν 2% υψηλότερα την Τρίτη, καθώς οι έμποροι φοβούνταν μια επικείμενη κρίση στην προσφορά των βασικών τροφίμων.

Την τελευταία φορά που οι τιμές των σιτηρών αυξήθηκαν έτσι, ήταν απλώς ένα προσωρινό φαινόμενο, επειδή η συμφωνία για τα σιτηρά του Ιουλίου 2022 ήταν το θαύμα που χρειαζόταν απεγνωσμένα ο κόσμος.

Αλλά δεν πρόκειται να γίνει θαύμα αυτή τη φορά.

Θα σας παροτρύνω λοιπόν πολύ να προμηθευτείτε αποθηκευόμενο σιτάρι όσο οι τιμές είναι ακόμα σχετικά χαμηλές.

Αυτή τη στιγμή, η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων πλήττεται από τη μία καταστροφή μετά την άλλη.

Στην Καλιφόρνια, μερικές από τις πιο σημαντικές γεωργικές εκτάσεις σε ολόκληρη την πολιτεία είναι τώρα υποβρύχιες επειδή η λίμνη Tulare γέμισε ξανά για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια:

Η λίμνη Tulare, η οποία ξαναγέμισε για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια αφότου οι ατμοσφαιρικές καταιγίδες ποταμών έπληξαν την Καλιφόρνια με χιόνι και βροχή, τώρα υποχωρεί, αλλά θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος για να εξατμιστεί πλήρως, είπαν οι ειδικοί.

«Θα έχουμε ακόμα μια λίμνη Tulare το επόμενο έτος», δήλωσε ο Jeffrey Mount, ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο Πολιτικής Υδάτων του Ινστιτούτου Δημόσιας Πολιτικής της Καλιφόρνια.

Η ξαφνική επανεμφάνιση της λίμνης, η οποία αποστραγγίστηκε για γεωργική γη στα τέλη του 1800, έχει προκαλέσει ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε γεωργικές απώλειες και θα απαιτήσει σημαντική προσπάθεια καθαρισμού όταν το νερό έχει φύγει, καθώς πλημμυρισμένα αγροτικά κτίρια, οχήματα, σπίτια και ηλεκτρική υποδομή εξακολουθούν να παραμονεύουν στα νερά της.

Η Καλιφόρνια είναι η πιο σημαντική αγροτική πολιτεία σε ολόκληρη τη χώρα.

Καλλιεργούν περισσότερα από τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς μας από οποιονδήποτε άλλο με πολύ μεγάλη διαφορά, αλλά τώρα όλες οι πλημμύρες που έχουν συμβεί θα εμποδίσουν την παραγωγή για αρκετό καιρό ακόμα.

Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι γράφω αρκετά για αυτή τη νέα παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το έχουν συνειδητοποιήσει ακόμα, αλλά πρόκειται να γίνει μια τόσο τεράστια ιστορία τα επόμενα χρόνια.

Όποιες αποφάσεις κι αν πάρουν τώρα οι ηγέτες μας, θα υπάρξει παγκόσμιος λιμός.

Υπάρχουν πολλές μακροπρόθεσμες τάσεις που θα καθιστούν ολοένα και πιο δύσκολη την παραγωγή αρκετών τροφίμων, και εν τω μεταξύ η παγκόσμια ζήτηση για τρόφιμα συνεχίζει να αυξάνεται.

Οι ηγέτες μας το γνωρίζουν αυτό, και θα μιλήσουν ακόμη και για αυτά τα πράγματα όταν συγκεντρωθούν για συνέδρια, αλλά δε θέλουν να ανησυχήσουν το ευρύ κοινό.

Μεταβαίνουμε από την εποχή της αφθονίας σε μια εποχή μεγάλης δυστυχίας, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι του γενικού πληθυσμού ακόμα δεν έχουν καμία απολύτως ιδέα για το τι έρχεται.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail