Ένας πόλεμος Βάγκνερ εναντίον Πολωνίας είναι στα χαρτιά

Οι μετακινήσεις στρατευμάτων του Ομίλου Wagner προς τη Λευκορωσία έχουν σημάνει συναγερμό στη γειτονική Πολωνία. Με τη Λευκορωσία να στεγάζει το πυρηνικό οπλοστάσιο και τον στρατιωτικό εξοπλισμό της Ρωσίας κοντά στα σύνορά της, η Πολωνία βρίσκεται σε συναγερμό!

Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η παρουσία της Βάγκνερ στη Λευκορωσία

Η μετεγκατάσταση του Ομίλου Wagner στη Λευκορωσία προκαλεί σημαντική ανησυχία για την Πολωνία. Η εγγύτητα του πυρηνικού οπλοστασίου και του στρατιωτικού εξοπλισμού της Ρωσίας κοντά στα σύνορά της ενισχύει την αντίληψη της απειλής, αφήνοντας την Πολωνία επιφυλακτική για πιθανούς κινδύνους ασφαλείας.

Πρόσφατες αναφορές που αποκαλύπτουν πως μισθοφόροι της Βάγκνερ που εκπαιδεύουν τις λευκορωσικές ειδικές δυνάμεις σε στρατιωτικό πεδίο κοντά στα σύνορα της Πολωνίας κλιμάκωσαν τις εντάσεις. Η ανάμειξη του αρχηγού της Wagner Yevgeny Prigozhin προκάλεσε ανησυχία.

Ο αρχηγός της Wagner Yevgeny Prigozhin εμφανίστηκε σε ένα βίντεο την Τετάρτη να καλωσορίζει τους μαχητές του στη Λευκορωσία, λέγοντάς τους ότι δε θα λάβουν άλλο μέρος στον πόλεμο της Ουκρανίας προς το παρόν, αλλά τους διέταξε να συγκεντρώσουν τις δυνάμεις τους για την Αφρική ενώ εκπαίδευαν τον Λευκορωσικό στρατό.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Λευκορωσίας συνεχίζουν την κοινή εκπαίδευση με τους μαχητές της Wagner PMC (Ιδιωτική Στρατιωτική Εταιρεία)», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας.

«Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, μονάδες δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων μαζί με εκπροσώπους της Wagner θα επεξεργαστούν καθήκοντα μαχητικής εκπαίδευσης στην στρατιωτική περιοχή της Βρέστης». Η περιοχή είναι μόλις 3 μίλια (5 χλμ.) ανατολικά των πολωνικών συνόρων.

Η Πολωνία ενισχύει τα ανατολικά σύνορα

Η παρουσία μισθοφόρων της Wagner στη Λευκορωσία ώθησε το Πολωνικό Υπουργείο Άμυνας να αναδιατάξει ορισμένα στρατιωτικά στρατεύματα για να ενισχύσει τα ανατολικά σύνορα της χώρας, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Mariusz Błaszczak. Καθώς η κατάσταση εντείνεται, και τα δύο έθνη προετοιμάζονται για οποιαδήποτε πιθανή κλιμάκωση.

Ακόμη και η Μόσχα έχει εκφράσει ανησυχίες για την κατάσταση. «Η εχθρότητα της Πολωνίας προς τη Λευκορωσία και τη Ρωσική Ομοσπονδία σίγουρα απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS. Αυτή η πολωνική κίνηση «εγείρει την ανησυχία» της Μόσχας, πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, ο Πεσκόφ επιβεβαίωσε πως η Μόσχα και το Μινσκ εργάζονταν σε μια ιδέα ασφάλειας για την Ενωση Κρατών τους, όπως ανακοίνωσε τον Απρίλιο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, οι προηγούμενες παράμετροι της έννοιας της ασφάλειας δεν είναι πλέον σχετικές λόγω της αλλαγής στην εξωτερική κατάσταση και των νέων απειλών που εμφανίζονται.

Οι αυξανόμενες εντάσεις στα σύνορα των χωρών, σε συνδυασμό με τις κυρώσεις και τον πόλεμο πληροφοριών, έχουν δημιουργήσει μια δυσοίωνη ατμόσφαιρα. Η απειλή μιας διάχυσης πολέμου μεταξύ Βάγκνερ και Πολωνίας διαφαίνεται μεγάλη, προκαλώντας ανησυχία στους διεθνείς παρατηρητές.

Διάχυση του πολέμου

Καθώς οι δραστηριότητες της Wagner στη Λευκορωσία ξεδιπλώνονται και η Πολωνία ενισχύει τα ανατολικά της σύνορα, ο κίνδυνος διάχυσης της σύγκρουσης γίνεται πιο απτός. Η περίπλοκη γεωπολιτική δυναμική στην περιοχή απαιτεί διπλωματικές προσπάθειες για την αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης.

Εάν η Βάγκνερ εξαπέλυε επίθεση στην Πολωνία, θα μπορούσε ενδεχομένως να πυροδοτήσει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ. Δεδομένων των στενών δεσμών και της υποστήριξης μεταξύ της Ρωσίας και της Ομάδας Wagner, οποιαδήποτε επίθεση εναντίον ενός μέλους του ΝΑΤΟ όπως η Πολωνία θα θεωρηθεί ως άμεση πρόκληση για τη συμμαχία. Σε ένα τέτοιο σενάριο, το ΝΑΤΟ θα αναγκαζόταν να επικαλεστεί τη ρήτρα συλλογικής άμυνας, απαιτώντας από τα κράτη μέλη να βοηθήσουν την Πολωνία.

Αυτό θα μπορούσε να κλιμακωθεί γρήγορα σε μια πλήρους κλίμακας ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, με σοβαρές επιπτώσεις για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail