Οι επιπτώσεις της ΕΕ στη γερμανική οικονομική ύφεση. (Σύνθετη εικόνα FΤ.Cοm) |
presstv.ir / Παρουσίαση Freepen.gr
Σύμφωνα με μια έκθεση του γερμανικού περιοδικού Handelsblatt, το μπλοκ δεν έχει την ικανότητα να χρηματοδοτήσει σημαντικές νέες πρωτοβουλίες χωρίς να περικόψει βασικά έργα.
Η κλιμάκωση των επιτοκίων έχει προσθέσει πίεση στο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ που έχει ήδη πιεστεί από τις κρίσεις. Σημειώνει επίσης πως οι κρίσεις κατακλύζουν τους οικονομικούς πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθιστώντας τα αποθεματικά του προϋπολογισμού «πρακτικά εξαντλημένα».
Σύμφωνα με το άρθρο, υπάρχει μικρή προθυμία μεταξύ των εθνικών κρατών της ΕΕ να καλύψουν το κόστος του ενιαίου προϋπολογισμού.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη Γερμανία, η οποία είναι ο σημαντικότερος συνεισφέρων στην Ένωση. Λέει επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να γίνει γεωπολιτική δύναμη επειδή περιορίζεται σε άκαμπτες υποχρεωτικές δαπάνες.
Η δημοσίευση επεσήμανε ότι το μπλοκ έχει πολλές υποχρεωτικές δαπάνες, γεγονός που μας αφήνει με λιγότερα από 30 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για να στηρίξουμε την Ουκρανία, να επιταχύνουμε τον ενεργειακό μετασχηματισμό, να ενισχύσουμε τη βιομηχανία τσιπ, να ενισχύσουμε την εγχώρια παραγωγή καθαρής τεχνολογίας, να ανοίξουμε νέες πηγές πρώτων υλών και, να αντικρούσουμε την πρωτοβουλία του Δρόμου του Μεταξιού της Κίνας.
Πραγματικά ανησυχώ, για μένα είναι ότι εξετάσαμε τα στοιχεία των κοινωνικών επενδύσεων τα τελευταία δέκα με δεκαπέντε χρόνια στην εκπαίδευση, στην υγεία, στην υποστήριξη της πρώιμης παιδικής ηλικίας και άλλες τέτοιες επενδύσεις σε ανθρώπους.
Και αυτές οι επενδύσεις μειώνονται συστηματικά από το 2009.
Παρά την ύπαρξη συνολικής οικονομικής προόδου, αυτό, προφανώς, δεν απασχόλησε τις κυβερνήσεις της ΕΕ και επομένως αμφισβητώ πραγματικά τις προτεραιότητες που έθεσαν για τον εαυτό τους. Ανησυχώ πως οι δαπάνες, σε αυτές τις κοινωνικές επενδύσεις που ανέφερα, σε ποσοστό του ΑΕΠ, μειώνονται όλα αυτά τα χρόνια.
Και ο λόγος για αυτό είναι η οικονομική λιτότητα. Αυτή είναι πλέον μια ορθοδοξία που πρέπει πραγματικά να απορρίψουμε και να ξανασκεφτούμε σημαντικά.
Olivier De Schutter, Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για την ακραία φτώχεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα
Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ, Eurostat, δείχνουν ότι η Ευρωζώνη εισήλθε σε τεχνική ύφεση στις αρχές του έτους, με την οικονομία να συρρικνώνεται κατά 0,1% για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο.
Η Eurostat αναθεώρησε προς τα κάτω μια προηγούμενη πρόβλεψη που προέβλεπε ελαφρά ανάπτυξη μετά την ανακοίνωση της ευρωπαϊκής οικονομικής δύναμης της Γερμανίας τον περασμένο μήνα πως είχε πέσει σε ύφεση.
Εννοώ ότι είναι ένα μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής οικονομίας, είναι περίπου το ένα τέταρτο της συνολικής παραγωγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, αλλά ξέρεις πως ακολουθεί κάποια απόσταση από τις άλλες.
Paul Hannon, Wall Street Journal, Οικονομικός Συντάκτης
Σύμφωνα με στοιχεία από τα ομοσπονδιακά στατιστικά στοιχεία της χώρας, οι παραγγελίες των γερμανικών εργοστασίων μειώθηκαν απότομα τον Απρίλιο σε μηχανήματα, εξοπλισμό και παραγωγή διαφόρων οχημάτων.
Συνολικά οι νέες παραγγελίες στη μεταποίηση μειώθηκαν κατά 0,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Το Μάρτιο έπεσαν κατακόρυφα 10,9% σε σύγκριση με το Φεβρουάριο που ήταν η μεγαλύτερη πτώση από τον Απρίλιο του 2020 κατά τη διάρκεια των περιορισμών για τον COVID 19
Εξαρτάται πολύ από τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία για θέρμανση, για τη λειτουργία των εργοστασίων της.
Η προοπτική δεν είναι μεγάλη.
Δε φαίνεται πως η Γερμανία πρόκειται να επιστρέψει ξαφνικά σε ισχυρή ανάπτυξη.
Paul Hannon, Wall Street Journal, Οικονομικός Συντάκτης
Η πτώση κάλυψε τομείς όπως η κατασκευή μηχανημάτων και εξοπλισμού και η κατασκευή οχημάτων, η οποία περιλαμβάνει πλοία, τρένα, αεροσκάφη και διαστημόπλοια. Αυτοί οι τομείς είχαν ιδιαίτερα ισχυρό αρνητικό αντίκτυπο στις συνολικές στατιστικές.
Οι νέες παραγγελίες στους τομείς των καταναλωτικών αγαθών και των κεφαλαιουχικών αγαθών μειώθηκαν επίσης κατά 2,5% και 1,7% αντίστοιχα. Οι αναλυτές αποδίδουν την πτώση στις παραγγελίες μεταποίησης στις αυξημένες τιμές και τη σφιχτή νομισματική πολιτική που συμπαρασύρουν τη ζήτηση.
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας δήλωσε ότι η «εξαγωγική οικονομία της χώρας υποφέρει ιδιαίτερα από την ακόμα αδύναμη παγκόσμια οικονομία και τη μείωση των παραγγελιών από τη ζώνη του ευρώ».
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η Γερμανία έχει εισέλθει πλέον σε τεχνική ύφεση, η πτώση των δαπανών λόγω του πληθωρισμού που έπληξε τους καταναλωτές ήταν ένας από τους κύριους λόγους που η Γερμανία έπεσε σε ύφεση το πρώτο τρίμηνο.
Τώρα πιστεύεται πως η ύφεση στη Γερμανία θα μπορούσε να είναι σημάδι περαιτέρω αποβιομηχάνισης στη Γερμανία και στην Ευρώπη.
Ένας αυξανόμενος αριθμός επιχειρήσεων στη Γερμανία μεταφέρουν θέσεις εργασίας και παραγωγή στο εξωτερικό. Σύμφωνα με μελέτη της Ομοσπονδίας Γερμανικών Επιχειρήσεων, το 16% των μεσαίων επιχειρήσεων έχουν ήδη ξεκινήσει βήματα για τη μετεγκατάσταση τμημάτων της επιχείρησής τους και ένα άλλο 30% σκέφτεται να ακολουθήσει το παράδειγμά τους.