Τι να περιμένετε από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους

"Οποιαδήποτε απόφαση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι μεταξύ των 31 Συμμάχων και της υποψήφιας χώρας. Και έτσι, σε αυτή την περίπτωση, όταν πρόκειται για την Ουκρανία, συζητάμε με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και την Ουκρανία πώς μπορούμε συλλογικά να υποστηρίξουμε την φιλοδοξία της Ουκρανίας για Ευρωατλαντική ολοκλήρωση”

"Η Ουκρανία θα πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις για να ανταποκριθεί στα ίδια πρότυπα με οποιαδήποτε χώρα του ΝΑΤΟ πριν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν πιστεύει πως η Ουκρανία μπορεί να το κάνει αυτό", πρόσθεσε.

-- Karine Jean-Pierre, Γραμματέας Τύπου Του Λευκού Οίκου

​Stephen Bryen - Weapons and Strategy / Παρουσίαση Freepen.gr
 
Ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα περάσει τρεις ημέρες στην Ευρώπη στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους που έχει προγραμματιστεί για τις 11 και 12 Ιουλίου. Το κύριο θέμα θα είναι η Ουκρανία και που θα πάνε τα πράγματα από εδώ και πέρα.

Η Ουκρανία πιέζει είτε για άμεση ένταξη στο ΝΑΤΟ είτε για εγγυήσεις ασφαλείας από το ΝΑΤΟ. Αλλά η θέση της Ουκρανίας υπονομεύεται από την αποτυχία της αντεπίθεσης κατά της Ρωσίας και την αποτυχία των προσπαθειών της μέσω σαμποτάζ, δολοφονίας και θανατηφόρων αεροσκαφών με στόχο το Κρεμλίνο, να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση Πούτιν. Τώρα η Ουκρανία λέει πως χρειάζεται την αεροπορική δύναμη του ΝΑΤΟ για να μπορέσει να κερδίσει τον πόλεμό της.

Θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί συναίνεση του ΝΑΤΟ στο δρόμο μπροστά, ανεξάρτητα από το πόσο πιέζει η Ουάσιγκτον στους Ευρωπαίους εταίρους της.

Η Ευρώπη βρίσκεται ήδη σε ύφεση χάρη τόσο στην καταστροφή του COVID, στις κυρώσεις στη ρωσική ενέργεια όσο και στα τεράστια επίπεδα ανεργίας, επηρεάζοντας τους πρόσφατους μετανάστες. Ο αντίκτυπος όλων αυτών είναι κοινωνική αναταραχή σε όλη την Ευρώπη. Η Γαλλία βιώνει ήδη μια σοβαρή εξέγερση και ενώ η γαλλική κατάσταση έχει χαλαρώσει τις τελευταίες ημέρες, θα επανέλθει. Εν τω μεταξύ, ο γερμανικός κυβερνητικός συνασπισμός χάνει σταθερά τη λαϊκή υποστήριξη και το AfD, το δεξιό κόμμα της Γερμανίας, είναι τώρα το δεύτερο πιο δημοφιλές κόμμα στη χώρα. Ο Scholz και οι εταίροι του συνασπισμού δεν ξέρουν τι να κάνουν: μπορεί να προσπαθήσουν να απαγορεύσουν το AfD σε μια τελευταία προσπάθεια. Η Ιταλία δεν απέχει επίσης πολύ από το χάος, καθώς η χώρα έχει ήδη μια συντηρητική ηγεσία, αλλά χτυπιέται από πρωτοφανή κύματα μεταναστών που προέρχονται από τη Μέση Ανατολή.

Η Ευρώπη έχει ξεμείνει από χρήματα και σφαίρες. Δεν έχει διάθεση να δώσει λευκή επιταγή στην Ουκρανία ή να διακινδυνεύσει ένα μεγαλύτερο πόλεμο που θα μπορούσε να εξαπλωθεί στην Ευρώπη.
 
Ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα δυσκολευτεί να προσπαθήσει να αποσπάσει περισσότερα από τους Ευρωπαίους. Ο Μπάιντεν γνωρίζει ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει μονομερώς τις αμερικανικές δυνάμεις, ειδικά την αεροπορική δύναμη, χωρίς αεροπορικές βάσεις και κέντρα εφοδιασμού στην Ευρώπη. Αυτήν την στιγμή η Ουάσιγκτον έχει ελεύθερο χέρι επειδή τα αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη δεν βομβαρδίζουν ρωσικές θέσεις στην Ουκρανία. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, θα αναγκάσει μια ισχυρή ευρωπαϊκή αντίδραση και θα συντρίψει το ΝΑΤΟ. Ο Ζελένσκι πιέζει την Ουάσινγκτον για προηγμένα πολεμικά αεροσκάφη, λέγοντας πως η αεροπορική δύναμη θα καταστήσει δυνατή τη νίκη της Ουκρανίας. Αλλά ο μόνος πρακτικός τρόπος για να προχωρήσουμε το επόμενο έτος είναι να επιχειρήσουμε από βάσεις έξω από την Ουκρανία χρησιμοποιώντας αεροσκάφη των ΗΠΑ, πιθανώς άλλων χωρών του ΝΑΤΟ. Αυτό σίγουρα θα σημαίνει πόλεμο στην Ευρώπη και οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη είτε θα πρέπει να πουν όχι είτε θα αντιμετωπίσουν την απομάκρυνση με τη βία. Είναι, επομένως, ένα απίθανο, αν και εξαιρετικά επικίνδυνο, σενάριο.

​Η Ουάσιγκτον έχει ήδη σηματοδοτήσει ότι δεν μπόρεσε να πείσει τους εταίρους της για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Είναι πιθανό πως πίσω από τα παρασκήνια η Ουάσιγκτον προσπαθεί να δημιουργήσει κάποιο είδος εγγύησης ασφαλείας για την Ουκρανία, αλλά οποιαδήποτε ουσιαστική εγγύηση είναι πιθανώς μια γέφυρα πολύ μακριά.

Η Ρωσία είναι επίσης ανήσυχη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος υπό την ηγεσία του Πριγκόζιν. Ο Πούτιν θέλει σύντομα μια στρατιωτική νίκη, όπως και ο ρωσικός στρατός που κλονίστηκε άσχημα από τις κατηγορίες Prigozhin. Κρατώντας τη γραμμή ενάντια σε μια ουκρανική αντεπίθεση δεν είναι πραγματικά μια νίκη για τους Ρώσους δεδομένου ότι η εικόνα τους παραμένει αμαυρωμένη στο εσωτερικό. Είναι λογικό να περιμένουμε, επομένως, ότι μόλις οι ουκρανικές απώλειες αυξηθούν αρκετά τις επόμενες εβδομάδες, ο ρωσικός στρατός θα κάνει δραματικές επιθετικές κινήσεις εναντίον της Ουκρανίας. Το μεγάλο άγνωστο είναι τι θα κάνει ο ρωσική στρατός - θα ξεκινήσει μια μεγάλη επίθεση στο Κίεβο, στο Χάρκοβο ή στην Οδησσό; Εάν, μετά το Βίλνιους, η Ρωσία δει τον Ζελένσκι χωρίς καμία προσδοκία ότι το ΝΑΤΟ θα έρθει να τον σώσει, θα εκμεταλλευτούν την κατάσταση πολύ γρήγορα.
 
Μέρος της Δυτικής ενίσχυσης για την επίθεση της Ουκρανίας ήταν η εισαγωγή σύγχρονης τεχνολογίας στο πεδίο της μάχης, που αντιπροσωπεύεται ιδιαίτερα από την εμφάνιση του άρματος μάχης Leopard. Δυστυχώς για το ΝΑΤΟ, τα Leopard δεν έχουν σώσει την κατάσταση για την Ουκρανία. Μέχρι στιγμής, μεταξύ 16 και 20 έχουν χτυπηθεί στο πεδίο της μάχης μαζί με πολλές άλλες πανοπλίες που παρέχονται από το ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων οχημάτων μάχης πεζικού όπως τα αμερικανικά Bradley και συστήματα εκκαθάρισης ναρκών όπως το φινλανδικό Leopard 2r HMBV και το γερμανικό Wisent 1.

Το Leopard, μαζί με το κύριο άρμα μάχης Abrams των ΗΠΑ, αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της χερσαίας άμυνας του ΝΑΤΟ. Ενώ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν ανώτερη αεροπορική δύναμη, έχουν αραιή και ανεπαρκή αεροπορική άμυνα σε σύγκριση με αυτό που μπορεί να προωθήσει η Ρωσία. Αυτό σημαίνει πως μια χερσαία άμυνα πρέπει να αντισταθεί στο ρωσικό πυροβολικό, επίθεση ελικόπτερα οπλισμένα με πυραύλους, θανατηφόρα αεροσκάφη και νάρκες που εκτοξεύονται από αέρα. 

Η αποτυχία του Leopard στην Ουκρανία αντιπροσωπεύει μια τεράστια πρόκληση για το ΝΑΤΟ και σηματοδοτεί ότι η τρέχουσα στρατηγική του ΝΑΤΟ "tripwire" μπορεί να μην λειτουργήσει. Σύμφωνα με το παράδειγμα του tripwire, η ιδέα είναι πως μια αρχική ρωσική επίθεση (πιθανότατα στις χώρες της Βαλτικής επειδή οι ρωσική δυνάμεις είναι πολύ κοντά στην Εσθονία και τη Λετονία) μπορεί να κρατηθεί για μερικές ημέρες, ενώ οι ΗΠΑ στέλνουν βαριές δυνάμεις στην Ευρώπη. Αλλά αν το tripwire είναι απατηλό, τότε το ΝΑΤΟ είναι εκτεθειμένο σε ταχείες ρωσική προόδους στην Ευρώπη σε περίπτωση που ξεκινήσει μια επίθεση. Η ουσία είναι ότι η στρατηγική του ΝΑΤΟ χρειάζεται αναθεώρηση ή, εναλλακτικά, πως οι Ευρωπαίοι και οι Ρώσοι θα επεξεργαστούν μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία ασφάλειας. Είναι ακριβώς μια τέτοια ρύθμιση που πρότεινε η Ρωσία στο ΝΑΤΟ τον Δεκέμβριο του 2021 και η οποία απορρίφθηκε χωρίς συζήτηση.

Τώρα το ντουλάπι πυρομαχικών είναι γυμνό, ακόμη και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ρωσική πλευρά μαθαίνει πώς να αντιμετωπίζει τα προηγμένα δυτικά συστήματα, μια αρνητική εξέλιξη για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ. Δεν θα μπορούσε να είναι μια χειρότερη στιγμή να διακινδυνεύσουμε την ασφάλεια της Ευρώπης με βάση τη δυνατότητα να σταματήσουμε μια ρωσική επίθεση. Μπορεί να είναι εύκολο για τους Βρετανούς πολιτικούς να φωνάζουν ότι θέλουν το ΝΑΤΟ να πολεμήσει στην Ουκρανία, αλλά δεν είναι το Λονδίνο που είναι πιθανώς ο πρώτος στόχος των πυραύλων της Ρωσίας. Οι ρωγμές στη Συμμαχία εμφανίζονται πιο γρήγορα από ό, τι αναμενόταν και οι αδύναμες κυβερνήσεις της Ευρώπης αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς παίζει το Βίλνιους. Σίγουρα θα είναι μια προπαγανδιστική παράσταση, αλλά υπάρχει μια καλή πιθανότητα το Βίλνιους να είναι μια αποτυχία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail