ΝΥΤ: Κινέζοι χάκερς εγκατέστησαν κακόβουλο λογισμικό σε δίκτυα ενέργειας του στρατού των ΗΠΑ

pixabay / geralt
Freepen.gr - Η αμερικανική κυβέρνηση αναζητά έναν κακόβουλο κώδικα υπολογιστή που πιστεύει ότι οι Κινέζοι χάκερ μπόρεσαν να εγκαταστήσουν μέσα στα δίκτυα που ελέγχουν τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, τα συστήματα επικοινωνιών και την παροχή νερού σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στους New York Times (NYT).

Οι δράστες "πιθανότατα εργάζονταν για τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό", ανέφερε το άρθρο της εφημερίδας το Σάββατο δίχως να εξηγεί πώς η Ουάσιγκτον ήταν σε θέση να συνδέσει το κακόβουλο λογισμικό με την Κίνα ή με τον στρατό της.

Οι ανώνυμοι αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού, των μυστικών υπηρεσιών και της εθνικής ασφάλειας που μίλησαν στο NYT υποστήριξαν ότι ο κώδικας θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί από το Πεκίνο για να διαταράξει τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε περίπτωση σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένης αυτής που θα μπορούσε να συμβεί γύρω από την Ταϊβάν.
 
Μια πηγή στο Κογκρέσο περιέγραψε το κακόβουλο λογισμικό ως ουσιαστικά "μια ωρολογιακή βόμβα" που θα μπορούσε να δώσει στην Κίνα τη δυνατότητα να διακόψει ή να επιβραδύνει τις στρατιωτικές αναπτύξεις των ΗΠΑ ή τις επιχειρήσεις ανεφοδιασμού, απενεργοποιώντας βασικές υπηρεσίες κοινής ωφέλειας στις αμερικανικές βάσεις.

Οι αξιωματούχοι εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους πως ο αντίκτυπος του κώδικα θα μπορούσε να είναι ακόμη ευρύτερος, καθώς η ίδια υποδομή χρησιμοποιείται συχνά για την προμήθεια κατοικιών και επιχειρήσεων πολιτών.

Οι πρώτες ενδείξεις του προβλήματος προέκυψαν τον Μάιο, όταν η Microsoft ανίχνευσε παράξενο κώδικα υπολογιστών σε τηλεπικοινωνιακά συστήματα στο νησί Γκουάμ του Ειρηνικού, όπου βρίσκονται μεγάλες αμερικανικές αεροπορικές και ναυτικές βάσεις, και αλλού στο έδαφος των ΗΠΑ. Ωστόσο, ένα κακόβουλο λογισμικό που εξαπλώθηκε στα δίκτυα έχει αποδειχθεί πολύ μεγαλύτερο από τότε, με τον αμερικανικό στρατό και τις υπηρεσίες ασφαλείας να εργάζονται επί του παρόντος για να καθορίσουν το πλήρες πεδίο εφαρμογής του, ανέφεραν οι NYT.

Όταν του ζητήθηκε σχόλιο, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Adam r.Hodge, διαβεβαίωσε τα μέσα ενημέρωσης ότι "η κυβέρνηση Μπάιντεν εργάζεται αμείλικτα για να υπερασπιστεί τις ΗΠΑ από τυχόν διαταραχές στις κρίσιμες υποδομές μας, μεταξύ άλλων συντονίζοντας τις προσπάθειες μεταξύ των υπηρεσιών για την προστασία των συστημάτων ύδρευσης, αγωγών, σιδηροδρομικών και αεροπορικών συστημάτων, μεταξύ άλλων”.
 
Η εφημερίδα ανέφερε επίσης μια δήλωση της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον, η οποία απέρριψε εντελώς την έκθεση ως "αβάσιμες κατηγορίες.”

Το Πεκίνο "πάντα αντιτάχθηκε σθεναρά και κατέστειλε όλες τις μορφές κυβερνοεπιθέσεων σύμφωνα με το νόμο", επεσήμανε ο εκπρόσωπος της Πρεσβείας Χάομινγκ Ουγιάνγκ.

"Οι κινεζικές κυβερνητικές υπηρεσίες αντιμετωπίζουν πολλές κυβερνοεπιθέσεις κάθε μέρα, οι περισσότερες από τις οποίες προέρχονται από πηγές στις ΗΠΑ", επέμεινε ο Χάομινγκ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail