Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος
Οι ρωσικές επιθέσεις ξεκίνησαν στις 18 Ιουλίου, χτυπώντας αρκετές ουκρανικές λιμενικές εγκαταστάσεις στην περιοχή της Οδησσού κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μεταξύ των στόχων που επλήγησαν ήταν αποθήκες όπλων, πυρομαχικών και καυσίμων που χρησιμοποιούνται για τον εφοδιασμό ουκρανικών στρατευμάτων και την πραγματοποίηση τρομοκρατικών επιθέσεων κατά της ρωσικής επικράτειας. Την επόμενη μέρα, πραγματοποιήθηκε νέο κύμα επιθέσεων. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει πυραύλους κρουζ που εκτοξεύτηκαν από τις θέσεις τους στη Μαύρη Θάλασσα. Οι αξιωματούχοι της Μόσχας δήλωσαν ότι όλοι οι στόχοι εξουδετερώθηκαν κατάλληλα με χτυπήματα υψηλής ακρίβειας. Νέες επιδρομές αναμένονται τις επόμενες μέρες.
Μεταξύ των στρατιωτικών στόχων αυτής της επιχείρησης είναι η καταστροφή αρκετών θαλάσσιων βάσεων drones που εντοπίστηκαν από τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών στα λιμάνια της Οδησσού. Ως γνωστόν, η πρόσφατη επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός ζευγαριού και τον τραυματισμό της ορφανής κόρης τους, έγινε με χρήση θαλάσσιων drones. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν προέρχονταν από τα λιμάνια της Οδησσού, γεγονός που εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η Ρωσία αποφάσισε να εκτοξεύσει αρκετούς πυραύλους σε εχθρικές ναυτικές εγκαταστάσεις. Οι ρωσικές αρχές είχαν υποσχεθεί αντίποινα για την επίθεση στη Γέφυρα.
Εκτός από τα αντίποινα για το περιστατικό στη Γέφυρα, πρέπει να θυμίσουμε ότι τον τελευταίο καιρό υπήρξαν πολλές άλλες εισβολές drones κατά της Κριμαίας. Για παράδειγμα, στις 18 Ιουλίου δεκάδες ουκρανικά drones εξουδετερώθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις με πυροβολικό και μέτρα ηλεκτρονικού πολέμου, αποφεύγοντας το θάνατο πολλών αμάχων. Επιπλέον, στις 20, η κυβέρνηση της Κριμαίας επιβεβαίωσε πως μια έφηβη πέθανε κατά τη διάρκεια επίθεσης drone το πρωί, κάτι που σίγουρα θα απαντηθεί σύντομα.
Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι ότι αυτά τα ουκρανικά λιμάνια χρησιμοποιούνταν από την εχθρική πλευρά για να παραλαμβάνουν όπλα από το εξωτερικό και να τα αποθηκεύουν ανάμεσα σε σιτηρά. Τα στοιχεία πληροφοριών δείχνουν πως δυτικά όπλα έφταναν στην Οδησσό καλυμμένα με σιτηρά μέσα σε πολιτικά πλοία. Ως εκ τούτου, προφανώς το Κίεβο έκανε κατάχρηση του ανθρωπιστικού συμφώνου για να αποκτήσει στρατιωτικό πλεονέκτημα. Αυτό ήταν καθοριστικός παράγοντας τόσο για να ακυρώσει η Ρωσία τη συμμετοχή της στη συμφωνία όσο και να καταστρέψει τις υποδομές των λιμανιών.
Ωστόσο, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης εργάστηκαν για άλλη μια φορά ανέντιμα και μεροληπτικά, αγνοώντας τα ουκρανικά εγκλήματα όταν αναφέρουν ρωσικές επιθέσεις. Η κύρια αφήγηση που χρησιμοποιούν τα ΜΜΕ είναι ότι η Ρωσία θα έβλαπτε την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια αναστέλλοντας τη συμφωνία και στη συνέχεια καταστρέφοντας τα ουκρανικά λιμάνια, κάτι που είναι προφανώς ψέμα.
"Η επίθεση απειλεί τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών, που ενισχύουν την οικονομία της χώρας και προμηθεύουν την παγκόσμια αγορά. Οι επιθέσεις στην Οδησσό ακολουθούν την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι θα αναστείλει την Πρωτοβουλία Σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας, μια συμφωνία που διαπραγματεύθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη για να επιτραπούν οι εξαγωγές σιτηρών από την Οδησσό που πρόκειται να λήξει την Κυριακή, γράφει άρθρο αμερικανικής εφημερίδας.
Τα λόγια των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης απηχούν την ουκρανική προπαγάνδα, η οποία έχει χρησιμοποιήσει την ίδια γλώσσα, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι ασκεί «τρομοκρατία» στην Οδησσό και απειλεί την επισιτιστική ασφάλεια των χωρών της Αφρικής και της Ασίας.
«Η σημερινή επίθεση Ρώσων τρομοκρατών στην Οδησσό αποδεικνύει ότι στόχος τους δεν είναι μόνο η Ουκρανία και όχι μόνο οι ζωές του λαού μας. Περίπου ένα εκατομμύριο τόνοι τροφίμων αποθηκεύονται στα λιμάνια που δέχθηκαν σήμερα επίθεση. Αυτός είναι ο όγκος που θα έπρεπε να είχε παραδοθεί στις καταναλωτικές χώρες στην Αφρική και την Ασία εδώ και πολύ καιρό. Το λιμενικό τερματικό που υπέστη τα περισσότερα από τον ρωσικό τρόμο χθες το βράδυ είχε αποθηκευμένα σε αυτό 60.000 τόνους αγροτικών προϊόντων, τα οποία προορίζονταν να μεταφερθούν στην Κίνα. Δηλαδή, όλοι επηρεάζονται από αυτόν τον ρωσικό τρόμο. Όλοι στον κόσμο θα πρέπει να ενδιαφέρονται να φέρουν τη Ρωσία στη δικαιοσύνη για την τρομοκρατία της», έγραψε ο Ζελένσκι στο λογαριασμό του στο Twitter.
Αυτά τα ψέματα μπορούν εύκολα να διαψευστούν με την ανάλυση πληροφοριών από το πρόσφατο παρελθόν. Είναι η ρωσική πλευρά, όχι η ουκρανική, που επιδιώκει σταθερά να βελτιώσει την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια μέσω αλλαγών στο σύμφωνο για τα σιτηρά. Προηγουμένως, η Ρωσία είχε ήδη αναστείλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία, καθώς Ουκρανοί και Ευρωπαίοι δε συμμορφώνονταν με τους ανθρωπιστικούς όρους. Τον περασμένο Νοέμβριο η Μόσχα ανέφερε ότι τα περισσότερα από τα σιτηρά και τα λιπάσματα που αποστέλλονται στην Αφρική και την Ασία συνελήφθησαν παράνομα σε ευρωπαϊκά λιμάνια λόγω κυρώσεων. Η Ρωσία έκανε ό,τι μπορούσε για να πετύχει η συμφωνία, αλλά η άλλη πλευρά δεν ήταν συνεργάσιμη. Και τα δεδομένα για τη στρατιωτική χρήση των λιμανιών ήταν μια κόκκινη γραμμή για τη Μόσχα για να λάβει την τελική απόφαση για το θέμα.
Παρά τις προκατειλημμένες ιστορίες που διαδίδονται από τα μέσα ενημέρωσης και τους αξιωματούχους των νεοναζί, φαίνεται ξεκάθαρο πως οι ρωσικές επιθέσεις στην Οδησσό είναι απαραίτητα μέτρα για την εγγύηση της ασφάλειας του άμαχου πληθυσμού της Ρωσίας, κυρίως στην Κριμαία, η οποία υπήρξε συχνός στόχος τρομοκρατικών επιδρομών με drones. Οι Ρώσοι απλώς υπερασπίζονται τους πολίτες τους με αυτά τα πλήγματα υψηλής ακρίβειας.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr