Οι αντι-ρωσικές κυρώσεις τρομάζουν τις χώρες κι επαναπατρίζουν τα αποθέματα χρυσού

pixabay / Stevebidmead
Freepen.gr - Όλο και περισσότερες χώρες επαναπατρίζουν τα αποθέματα χρυσού τους στον απόηχο των άνευ προηγουμένου κυρώσεων που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία, ανέφερε το Reuters τη Δευτέρα, επικαλούμενο έρευνα της Invesco για την Κεντρική Τράπεζα και τα κρατικά επενδυτικά ταμεία.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι εκτεταμένες απώλειες για τους διαχειριστές κρατικών χρημάτων που προέκυψαν από την περσινή ήττα των χρηματοπιστωτικών αγορών τους έκαναν "βασικά" να επανεξετάσουν τις στρατηγικές τους εν μέσω φόβων για υψηλότερο πληθωρισμό και περαιτέρω γεωπολιτικές εντάσεις.

Η έρευνα έδειξε ότι πάνω από το 85% των συμμετεχόντων 85 κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων και 57 κεντρικών τραπεζών πιστεύουν πως ο πληθωρισμός θα είναι υψηλότερος την επόμενη δεκαετία από ό,τι την τελευταία.

Ένα "σημαντικό μερίδιο" των κεντρικών τραπεζών φέρεται να ανησυχεί για το προηγούμενο που έθεσαν οι κυρώσεις στη Ρωσία. Σχεδόν το 60% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είχε κάνει τον χρυσό πιο ελκυστικό, ενώ το 68% διατηρούσε αποθέματα στο σπίτι, σε σύγκριση με το 50% το 2020.

"Αν είναι ο χρυσός μου τότε τον θέλω στη χώρα μου" (ήταν) το μάντρα που είδαμε τον τελευταίο χρόνο περίπου", σύμφωνα με τον επικεφαλής των επίσημων ιδρυμάτων της Invesco, Rod Ringrow, ο οποίος επέβλεψε την έκθεση.

Επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση του Ringrow, μια κεντρική τράπεζα δήλωσε στο Ρόιτερς ανώνυμα: "τον κρατήσαμε (χρυσό) στο Λονδίνο... αλλά τώρα τον έχουμε μεταφέρει πίσω στη χώρα μας για να το κρατήσουμε ασφαλή”.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail