Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής
Η Σοβιετική Ένωση κατασκεύασε τέσσερις από αυτούς τους γίγαντες, με τον τελευταίο να είναι ακριβώς το καταδρομικό μάχης «Pyotr Velikiy». Κατασκευάστηκε το 1986 και καθελκύστηκε το 1989, ενώ τα δύο πρώτα πλοία, "Admiral Ushakov" και "Admiral Lazarev", παροπλίστηκαν κατά τη διάρκεια της ενοχλητικής δεκαετίας του 1990, όταν το κράτος απλά δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά τη συντήρηση τέτοιων εξελιγμένων πολεμικών πλοίων. Και τα δύο πλοία είχαν ξεκινήσει διαδικασίες διάλυσης το 2021. Τα δύο από τα νεότερα πλοία, δηλαδή το "Admiral Nakhimov" και το "Pyotr Velikiy" αναμενόταν να εκσυγχρονιστούν με τα πιο πρόσφατα όπλα, ηλεκτρονικά και αισθητήρες για ναυτικό πόλεμο του 21ου αιώνα. Το "Admiral Nakhimov" πρόκειται να επανενταχθεί μετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισής του το 2024-2025.
Το ίδιο είχε προγραμματιστεί και για το «Pyotr Velikiy», αλλά φαίνεται ότι το έργο αυτό έχει ακυρωθεί, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές του ρωσικού ναυτικού. Αν και οι πληροφορίες δεν έχουν ακόμη επαληθευτεί επίσημα, έχουν αναφερθεί ευρέως από μεγάλα ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Εάν αληθεύει, αυτό θα αφήσει το ρωσικό ναυτικό με μόνο ένα ενεργό πολεμικό πλοίο κλάσης Kirov. Η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας έχει ήδη εκτοξεύσει τις εκρήξεις της στον ενημερωτικό πόλεμο, υποστηρίζοντας ότι ο ρωσικός στρατός υποτίθεται ότι «δεν είναι σε θέση να εκσυγχρονίσει» πλοία κεφαλαίου της σοβιετικής εποχής και ότι αυτό θα είναι «πλήγμα για τη ναυτική δύναμη της Ρωσίας». Και πράγματι, σε έναν τακτικό αναγνώστη, που δεν γνωρίζει τον ταχέως μεταβαλλόμενο ναυτικό πόλεμο και το δόγμα, αυτό μπορεί να φαίνεται αλήθεια.
Ωστόσο, παρά την τεράστια δύναμη πυρός τέτοιων πολεμικών πλοίων, καθώς και την ικανότητά τους να μεταφέρουν μεγαλύτερο αριθμό προηγμένων υπερηχητικών και των πιο πρόσφατων αντιπλοϊκών και υπερηχητικών πυραύλων πολλαπλών χρήσεων, το νέο ναυτικό δόγμα που υιοθετήθηκε από το Ρωσικό Ναυτικό καθιστά ένα τέτοιο πολεμικό πλοίο περισσότερο βάρος παρά ένα περιουσιακό στοιχείο. Από την ατυχή διάλυση της ΕΣΣΔ, η Ρωσία μειώνει το μέγεθος του στόλου των επιφανειακών μαχητών της «γαλάζιων υδάτων» (δηλαδή ωκεανού) υπέρ ενός μεγαλύτερου και πιο ικανού «καφέ» (εσωτερικά και ρηχά παράκτια ύδατα) και "green-water" (ευρύτερες παραθαλάσσιες περιοχές) στόλου βαρέως οπλισμένων κορβετών και φρεγατών, αν και οι τελευταίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς "γαλάζιων υδάτων" λόγω της υψηλότερης αντοχής τους.
Λόγω της ασυναγώνιστης προόδου στις ικανότητες των ρωσικών πυραύλων, ιδιαίτερα της ανάπτυξης των υπερηχητικών πυραύλων κρουζ με κινητήρα scramjet, όπως ο 3M22 "Zircon" , καθώς και των πολυάριθμων παραλλαγών της υβριδικής υποηχητικής-υπερηχητικής οικογένειας πυραύλων "Kalibr", και τα δύο όπλα είναι εξαιρετικά συμπαγή, ενώ είναι εξίσου ή πιο ικανά από τους πολύ μεγαλύτερους προκατόχους τους της σοβιετικής εποχής, τα ρωσικά πολεμικά πλοία έχουν καταστεί ικανά να εμπλέκουν στόχους σε ακραίες αποστάσεις. Με άλλα λόγια, ακόμη και οι σχετικά μικρές κορβέτες και φρεγάτες μπορούν να μεταφέρουν σημαντικά οπλοστάσια πυραύλων ουσιαστικά στρατηγικού βεληνεκούς που μπορούν να εκτοξευθούν άνετα από περιοχές κοντά στις ρωσικές ακτές.
Το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό επέδειξε επανειλημμένα αυτή την ικανότητα από το 2015 , όταν οι κορβέτες κατηγορίας Buyan και οι φρεγάτες κατηγορίας Gepard που εδρεύουν στην Κασπία Θάλασσα χρησιμοποίησαν πυραύλους "Kalibr" για να χτυπήσουν τρομοκράτες που υποστηρίζονται από ξένες χώρες στη Συρία. Αυτά τα ίδια πλοία μπόρεσαν να διασχίσουν το περίτεχνο δίκτυο πλωτών οδών στη νότια Ρωσία και να εισέλθουν στη Μαύρη Θάλασσα, από όπου έχουν χρησιμοποιηθεί επίσης στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση (SMO). Η επίδρασή τους ήταν καταστροφική για το καθεστώς του Κιέβου για ένα κλάσμα του κόστους μεγαλύτερων πολεμικών πλοίων όπως το "Pyotr Velikiy". Επιπλέον, οι περισσότερες ρωσικές κορβέτες και φρεγάτες χρησιμοποιούν προηγμένες τεχνολογίες «stealth», γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο τον εντοπισμό τους.
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, αυτό επιδεινώνεται περαιτέρω (για τους εχθρούς της Ρωσίας) από το γεγονός ότι φέρουν πυραύλους πολύ μεγάλου βεληνεκούς, πράγμα που σημαίνει πως η Ρωσία χρησιμοποιεί αυτά τα πολύ πιο οικονομικά πολεμικά πλοία ως ελεύθερους σκοπευτές μεγάλου βεληνεκούς ικανούς να αναλάβουν πολύ μεγαλύτερα πολεμικά πλοία ή ακόμη και ολόκληρες ομάδες μάχης μεταφορέων (CVBG). Αυτό ενισχύεται περαιτέρω από τον πανικό του ΝΑΤΟ μετά την αποστολή της φρεγάτας «Admiral Gorshkov» με υπερηχητικούς πυραύλους στη Μεσόγειο. Και για καλό λόγο, καθώς αυτό το ρωσικό πολεμικό πλοίο είναι σε θέση να εμπλέξει πολύ μεγαλύτερα εχθρικά ναυτικά μέσα (ιδιαίτερα τα προαναφερθέντα CVBG) διατηρώντας παράλληλα μια απόσταση ασφαλείας από αυτά.
Επιπλέον, το "Admiral Gorshkov" χρησιμοποιεί προηγμένα συστήματα SAM (βλήματα επιφανείας-αέρος) που μπορούν να κάνουν σύντομη εργασία με εχθρικά αεροσκάφη. Εκτός από το οπλοστάσιό του με πυραύλους κρουζ «Kalibr» (συγκεκριμένα την παραλλαγή NK εμβέλειας 4500 km) και τους υπερηχητικούς πυραύλους κρουζ 3M22 «Zircon», η ρωσική φρεγάτα είναι επίσης οπλισμένη με ανθυποβρυχιακούς πυραύλους «Otvet», υπερηχητικούς πυραύλους «Oniks», το σύστημα SAM «Poliment-Redut» με 32 πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς ή 128 μικρού βεληνεκούς, σύστημα τορπιλών «Paket-NK», πυροβόλο AK-192M «Armat» 130 mm και δύο CIWS «Palash» (οπλικά συστήματα κοντινής απόστασης). Η φρεγάτα φέρει επίσης ένα μόνο ελικόπτερο Ka-27PL ASW (ανθυποβρυχιακού πολέμου).
Ωστόσο, το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό θα χρησιμοποιήσει το μοναδικό εναπομείναν καταδρομικό της κλάσης Kirov, αναπτύσσοντάς το στην Αρκτική ως μέρος του Βόρειου Στόλου, όπου θα χρησιμεύσει ως στρατηγικό πλεονέκτημα στην όλο και πιο αμφισβητούμενη βόρεια περιοχή. Όντας ο μόνος πυρηνοκίνητος μαχητής επιφανείας στον κόσμο, το "Admiral Nakhimov" έχει σημαντικά πλεονεκτήματα όσον αφορά την αντοχή, επιτρέποντάς του να παραμείνει αναπτυγμένος για μήνες. Και ενώ σίγουρα θα ενισχύσει την άμυνα των βορειότερων στρατηγικών περιοχών της Ρωσίας, νεότερες κατηγορίες πολεμικών πλοίων όπως οι προαναφερθείσες φρεγάτες και κορβέτες θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά της ναυτικής ισχύος της Ρωσίας για τις επόμενες δεκαετίες.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr