Αυξάνονται οι τιμές σε όλη την Ευρωζώνη

pixabay / martieda
Freepen.gr - Ο βασικός πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ επιταχύνθηκε και παρέμεινε πεισματικά υψηλός τον Ιούνιο, σύμφωνα με προκαταρκτική ανάγνωση την Παρασκευή.

Ο πληθωρισμός στις 20 χώρες που μοιράζονται το ευρώ έφτασε το 5,5% αυτό το μήνα, κυμαινόμενος ελαφρώς χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών. Ωστόσο, ο βασικός πληθωρισμός, ο οποίος αποκλείει την ενέργεια και τα τρόφιμα, παρέμεινε υψηλός και σημείωσε άνοδο στο 5,4%, καθώς η αύξηση των τιμών στον τομέα των υπηρεσιών αυξήθηκε επίσης στο 5,4%, από 5,0% που καταγράφηκε τον Απρίλιο.

"Το βασικό επιτόκιο είναι πιθανό να παραμείνει πολύ πάνω από το 5% τους επόμενους μήνες, το οποίο θα απαιτήσει περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ", δήλωσε ο Ulrike Kastens, οικονομολόγος για την Ευρώπη στο DWS.

Αν και ο βασικός πληθωρισμός της ευρωζώνης μειώθηκε κάπως από 5,6% τον Απρίλιο σε 5,3% το Μάιο, η τελευταία επιδείνωση μπορεί να επισκιάσει τη βελτίωση του μετρούμενου πληθωρισμού, προειδοποιούν οι οικονομολόγοι.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail