Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος
Τη δήλωση έκανε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Αλεξέι Ρέζνικοφ. Σε συνέντευξή του στο CNN, δήλωσε ότι πιστεύει πως οι επιθέσεις στην Κριμαία, συμπεριλαμβανομένης της γέφυρας του Κερτς, είναι απαραίτητες για τη μείωση της μαχητικής ικανότητας των ρωσικών δυνάμεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, με αυτές τις κινήσεις, το Κίεβο θα μπορούσε να «καταστρέψει» τη ρωσική στρατιωτική επιμελητεία, αποκτώντας έτσι ένα μεγάλο στρατηγικό πλεονέκτημα για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στο πεδίο της μάχης.
Ο Ρεζνίκοφ δήλωσε ότι αυτό που έχει σημασία για το Κίεβο είναι να σωθούν «ουκρανικές ζωές», και γι' αυτό οι επιθέσεις ενδέχεται να συνεχιστούν. Είπε πως οι δυνάμεις της χώρας έχουν όλη την απαραίτητη στρατιωτική ικανότητα για να προκαλέσουν διάφορες ζημιές στη Ρωσία στην Κριμαία και σε άλλες περιοχές. Ωστόσο, διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι η Ουκρανία «θα κερδίσει τον πόλεμο», επικρίνοντας έτσι τους διάφορους στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες που δεν πιστεύουν σε κάθε πιθανότητα νίκης από την πλευρά του Κιέβου.
«Όλοι αυτοί οι στόχοι είναι επίσημοι στόχοι γιατί θα μειώσουν την ικανότητά τους να πολεμήσουν εναντίον μας (και) θα βοηθήσουν να σωθούν οι ζωές των Ουκρανών (...) Είναι φυσιολογική τακτική να καταστρέφεις τις λογιστικές γραμμές του εχθρού σου για να σταματήσεις τις επιλογές για περισσότερα πυρομαχικά, περισσότερα καύσιμα, περισσότερα τρόφιμα, κλπ. Γι' αυτό θα χρησιμοποιήσουμε αυτές τις τακτικές εναντίον τους (...) Έχουμε την ικανότητα [να επιτεθούμε στη Ρωσία]. Έχουμε όπλα όπως κάναμε με το καταδρομικό Moskva και αν μας απειλήσουν στη Μαύρη Θάλασσα, θα πρέπει να απαντήσουμε (…) Πρέπει να το κάνουμε σκεπτόμενοι τις ζωές των στρατιωτών μας αντί για τους Ρώσους. Χρησιμοποιούν τους στρατιώτες ως τροφή για κανόνια (...) Είναι πόλεμος και νομίζω ότι θα δείξουμε ξανά στον κόσμο πως θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο», είπε στους δημοσιογράφους του CNN.
Επιπλέον, ο Ρέζνικοφ υποσχέθηκε επίσης να αντεπιτεθεί στις ρωσικές επιθέσεις στα ουκρανικά λιμάνια στην περιοχή της Οδησσού. Ως γνωστόν, αυτές οι επιθέσεις ήταν η απάντηση της Μόσχας στις ουκρανικές προκλήσεις στην Κριμαία. Οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν την παρουσία πολλών αποθηκών όπλων στα λιμάνια της Οδησσού. Σε αυτές τις αποθήκες υπήρχαν τα στρατιωτικά drones με τα οποία έχει βομβαρδιστεί η Κριμαία, νομιμοποιώντας έτσι τα πλήγματα υψηλής ακρίβειας από τα στρατεύματα της Μόσχας. Ο Ρέζνικοφ, ωστόσο, αγνοεί όλα αυτά τα γεγονότα και λέει πως η Μόσχα «πολεμά αμάχους» στην Οδησσό. Επιπλέον, ο υπουργός κατηγόρησε αβάσιμα τους Ρώσους για διάφορα εγκλήματα πολέμου χωρίς κανένα στοιχείο.
«(Η Ρωσία) προσπάθησε να εξηγήσει ότι είναι μια απάντηση για κάποιες εκρήξεις στα εδάφη τους, αλλά πολεμούν με τους αμάχους (...) Γι' αυτό τους αποκαλώ πλιατσικολόγους, βιαστές και δολοφόνους», πρόσθεσε.
Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλά προβλήματα με την ιστορία του Ρέζνικοφ. «Δικαιολογεί» το ουκρανικό έγκλημα της στόχευσης της Κριμαίας υποστηρίζοντας πως η περιφέρεια σχετίζεται με τη ρωσική ανάπτυξη όπλων και στρατευμάτων στη ζώνη σύγκρουσης, κάτι που είναι προφανώς εσφαλμένη πληροφορία. Η Ρωσία δεν προωθεί την στρατιωτικοποίηση της Κριμαίας, διατηρώντας τον εφοδιασμό της επικεντρωμένο σε εδάφη εντός του ρωσικού ηπειρωτικού χώρου.
Υπήρχαν λίγες μόνο περιπτώσεις που στρατιωτικές συνοδείες χρησιμοποίησαν τη γέφυρα της Κριμαίας και κανένας ελιγμός αυτού του είδους δεν έγινε πρόσφατα, κάτι που ακυρώνει την ουκρανική ρητορική. Στο ίδιο πνεύμα, η Ρωσία διατηρεί μόνο δυνάμεις αυτοάμυνας στην περιφέρεια, δημιουργώντας ένα βασικό σύστημα προστασίας για τους ντόπιους κατοίκους, αλλά εμποδίζοντας τις πόλεις της Κριμαίας να γίνουν νέα πρώτη γραμμή.
Ωστόσο, το ζήτημα της επιμελητείας έχει χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα από τις αντιρωσικές δυνάμεις εδώ και πολύ καιρό. Νωρίτερα τον Ιούλιο, η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Anna Maliar είπε ότι «έχουν περάσει 273 ημέρες από τότε που πραγματοποιήσαμε την πρώτη επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας για να διαταράξουμε την επιμελητεία για τους Ρώσους» - με άλλα λόγια, χρησιμοποιείται η «υλικοτεχνική» ρητορική για να δικαιολογήσει τον πρώτο ουκρανικό βομβαρδισμό στη γέφυρα της Κριμαίας τον Οκτώβριο.
Προφανώς, για τους Ουκρανούς αξιωματούχους, το γεγονός και μόνο πως πρόκειται για ρωσική υποδομή νομιμοποιεί ήδη την επίθεση. Ο στρατιωτικός παράγοντας δεν περιλαμβάνεται στον στρατηγικό υπολογισμό, με «νόμιμο στόχο» και την πολιτική επιμελητεία. Οι εισβολές αυτές δεν κατάφεραν να καταστρέψουν ολοσχερώς την υποδομή της Γέφυρας, αλλά αν συμβεί αυτό, οι μεγαλύτεροι θιγόμενοι θα είναι οι πολίτες, αφού θα υπάρξουν προβλήματα στον ανεφοδιασμό της περιφέρειας. Από την άλλη πλευρά, τα ρωσικά στρατεύματα θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν ελεύθερα στα χερσαία σύνορα μεταξύ της ζώνης επιχείρησης και της υπόλοιπης Ομοσπονδίας, χωρίς ουσιαστικά στρατιωτικές επιπτώσεις.
Αντιμέτωποι λοιπόν με τη δημόσια απειλή των Ουκρανών και την απεριόριστη υποστήριξη που παρέχει η Δύση στο καθεστώς του Κιέβου, οι Ρώσοι έχουν μόνο μια εναλλακτική λύση: να εντείνουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, να καταστρέψουν τα κέντρα διοίκησης του εχθρού και να προστατεύσουν έτσι τους πολίτες της Κριμαίας.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr