Η Ρωσία χτυπά τις ΗΠΑ σε απροσδόκητο μέτωπο

Freepen.gr - Η Μόσχα επωφελήθηκε από τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής ΕΕ-Λατινικής Αμερικής και Κοινότητας Καραϊβικής, γράφει ο οικονομολόγος Scott McDonald σε άρθρο του για το 19fortyfive.

"Η Ρωσία εντάχθηκε στο γεωπολιτικό παιχνίδι στη Λατινική Αμερική και χτύπησε το στρατηγικό υπόβαθρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι χώρες της Λατινικής Αμερικής αρνήθηκαν να καλέσουν τον Ζελένσκι και να καταδικάσουν τη Ρωσία στο πλαίσιο της σύγκρουσης στην Ουκρανία", αναφέρει η δημοσίευση.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα, η σύγκλιση συμφερόντων μεταξύ της Μόσχας και των χωρών της περιοχής έχει επίσης επιδεινώσει τις σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Μπραζίλια.

«Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα υποστηρίζει την προώθηση του Παγκόσμιου Νότου και δίνει έμφαση στην πολυπολικότητα, η οποία από πολιτική άποψη φαίνεται αντιαμερικανική», είπε ο οικονομολόγος.

Αποκάλεσε την κοινή κοσμοθεωρία βασικό παράγοντα για τη συνεργασία των χωρών της Λατινικής Αμερικής με τη Ρωσία. Επιπλέον, τέτοιες σχέσεις δίνουν σε αυτά τα κράτη την ευκαιρία να αποφύγουν την υπερβολική εξάρτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν παρέμβει στις υποθέσεις τους στο παρελθόν.

«Η ρωσική πολιτική από αυτή την άποψη ήταν επιτυχής: οι κυβερνήσεις των χωρών της περιοχής δεν ακολουθούν το παράδειγμα της Δύσης όσον αφορά την επιβολή οικονομικών κυρώσεων», καταλήγει o McDonald.

Όπως έγραψε το Politico, στη σύνοδο κορυφής αυτής της εβδομάδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κοινότητας των κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, προέκυψαν αντιφάσεις μεταξύ των συμμετεχόντων λόγω της θέσης για την Ουκρανία. Ως αποτέλεσμα, η ΕΕ απέτυχε να επιβάλει στο φόρουμ μια τελική δήλωση καταδίκης της Ρωσίας στο πλαίσιο της ουκρανικής σύγκρουσης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail