Η Ουκρανία προειδοποιεί για "επανάληψη του λάθους της Μέρκελ"

pixabay / MIH83
Freepen.gr - Το ΝΑΤΟ πρέπει να αντλήσει διδάγματα από το παρελθόν και να μην υπονομεύσει τις φιλοδοξίες του Κιέβου να ενταχθεί στη συμμαχία όπως έκανε πριν από 15 χρόνια κατόπιν εντολής της πρώην Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε την Παρασκευή ο Ουκρανός Υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα.

"Μην επαναλάβετε το λάθος που έκανε η καγκελάριος Μέρκελ στο Βουκουρέστι το 2008 όταν αντιτάχθηκε σθεναρά σε οποιαδήποτε πρόοδο προς την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ", υποστήριξε ο υπουργός σε συνέντευξή του στο Axel Springer Media group στο Βερολίνο.

Το 2008, τα κράτη του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να μην παράσχουν στην Ουκρανία ένα σχέδιο δράσης για την ένταξη (MAP), έναν οδικό χάρτη για να γίνει πλήρες μέλος του στρατιωτικού μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Η Μέρκελ, η οποία αποσύρθηκε από την πολιτική το 2021, υπερασπίστηκε έκτοτε τη θέση της και αρνήθηκε να καταγγείλει τις προηγούμενες πολιτικές της έναντι της Ρωσίας.

Ο Κουλέμπα επέμεινε πως  μετά το τέλος του πολέμου, θα είναι αυτοκτονικό για την Ευρώπη να μην δεχτεί την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, διότι θα σημαίνει ότι η επιλογή του ... πολέμου θα παραμείνει ανοιχτή".

Η Ουκρανία υπέβαλε επίσημα αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ το Σεπτέμβριο του 2022, μήνες μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στο γειτονικό κράτος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail