Η Ινδία να είναι επιφυλακτική με τις ΗΠΑ που την ενθαρρύνουν να εμπλακεί περισσότερο στη θάλασσα της Νότιας Κίνας

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Ανατολικής Ασίας και Ειρηνικού Ντάνιελ Κρίτενμπρινκ αποκάλυψε την Τετάρτη ότι η χώρα του προτρέπει την Ινδία να εμπλακεί περισσότερο στη θάλασσα της Νότιας Κίνας μέσω του Quad. Θα ήταν καλό να είμαστε επιφυλακτικοί με αυτό, ωστόσο, δεδομένου πως θα μπορούσε να προκαλέσει το επικίνδυνο δίλημμα ασφαλείας που πλήττει επί του παρόντος τους σινο-ινδικούς δεσμούς. Ανεξάρτητα από το ότι οι ΗΠΑ απέτυχαν να μετατρέψουν την Ινδία σε υποτελή της, η Λαϊκή Δημοκρατία θα εξακολουθεί να έχει την τάση να θεωρεί αυτή τη χώρα ως τέτοια εάν το ναυτικό της διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο εκεί.

ANDREW KORYBKO / Παρουσίαση Freepen.gr

Θα ήταν ένα πράγμα για τα ινδικά πολεμικά πλοία να πλεύσουν μέσω των θαλασσών της Νότιας και Ανατολικής Κίνας από και προς το Βλαδιβοστόκ εάν επιτευχθεί ένα σύμφωνο εφοδιαστικής παρόμοιο με αυτό που μόλις έκλεισε με τις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, με τη Ρωσία και ένα άλλο εξ ολοκλήρου για περιπολία αμφισβητούμενων υδάτων μαζί με το Quad. Η Κίνα φυσικά θα εξακολουθούσε να είναι απογοητευμένη στην πρώτη εκδοχή, αλλά θα την ανεχόταν λόγω των στρατηγικών δεσμών της με τη Ρωσία, ενώ η δεύτερη θα χτυπούσε συναγερμό κάνοντας την να πιστεύει ότι η Ινδία προσπαθεί να την περιορίσει.

Οποιαδήποτε τέτοια αντίληψη θα μπορούσε να ανατρέψει τις εσωτερικές πολιτικές κλίμακες στη Λαϊκή Δημοκρατία προς εκείνους τους σκληροπυρηνικούς που ευνοούν την κλιμάκωση των εντάσεων με την Ινδία κατά μήκος των αμφισβητούμενων συνόρων των Ιμαλαΐων αντί να προσπαθούν να διατηρήσουν το status quo όπως θέλουν οι συγκριτικά πιο ειρηνικοί ομολόγοι τους. Ούτε η Κίνα ούτε η Ινδία θα μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά το μεγαλύτερο πόλεμο που θα είχε μεγαλύτερο κίνδυνο να ξεσπάσει με λανθασμένους υπολογισμούς σε αυτό το σενάριο, δεδομένου ότι θα εξυπηρετούσε μόνο την ατζέντα του "διαίρει και βασίλευε" των ΗΠΑ στην Ασία.

Τούτου λεχθέντος, η Ινδία διαδραματίζει ήδη στρατηγικό ρόλο στην εξισορρόπηση της Κίνας στην ομώνυμη Νότια Θάλασσα της τελευταίας χωρίς να χρειάζεται να το πράξει άμεσα σε βάρος του προαναφερθέντος σεναρίου που εκτυλίσσεται. Η πώληση από κοινού ρωσική-ινδικής παραγωγήε υπερηχητικών πυραύλων Κρουζ BrahMos στον ολοένα και πιο σημαντικό σύμμαχο των ΗΠΑ στις Φιλιππίνες θα ενισχύσει τις δυνατότητες των παραληπτών να αποτρέψουν αυτό που θεωρούν ως θαλάσσιες παραβάσεις του Πεκίνου. Το ίδιο μπορεί επίσης να ειπωθεί για τις αναφερόμενες συνομιλίες της για να πουλήσει το ίδιο στην Ινδονησία και το Βιετνάμ.

Όσον αφορά το τελευταίο από αυτά τα δύο, η Ινδία μόλις χάρισε στο συνεργάτη της ένα ενεργό πολεμικό πλοίο σε ένα ορόσημο για τη στρατιωτική τους συνεργασία. Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Ρόναλντ Ρέιγκαν έφτασε επίσης πρόσφατα εκεί στην πρώτη τέτοια επίσκεψη σε μισή δεκαετία, γεγονός που υποδηλώνει τη δυνατότητα πολυμερούς ναυτικού συντονισμού μεταξύ Δελχί και Ουάσινγκτον με τις δύο χώρες που βρίσκονται σε μεγαλύτερη αντίθεση με την Κίνα στην περιοχή. Η Ινδία μπορεί επομένως να βοηθήσει στη διαχείριση της ανόδου του αντιπάλου της εκεί μέσω έμμεσων και συνεπώς χαμηλού κόστους στρατιωτικών μέσων.

Κοιτάζοντας μπροστά, θα ήταν συνετό να επιμείνει σε αυτήν την στρατηγική αντί να διακινδυνεύσει την ακούσια επιδείνωση των υποψιών της Κίνας με την ένταξη του Quad σε ασκήσεις που το Πεκίνο θα μπορούσε να ερμηνεύσει ως δήθεν απόδειξη ότι η Ινδία φέρεται να άλλαξε γνώμη για να μην γίνει υποτελής των ΗΠΑ. Ένας πιο άμεσος στρατιωτικός ρόλος στη θάλασσα της Νότιας Κίνας θα μπορούσε να αποτύχει, ακόμη και αν δεν οδηγήσει σε μεγαλύτερο πόλεμο με λανθασμένους υπολογισμούς, ώστε έστω η Κίνα αξιοποιώντας την επιρροή των μέσων ενημέρωσης να απεικονίσει την Ινδία ως κράτος μαριονέτας των ΗΠΑ.

Είναι σημαντικό για αυτή την παγκοσμίως σημαντική μεγάλη δύναμη της Νότιας Ασίας να συνεχίσει την ειρηνική άνοδό της και να διατηρήσει την αντίληψη του κόσμου ότι είναι ένας πραγματικά ουδέτερος παράγοντας στις διεθνείς σχέσεις χωρίς συμφέροντα να πάρει μέρος στις διαμάχες άλλων χωρών. Αυτή η φήμη είναι αναπόσπαστο μέρος του μεγάλου στρατηγικού στόχου της να ηγηθεί ανεπίσημα του Παγκόσμιου Νότου με σκοπό να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να ισορροπήσουν μεταξύ του χρυσού δισεκατομμυρίου της Δύσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και της Σινο-Ρωσικής Αντάντ στο νέο Ψυχρό Πόλεμο.

Για το λόγο αυτό, οι Ινδοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής καλό θα είναι να σκεφτούν δύο φορές την πρόσκληση των ΗΠΑ να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στη θάλασσα της Νότιας Κίνας, καθώς μπορεί τελικά να καταλήξει να είναι δηλητηριασμένο δισκοπότηρο. Το κύρος που κάποιοι θα περίμεναν να το συνοδεύσουν σε σχέση με τις δυτικές αντιλήψεις και εκείνες των στενότερων περιφερειακών συμμάχων της Αμερικής μπορεί να αντισταθμιστεί κατά πολύ από την Κίνα που θα υποπτευθεί πως η Ινδία μετατράπηκε σε υποτελή των ΗΠΑ και έτσι θα σκεφτεί ένα πρώτο χτύπημα στα Ιμαλάια για να προλάβει την υποτιθέμενη επικείμενη συγκράτησή της.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail