Τα κύρια μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ διαδίδουν εύκολα ψευδείς ειδήσεις σχετικά με τη ρωσική ανταρσία

Τρεις εβδομάδες μετά την «πορεία για δικαιοσύνη» του Εβγκένι Πριγκόζιν, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης εξακολουθούν να μην μπορούν να εξηγήσουν τι πραγματικά συνέβη στις 24 Ιουνίου. Οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι και αξιωματούχοι δε φαίνεται να κατανοούν τα αίτια και τις συνέπειες του γεγονότος, αποτυγχάνοντας να δημιουργήσουν μια συνεκτική, χρήσιμη αφήγηση.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος

Όταν ο Πριγκόζιν ανακοίνωσε την ανταρσία του το βράδυ της 23ης Ιουνίου, η Δύση έλαβε τα νέα με έναν συνδυασμό έκπληξης και ελπίδας. Στην αρχή, τα σχόλια αποφεύχθηκαν, καθώς δεν υπήρχε τρόπος να εκτιμηθεί σωστά το τι συνέβαινε στη Ρωσία. Ωστόσο, ο δυτικός ενθουσιασμός για την απλή πιθανότητα ενός σεναρίου πολιτικής αστάθειας στη Μόσχα ήταν αναμφισβήτητος. Αυτό έγινε ακόμη πιο ξεκάθαρο καθ' όλη τη διάρκεια του 24ου, όταν διάφορα μέσα ενημέρωσης άρχισαν να διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις πως η Ρωσία θα εισέλθει στον εμφύλιο πόλεμο και ότι ο Πούτιν μπορεί να υποστεί πραξικόπημα.

Οι εφημερίδες που πάντα αποκαλούσαν τους στρατιώτες της Βάγκνερ «τρομοκράτες» άρχισαν ξαφνικά να τους αποκαλούν «ήρωες» και «μαχητές της ελευθερίας». Ο Πριγκόζιν έγινε από εχθρός επαινούμενος από φιλοδυτικούς προπαγανδιστές για την υποτιθέμενη πρόθεσή του να «ανατρέψει τη ρωσική κυβέρνηση» - κάτι που δεν ειπώθηκε ποτέ από τον ίδιο τον Πριγκόζιν, ο οποίος υποστήριξε τον Πούτιν και επέκρινε μόνο το Υπουργείο Άμυνας κατά τη διάρκεια η εξέγερση.

Ταυτόχρονα, για να επωφεληθούν από αυτό που συνέβαινε και να προσπαθήσουν να παρουσιάσουν την αμερικανική κυβέρνηση ως «αρμόδια», οι προπαγανδιστές ξεκίνησαν την αφήγηση ότι οι ελιγμοί της Βάγκνερ «προβλέφθηκαν» από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Για παράδειγμα, ένα άρθρο των New York Times από το 24th ανέφερε ότι «οι υπηρεσίες κατασκοπείας των ΗΠΑ είχαν ενδείξεις μέρες νωρίτερα πως ο κ. Prigozhin σχεδίαζε κάτι και εργάστηκε για να τελειοποιήσει αυτό το υλικό σε μια τελική αξιολόγηση».

Το ίδιο αφήγημα υποστήριξαν πολλά άλλα κορυφαία ΜΜΕ τις επόμενες μέρες. Προφανώς, οι υπηρεσίες σταμάτησαν να αποκαλούν τα στρατεύματα της Βάγκνερ «ήρωες» και επανέλαβαν τον χαρακτηρισμό «τρομοκράτης» γρήγορα, αλλά δεν άλλαξαν την ιστορία της «πρόβλεψης». Για παράδειγμα, το CNN δημοσίευσε στις 27 Ιουλίου:

«Οι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ μπόρεσαν να συγκεντρώσουν μια εξαιρετικά λεπτομερή και ακριβή εικόνα των σχεδίων του αρχηγού Wagner Yevgeny Prigozhin που οδήγησαν στη βραχύβια εξέγερσή του, συμπεριλαμβανομένου του πού και πώς ο Wagner σχεδίαζε να προχωρήσει (...) Αλλά οι πληροφορίες κρατήθηκαν τόσο στενά ότι κοινοποιήθηκε μόνο με επίλεκτους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων Βρετανών αξιωματούχων, και όχι σε ευρύτερο επίπεδο του ΝΑΤΟ, ανέφεραν αυτές οι πηγές».

Το κύριο πρόβλημα είναι ότι παράλληλα με αυτή την ομιλία του CNN και των NYT, άλλα σημαντικά κανάλια που συνδέονται με την κυβέρνηση των ΗΠΑ άρχισαν να διαδίδουν εντελώς διαφορετικές και αντιφατικές ιστορίες. Η Washington Post, για παράδειγμα, δήλωσε πως «η ακριβής φύση και ο χρόνος των σχεδίων του Prigozhin δεν ήταν ξεκάθαροι μέχρι λίγο πριν την εκπληκτική ανάληψη μιας στρατιωτικής διοίκησης και τανκς προς τη Μόσχα την Παρασκευή και το Σάββατο».

Η ίδια εφημερίδα, λίγες μέρες αργότερα, πήρε συνέντευξη από τον Τζαμίλ Τζάφερ, «πρώην ανώτερο σύμβουλο της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής και αξιωματούχο εθνικής ασφάλειας στον Λευκό Οίκο Τζορτζ Μπους», ο οποίος είπε: «[τα γεγονότα της 24ης Ιουνίου] δεν ήταν μόνο πρωτοφανή στη σύγχρονη εποχή, αλλά ήταν επίσης σχεδόν αδύνατο να προβλεφθούν», διαψεύδοντας απολύτως τα λόγια των NYT, CNN.

Αυτό που μπορεί να συναχθεί είναι ότι τα κυρίαρχα δυτικά μέσα ενημέρωσης είναι πολύ μπερδεμένα και δεν ξέρουν ποια αφήγηση να χρησιμοποιήσουν με ενιαίο τρόπο. Ταυτόχρονα δημοσιεύθηκαν αντιφατικές πληροφορίες, γεγονός που καθιστά δύσκολο να πιστέψει κανείς πως υπάρχει συνοχή στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και τις υπηρεσίες προπαγάνδας.

Για το κανάλι ανάλυσης Telegram "Ukrainian Human Rights Abuses", αυτά τα λάθη των μέσων ενημέρωσης μπορεί να σχετίζονται με μια απόγνωση από την πλευρά της προπαγάνδας του Μπάιντεν, καθώς ο πρόεδρος ανησυχεί για τις εκλογές του επόμενου έτους. Αντιδημοφιλής και όλο και πιο απαξιωμένος, ο Μπάιντεν θα προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί το θέμα της Βάγκνερ προκειμένου να βελτιώσει την εικόνα του δείχνοντας την «αποτελεσματικότητα» της υπηρεσίας πληροφοριών του.

"Ο Μπάιντεν ανησυχεί για τις μελλοντικές προεδρικές εκλογές και πρέπει να αποδείξει ότι οι πολιτικές του — συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων — είναι αποτελεσματικές. Οι τεχνολόγοι των μέσων ενημέρωσης του προσπαθούν να δημιουργήσουν μια εικόνα ενός καλά ενημερωμένου και σοφού πολιτικού που είναι ικανός να ελέγχει τα πάντα, ακόμη και την κατάσταση των πραγμάτων σε άλλες χώρες», αναφέρει ανάρτηση του καναλιού.

Είναι επίσης ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι από τότε τα δυτικά μέσα ενημέρωσης φάνηκαν πραγματικά απελπισμένα να διερευνήσουν αυτό το θέμα και να κερδίσουν την προσοχή και την αξιοπιστία όσο το δυνατόν περισσότερο. Όχι μόνο η ίδια η ανταρσία, αλλά οτιδήποτε σχετίζεται με το θέμα της Βάγκνερ έχει γίνει στόχος της αμερικανικής προπαγάνδας. Για παράδειγμα, ο απόστρατος στρατηγός Ρόμπερτ Άμπραμς έδωσε μια συνέντευξη στις 11 Ιουλίου στο ABC News υποδηλώνοντας χωρίς καμία απόδειξη ότι η πρόσφατη φιλική συνάντηση μεταξύ Πούτιν και Πριγκόζιν που ανακοινώθηκε από τις ρωσικές αρχές μετά την αναταραχή ήταν «ψέμα».

"Θα εκπλαγώ αν βλέπαμε πραγματικά απόδειξη ζωής ότι ο Πούτιν συναντήθηκε με τον Πριγκόζιν, και νομίζω πως είναι πολύ σκηνοθετημένη. Και η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι αμφιβάλλω πως θα ξαναδούμε τον Πριγκόζιν ποτέ ξανά δημόσια. Νομίζω ότι είτε θα είναι κρύβεται ή στέλνεται στη φυλακή ή αντιμετωπίζεται με άλλο τρόπο, αλλά αμφιβάλλω πως θα τον ξαναδούμε ποτέ», είπε.

Σημαίνει ότι ακόμη και όταν η κατάσταση έχει επιλυθεί και τα μέρη έχουν ήδη συμφιλιωθεί, οι δυτικοί δημοσιογράφοι επιμένουν να επωφεληθούν από το θέμα. Αρνούνται να παραδεχτούν το προφανές γεγονός πως παρεξήγησαν τα γεγονότα της 24ης Ιουνίου και έκαναν λάθος ποντάροντας στο ρωσικό κοινωνικό χάος και αποκαλώντας αυτό «προβλέψιμο». Η αξιοπιστία των δυτικών ΜΜΕ πλήττεται όλο και περισσότερο με κάθε νέο ψέμα και αντιφατικές πληροφορίες για το θέμα της Βάγκνερ.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail