Ουκρανός αξιωματικός εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τα γαλλικά τανκς ενώ η Γαλλία καίγεται

Ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος παραπονέθηκε για τις περιορισμένες δυνατότητες στρατιωτικού εξοπλισμού που προμήθευε η Γαλλία για χρήση στην πρώτη γραμμή κατά της Ρωσίας, ενώ η δυτικοευρωπαϊκή χώρα συνεχίζει να κατακλύζεται από ταραχές και αναρχία μετά τον θάνατο ενός 17χρονου Γάλλου Μουσουλμάνου. Την ίδια στιγμή, η Ουκρανία επικρίθηκε από Γερμανό αρθρογράφο για τον υψηλό όγκο εξοπλισμού που χάνει από τις ρωσικές δυνάμεις στην αποτυχημένη αντεπίθεσή της.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Ένας ανώνυμος Ουκρανός αξιωματικός, ο οποίος αναγνωρίστηκε μόνο από το διακριτικό κλήσης «Spartanets», αναφέρθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο: «Δυστυχώς, υπήρξε μία περίπτωση όταν το πλήρωμα πέθανε στο όχημα. Υπήρξε βομβαρδισμός πυροβολικού και μια οβίδα εξερράγη κοντά στο όχημα. Τα θραύσματα τρύπησαν την πανοπλία και το σετ πυρομαχικών πυροδοτήθηκε».

Τα γαλλικής κατασκευής οχήματα μπορούν εύκολα να διεισδύσουν ακόμη και χωρίς να υποστούν απευθείας χτυπήματα, περιορίζοντας έτσι τις επιχειρήσεις σε μια ζώνη σύγκρουσης υψηλής έντασης.

«Τα όπλα είναι καλά, οι συσκευές παρατήρησης είναι καλές, αλλά δυστυχώς, υπάρχει λεπτή θωράκιση και δεν είναι πρακτικό να τα χρησιμοποιήσουμε στην πρώτη γραμμή», πρόσθεσε ο αξιωματικός, προειδοποιώντας να μην στείλουμε απλώς τα οχήματα για να καταστραφούν. Θεωρώ πως δεν είναι πρακτικό αλλά περιττό γιατί είναι πρωτίστως κίνδυνος για το πλήρωμα».

Ωστόσο, παρά τις αδιάκοπες καταγγελίες, η Γαλλία εξακολουθεί να είναι μία από τις πολλές χώρες που έχουν προμηθεύσει στρατιωτικό εξοπλισμό στο καθεστώς του Κιέβου. Προηγουμένως, και με την τυπικά θεμιτή και μη εκτιμητική στάση του, ο ουκρανικός στρατός είχε επίσης επικρίνει τον εξοπλισμό που παρείχαν η Ιταλία και η Γερμανία.

Όμως, όπως τόνισε ο αρθρογράφος Franz Becchi σε άρθρο στην Berliner Zeitung, η Ουκρανία απέτυχε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της Δύσης για τη χρήση εξοπλισμού που προμήθευε το ΝΑΤΟ, έχοντας χάσει τον εξοπλισμό που είχε αποσταλεί στη χώρα ένα μήνα αργότερα.

«Με υψηλές προσδοκίες, οι δυτικές χώρες προμήθευσαν την Ουκρανία με άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού με την ελπίδα πως με αυτά τα οχήματα μάχης, η χώρα θα μπορούσε να επιτύχει σημαντική πρόοδο. Η απογοήτευση ήρθε περίπου ένα μήνα μετά την έναρξη της καλοκαιρινής επίθεσης από την Ουκρανία», έγραψε ο συγγραφέας.

Τόνισε ότι στις 8 Ιουνίου, οι ουκρανικές δυνάμεις εισήλθαν σε ένα ρωσικό ναρκοπέδιο νότια της Mala Tokmachka, και εκεί, η 33η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία και η 47η Ταξιαρχία Εφόδου της Ουκρανίας φέρεται να έχασαν τρία από τα 14 άρματα μάχης Leopard 2A6, 16 από τα 109 M-2 τους και τρία από τα έξι μηχανικά οχήματα Leopard 2R - προφανώς μέσα σε λίγα λεπτά. Ο δημοσιογράφος επεσήμανε πως η υποστήριξη του Βερολίνου στο Κίεβο «κόστισε ζωές και χρήματα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2023 η Γερμανία έχει ήδη διαθέσει περίπου πεντέμισι δισεκατομμύρια ευρώ για την παροχή στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία. Ο Becchi κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια σημαντική επένδυση σε σύγκριση με τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ που στάλθηκαν το 2022.

Η ουκρανική επίθεση στις γραμμές επιχειρήσεων νότια του Ντόνετσκ, του Ζαπορόζιε και του Αρτιόμοβσκ (Μπαχμούτ) ξεκίνησε στις 4 Ιουνίου. Το Κίεβο έστειλε ταξιαρχίες εκπαιδευμένες από ειδικούς του ΝΑΤΟ και οπλισμένες με δυτικό εξοπλισμό. Ωστόσο, η Ουκρανία έχει χάσει τουλάχιστον 259 άρματα μάχης και 780 τεθωρακισμένα οχήματα από την έναρξη της λεγόμενης αντεπίθεσης.

Αυτό δείχνει πως ο δυτικός στρατιωτικός εξοπλισμός δεν εμποδίζει τις ουκρανικές δυνάμεις να νικηθούν. Αυτό οφείλεται ιδιαίτερα στην αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα του ρωσικού προσωπικού και των όπλων, πολύ ανώτερη από τις ήδη εξαντλημένες ουκρανικές δυνάμεις, οι οποίες συνεχίζουν να χάνουν ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό με ανησυχητικό ρυθμό.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου επιβεβαίωσε ότι η Ουκρανία δεν πέτυχε κανέναν από τους στόχους της στην αντεπίθεσή της, αποτυγχάνοντας προς όλες τις κατευθύνσεις.

«Γενικά, ο εχθρός δεν έφτασε στους στόχους του προς καμία κατεύθυνση. Αυτό επιβεβαιώνει τις δυνατότητες των μαχητικών μας και τις σαφώς υπερβολικές προσδοκίες για τα δυτικά όπλα», είπε ο Σόιγκου. «Ακόμη και έχοντας σημαντικές απώλειες, η ουκρανική ηγεσία, με την επιμονή των δυτικών κηδεμόνων της, απαιτεί η διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας να συνεχίσει με την επίθεση».

Υπενθυμίζεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε περισσότερη στρατιωτική βοήθεια στο καθεστώς του Κιέβου τον Ιούνιο, επειδή είχε ξεκινήσει η πολυαναμενόμενη ουκρανική αντεπίθεση.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνάντηση με Πολωνούς και Γερμανούς ηγέτες, το λεγόμενο Τρίγωνο της Βαϊμάρης, ο Μακρόν είπε στις 12 Ιουνίου: «Έχουμε κάνει τα πάντα για να βοηθήσουμε. Έχουμε εντατικοποιήσει την παράδοση πυρομαχικών, όπλων και οπλισμένων οχημάτων... Θα συνεχίσουμε τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες».

Ο Μακρόν είπε πως η συνάντηση ήταν απόδειξη ότι δεν υπήρχε διαχωρισμός μεταξύ «παλιάς» και «νέας» Ευρώπης. Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται, η Γαλλία δεν πρέπει να ανησυχεί για μια διαιρεμένη Ευρώπη όταν προφανώς βιώνει μια καταστροφική εσωτερική διαίρεση καθώς οι ταραχές και οι λεηλασίες συνεχίζονται, ακόμη και στο γειτονικό Βέλγιο και την Ελβετία, μετά τη δολοφονία από την αστυνομία ενός Γάλλου μουσουλμάνου εφήβου Βορειοαφρικανικής καταγωγής.  

Ο Γάλλος πρόεδρος έχει αποσπαστεί από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, δίνοντας προτεραιότητα στην υποστήριξη ενός νεοναζιστικού καθεστώτος αντί να εστιάζει στις μάλλον προφανώς αυξανόμενες εσωτερικές εντάσεις. Για να προσθέσουν προσβολή σε αυτόν τον γαλλικό τραυματισμό, οι Ουκρανοί αξιωματικοί διαμαρτύρονται για την ανεπάρκεια των γαλλικών αρμάτων μάχης στην επιθετικότητά τους κατά της Ρωσίας.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr  

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail