Ναι, η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίζει να κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση…

pixabay
Παρά τα τόσα στοιχεία για το αντίθετο, η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει να επιμένει ότι η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Είναι όμως αλήθεια αυτό; Χάρη στην Federal Reserve, τα επιτόκια είναι πλέον πολύ υψηλότερα και η προσφορά χρήματος συρρικνώνεται με τον ταχύτερο ρυθμό από τη Μεγάλη Ύφεση. Ως αποτέλεσμα, μεγάλες εταιρείες πραγματοποιούν μαζικές απολύσεις, η φούσκα των στεγαστικών κατοικιών καταρρέει και η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται γρήγορα σε όλη τη χώρα. 

MICHAEL SNYDER - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Αλλά αν ρωτήσετε τον Τζο Μπάιντεν και τα τσιράκια του, αυτό που βλέπουμε είναι μέρος του σχεδίου. Στην πραγματικότητα, συνεχίζουν να μιλούν για «Bidenomics» σαν να είναι καλό:

Η ανακοίνωση της Δευτέρας αποτελεί μέρος της μεγαλύτερης ώθησης του Μπάιντεν για το οικονομικό του σχέδιο που ονομάζεται «Bidenomics», το οποίο «πηγάζει από την απλή ιδέα πως πρέπει να αναπτύξουμε την οικονομία από τη μέση προς τα έξω και από κάτω προς τα πάνω – όχι από την κορυφή προς τα κάτω», έγραψαν οι Dunn και Donilon.

Η οικονομική πρόταση του προέδρου περιλαμβάνει σχέδια για αύξηση των φόρων στον πλούτο και τις εταιρείες προκειμένου να επιδοτηθούν κοινωνικά, κλιματικά και προγράμματα υγείας.

Για μισό λεπτό.

Δεν αγοράζω αυτό που πουλάνε, και οι περισσότεροι άλλοι Αμερικανοί δεν το αγοράζουν επίσης. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς αποδοκιμάζουν τον τρόπο με τον οποίο ο Μπάιντεν χειρίζεται την οικονομία:

Περισσότεροι από τους μισούς - 54% - των Αμερικανών αποδοκιμάζουν τον τρόπο με τον οποίο ο Μπάιντεν παραδίδει τη δουλειά του, ενώ μόλις το 35% των ερωτηθέντων ενέκρινε τη διαχείριση της οικονομίας του, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos που διεξήχθη νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Αυτά τα στοιχεία είναι ένα κακό σημάδι για τον Μπάιντεν και τους συναδέλφους του Δημοκρατικούς.

Φυσικά ο Μπάιντεν δεν ευθύνεται για την εκπληκτική αντιστροφή της αύξησης της προσφοράς χρήματος που έχουμε δει.

Η προσφορά χρήματος συρρικνώνεται σταθερά από τα τέλη του περασμένου έτους και τον Απρίλιο συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχουμε δει από τη Μεγάλη Ύφεση:

Τον Απρίλιο του 2023, η ύφεση επιταχύνθηκε ακόμη περισσότερο καθώς η αύξηση της προσφοράς χρήματος σε ετήσια βάση ήταν -12,0%. Αυτό είναι χαμηλότερο από το ποσοστό -9,75% του Μαρτίου και ήταν πολύ χαμηλότερο από το ποσοστό 6,6% του Απριλίου 2022. Με την αρνητική ανάπτυξη να πέφτει τώρα κοντά ή κάτω από το -10 τοις εκατό για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, η συρρίκνωση της προσφοράς χρήματος είναι η μεγαλύτερη που έχουμε δει από τη Μεγάλη Ύφεση. Πριν από το Μάρτιο και τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, σε καμία άλλη στιγμή για τουλάχιστον εξήντα χρόνια η προσφορά χρήματος δν μειώθηκε περισσότερο από 6 τοις εκατό (σε έτος) σε κανένα μήνα.


Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η οικονομία δεν ανταποκρίνεται άμεσα σε μια αλλαγή της προσφοράς χρήματος.

Υπάρχει υστέρηση.

Με άλλα λόγια, χρειάζεται χρόνος για να φιλτράρουν τα εφέ σε ολόκληρο το σύστημα.

Όμως έχουμε ήδη αρχίσει να βλέπουμε κάποια πολύ ανησυχητικά σημάδια. Όπως έχω τεκμηριώσει τις τελευταίες εβδομάδες, μεγάλες εταιρείες πραγματοποιούν μαζικές απολύσεις σε όλη τη χώρα. Μόλις πριν από λίγες μέρες, η Ford πρόσθεσε το όνομά της στη λίστα:

Η Ford Motor Co. σχεδιάζει να απολύσει τουλάχιστον «πολλές εκατοντάδες» μισθωτούς υπαλλήλους, ξεκινώντας από την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το Detroit Free Press.

Η δράση θα περιοριστεί στους υπαλλήλους στη Βόρεια Αμερική, ίσως μόνο στις ΗΠΑ

Και αρχίζουμε να βλέπουμε τις αρχικές αξιώσεις για επιδόματα ανεργίας να αυξάνονται. Στην πραγματικότητα, η Zero Hedge αναφέρει πως μόλις είδαμε τον υψηλότερο αριθμό σε σχεδόν δύο χρόνια:

264.000 Αμερικανοί υπέβαλαν αίτηση για επιδόματα ανεργίας για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα – ο υψηλότερος αριθμός από τον Οκτώβριο του 2021…

Η Καλιφόρνια, το Νιου Τζέρσεϊ και το Κονέκτικατ είδαν το μεγαλύτερο άλμα στις αρχικές αξιώσεις, καθώς ίσως οι απολύσεις τεχνολογίας αρχίζουν να καταγράφονται (καθώς τα πακέτα απολύσεων εξαντλούνται)…

Εν τω μεταξύ, οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ συνεχίζουν να πέφτουν καθώς το Housing Bubble 2.0 συνεχίζει να καταρρέει. Τα παρακάτω προέρχονται από το CNN:

Οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ υποχώρησαν το Μάιο με το μεγαλύτερο ετήσιο ρυθμό σε περισσότερο από μια δεκαετία, σύμφωνα με έκθεση της Εθνικής Ένωσης Μεσιτών που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Η διάμεση τιμή υπάρχουσας κατοικίας ήταν 396.100 δολάρια τον περασμένο μήνα, μειωμένη κατά 3,1% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μείωση τιμής σε ετήσια βάση από το Δεκέμβριο του 2011.

Αλλά μην ανησυχείτε.

Ο Τζο Μπάιντεν λέει πως όλα θα πάνε καλά.

Τον πιστεύετε, έτσι δεν είναι;

Η κρίση των εμπορικών ακινήτων συνεχίζει επίσης να αυξάνεται. Σύμφωνα με την Daily Mail, οι ειδικοί το αποκαλούν «ωρολογιακή βόμβα χρέους» που έχει τη δυνατότητα να καταστρέψει απόλυτα το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα:

Τα εμπορικά ακίνητα έχουν γίνει ωρολογιακή βόμβα χρέους, προειδοποιούν οι ειδικοί, καθώς οι πύργοι γραφείων παραμένουν άδειοι στις κάποτε πολυσύχναστες πόλεις.

Η νέα εποχή της εξ αποστάσεως εργασίας σημαίνει ότι οι χώροι εργασίας «ζόμπι» παραμένουν κενοί – ενώ τα υψηλότερα επιτόκια καθιστούν ακριβότερη την αγορά ή την αναχρηματοδότηση κτιρίων.

Φυσικά, η συνολική οικονομία επιδεινώνεται σταθερά, και έχει επιδεινωθεί εδώ και αρκετό καιρό.

Σε αυτό το σημείο, ο δείκτης κορυφαίων οικονομικών δεικτών του Conference Board έχει πλέον μειωθεί για 14 συνεχόμενους μήνες.

Και δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ που επιβραδύνουν. Σύμφωνα με το Yahoo News, η κινεζική οικονομία «χάνει επίσης δυναμική»:

Η ανάκαμψη της Κίνας με γνώμονα τους καταναλωτές δείχνει περισσότερα σημάδια απώλειας δυναμικής καθώς οι δαπάνες επιβραδύνονται σε οτιδήποτε, από ταξίδια διακοπών μέχρι αυτοκίνητα και σπίτια, ενισχύοντας τις προσδοκίες για περισσότερα κίνητρα για την στήριξη της οικονομίας.

Οι εγχώριες ταξιδιωτικές δαπάνες κατά τη διάρκεια των πρόσφατων διακοπών για το φεστιβάλ dragon-boat ήταν χαμηλότερες από τα επίπεδα πριν από την πανδημία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα αυτό το Σαββατοκύριακο. Τα στοιχεία για τις πωλήσεις κατοικιών είναι χαμηλότερα από τα επίπεδα των προηγούμενων ετών, ενώ οι εκτιμήσεις για τις πωλήσεις αυτοκινήτων τον Ιούνιο έδειξαν πτώση σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Τι σημαίνουν λοιπόν όλα αυτά;

Αυτό που σημαίνει είναι ότι προφανώς κινούμαστε σε λάθος κατεύθυνση.

Ο αμερικανικός λαός το καταλαβαίνει ξεκάθαρα, και γι' αυτό τα νούμερα στις δημοσκοπήσεις του Τζο Μπάιντεν είναι τόσο θλιβερά.

Αλλά πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για ένα πράγμα.

Οι οικονομικές συνθήκες εξακολουθούν να είναι τουλάχιστον κάπως σχετικά σταθερές, αλλά η τρέχουσα κατάσταση δε θα διαρκέσει επ' αόριστον .

Πολύ μεγαλύτερα προβλήματα είναι στον ορίζοντα.

Απολαύστε λοιπόν αυτές τις ταραγμένες στιγμές όσο μπορείτε, γιατί δεν θα αργήσει πολύς μέχρι να γίνει πολύ πιο σοβαρή αυτή η οικονομική κρίση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail