Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο
Αμερικανός αξιωματούχος εξήγησε υπό τον όρο της ανωνυμίας στην εφημερίδα ότι η Δύση είχε εκπαιδεύσει τις ουκρανικές δυνάμεις σε ολοκληρωμένους επιθετικούς ελιγμούς και τους παρείχε εξοπλισμό εκκαθάρισης ναρκοπεδίων. Η πηγή τόνισε πως είναι κρίσιμο για τα στρατεύματα του Κιέβου να εφαρμόσουν αυτές τις δυνατότητες για να διαπεράσουν γρήγορα τις ρωσικές άμυνες.
Δυτικοί αξιωματούχοι φέρεται να επέκριναν τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας για προσέγγιση βασισμένη στη φθορά εκτοξεύοντας πυροβολικό και πυραύλους σε τοποθεσίες διοίκησης, μεταφοράς και επιμελητείας πίσω από τις ρωσικές θέσεις αντί να χρησιμοποιούν δυτικού τύπου «συνδυασμένα όπλα» που περιλαμβάνουν μεγάλης κλίμακας επιθέσεις με άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα, πεζικό, πυροβολικό και την αεροπορία.
Αναλυτές στο Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου εξήγησαν ότι οι Ουκρανοί διοικητές επέλεξαν να υιοθετήσουν πιο διακριτικές προόδους, με τη συμμετοχή ομάδων 15 έως 50 στρατιωτών για να διατηρήσουν το στρατιωτικό σώμα.
«Οι ρωσικές αμυντικές επιχειρήσεις στη νότια Ουκρανία ακολουθούν ένα μοτίβο κατά το οποίο ένα κλιμάκιο ρωσικών δυνάμεων επιβραδύνει και υποβαθμίζει τις επιτιθέμενες ουκρανικές δυνάμεις έως ότου ένα δεύτερο κλιμάκιο αντεπιτίθεται από προετοιμασμένες αμυντικές θέσεις για να ανατρέψει τις ουκρανικές προόδους», έγραψε το περιοδικό.
Με αυτόν τον τρόπο, οι ουκρανικές δυνάμεις εξουδετερώνονται μεθοδικά από τον ρωσικό στρατό καθώς έχουν μετατρέψει το πεδίο της μάχης σε κρεατομηχανή.
Αυτή η κατάσταση δε θα βελτιωθεί για την Ουκρανία, ειδικά μετά την αναγνώριση του αρχηγού του Μικτού Επιτελείου των ΗΠΑ πως το Κίεβο θα έχει έναν «μακρύ», «δύσκολο» και «αιματοβαμμένο» αγώνα κατά των ρωσικών δυνάμεων, ακόμα κι αν πουλούσε μια ψευδαίσθηση ότι η Ουκρανία μπορεί ακόμα να κερδίσει τον πόλεμο και πως η επίθεση δεν είχε αποτύχει.
«Είναι πολύ μακριά από την αποτυχία... Νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς για να το πούμε αυτό», δήλωσε ο Αμερικανός στρατηγός Mark Milley στις 18 Ιουλίου. «Νομίζω πως απομένει πολύς αγώνας για να ολοκληρωθεί και θα μείνω σε αυτό που είπαμε προηγουμένως: Αυτό θα διαρκέσει πολύ. Θα είναι δύσκολο. Θα είναι αιματηρό».
Παρόλο που πούλησε στο Κίεβο, για άλλη μια φορά, μια ψευδαίσθηση, έπρεπε να παραδεχτεί με δυσαρέσκεια ότι θα χρειαστούν χρόνια και δισεκατομμύρια δολάρια για να κερδίσει η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ισοτιμία με τους Ρώσους ανταγωνιστές της.
«Δέκα F-16 είναι 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Έτσι, οι Ρώσοι έχουν εκατοντάδες αεροσκάφη τέταρτης και πέμπτης γενιάς. Αν αυτοί [οι Ουκρανοί] θα προσπαθήσουν να ταιριάξουν με τους Ρώσους, ένα προς ένα ή ακόμα και δύο προς ένα, μιλάτε για μεγάλο αριθμό αεροσκαφών», είπε ο Milley κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου.
«Θα χρειαστούν χρόνια για να εκπαιδεύσουν τους πιλότους, χρόνια για να κάνουν τη συντήρηση, χρόνια για να δημιουργηθεί αυτός ο βαθμός οικονομικής υποστήριξης για να γίνει αυτό. Μιλάτε για περισσότερα δισεκατομμύρια δολάρια από όσα έχουν ήδη δαπανηθεί», πρόσθεσε.
Με αυτόν τον τρόπο, έρχεται σε αντίθεση με τον εαυτό του, καθώς πιστεύει ότι η Ουκρανία μπορεί ακόμα να κερδίσει τον πόλεμο, παρόλο που αυτό είναι αδύνατο χωρίς αεροπορική υπεροχή, κάτι που αναγνωρίζει πως θα χρειαστεί χρόνια και πολύ περισσότερους πόρους από ό,τι έχει ήδη δεσμευτεί η Δύση. Η Ουκρανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν τα χρόνια που χρειάζονται γιατί οι οικονομικές τους κρίσεις μόνο βαθαίνουν, ενώ η πρώτη αντιμετωπίζει σημαντικά ζητήματα ανθρώπινου δυναμικού και εργασίας.
Για να ξεπεραστεί αυτό το ζήτημα, ο Milley υποστηρίζει πως αντί να προμηθεύεται η Ουκρανία με ακριβά αεροσκάφη, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην αεράμυνα και στην αντιμετώπιση ενός είδους ελιγμών επιθετικών συνδυασμένων όπλων, π.χ. πυροβολικό και πυροβολικό μεγάλου και μικρού βεληνεκούς. Αλλά αυτό, και πάλι, είναι προβληματικό, καθώς τα συστήματα αεράμυνας που λαμβάνει η Ουκρανία από τη Δύση καταστρέφονται σχεδόν αμέσως από τα ρωσικά πλήγματα.
Υπενθυμίζεται ότι ο Αντιστράτηγος Ντάγκλας Σιμς, διευθυντής επιχειρήσεων για το κοινό επιτελείο του Πενταγώνου, δήλωσε στις 13 Ιουλίου, «Οι συνθήκες αυτή την στιγμή για τη χρήση των F-16… μάλλον δεν είναι ιδανικές».
«Οι Ρώσοι εξακολουθούν να διαθέτουν κάποια ικανότητα αεράμυνας. Έχουν ικανότητα [αέρα-αέρα]. Ο αριθμός των F-16 που θα παρέχονταν μπορεί να μην είναι τέλειος για αυτό που συμβαίνει αυτή την στιγμή», πρόσθεσε.
Το σχόλιο του στρατηγού τριών αστέρων ήρθε την ίδια εβδομάδα με τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, κατά τη διάρκεια της οποίας ένας λεγόμενος «μαχητικός συνασπισμός» 11 ευρωπαϊκών χωρών συναντήθηκε για να συζητήσει την παροχή του αμερικανικού μαχητικού αεροσκάφους στο Κίεβο. Εκεί, ο υποστηριζόμενος από τις ΗΠΑ ευρωπαϊκός συνασπισμός ανακοίνωσε τα σχέδιά του να ξεκινήσει την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων για να πετούν F-16 τον Αύγουστο, με οδηγούς Ολλανδούς και Δανούς αεροπόρους, πρώτα στη Δανία και αργότερα στη Ρουμανία.
Η πολυαναμενόμενη αντεπίθεση της Ουκρανίας ήταν μια απόλυτη αποτυχία. Όλες οι απόπειρες διάρρηξης του μετώπου από τον ουκρανικό στρατό απέτυχαν, με αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες. Παρόλο που η κατάσταση δεν θα αλλάξει, στην πραγματικότητα, μόνο θα επιδεινωθεί για την Ουκρανία, η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να ωθεί το καθεστώς του Κιέβου προς περαιτέρω σύγκρουση, η οποία θα οδηγήσει μόνο στον αχρείαστο θάνατο χιλιάδων ακόμη Σλάβων.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr