Larry Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Το βρίσκω λίγο ξεκαρδιστικό. Ο Blinken απλώς επαναδιατύπωσε την Πολιτική της One China που διαπραγματεύτηκαν και εφαρμόστηκαν από τους Richard Nixon και Henry Kissinger πριν από 51 χρόνια. Αυτό που είπε ο Blinken ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής των ΗΠΑ έναντι της Κίνας εδώ και δεκαετίες. Αλλά δεν ερμηνεύτηκε με αυτόν τον τρόπο στην Αμερική.
Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σήκωσε τα φρύδια τη Δευτέρα, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ «δεν υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν» μετά τη συνάντηση στο Πεκίνο με αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ.
Η δήλωση του Μπλίνκεν αναστάτωσε τα φτερά πολλών Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο, οι οποίοι θεώρησαν τη δήλωση - και την αδυναμία του υπουργού να αποκαταστήσει τις επικοινωνίες μεταξύ στρατού - ως ακατάλληλη υποταγή στο μεγαλύτερο αντίπαλο της Αμερικής.
«Ο Μπλίνκεν πέταξε στην κομμουνιστική Κίνα για να κατευνάσει τον Σι Τζινπίνγκ και να δηλώσει πως η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν υποστηρίζει την ανεξαρτησία της Ταϊβάν», ανέφερε στο Twitter η γερουσιαστής Μάρσα Μπλάκμπερν (R-Tenn.) . «Γιατί αυτή η κυβέρνηση δε θα σταθεί απέναντι στους νταήδες και δε θα υπερασπιστεί την ελευθερία;».
Ιδού λοιπόν η κατάσταση — ο Μπλίνκεν επιβεβαιώνει τη μακροχρόνια πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Κίνας και δέχεται επίθεση ως άσπονδη ράχη που υποχωρεί σε παράλογες απαιτήσεις από την κυβέρνηση της Κίνας. Αισθάνομαι κάποια συμπάθεια για τον Blinken (όχι πολύ, λίγη), αλλά είναι λάθος αυτός και η κυβέρνηση Μπάιντεν που ο Antony χρειάστηκε να κάνει μια διπλωματική ανατροπή για να προσπαθήσει να ανατρέψει σχόλια για περισσότερο από ένα χρόνο που αναφέρονταν στην Κίνα ως ένα «εχθρό» και τη δημόσια υπόσχεση του Μπάιντεν να στείλει αμερικανικά στρατεύματα για να υπερασπιστούν την Ταϊβάν.
Η Κίνα ήταν σταθερή ως προς το τι ήθελε από την κυβέρνηση Μπάιντεν. Αυτό είναι ένα μέρος από όσα δημοσίευσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών μετά τη συνάντηση:
Ο Wang Yi είπε ότι η επίσκεψη του κ. Υπουργού Εξωτερικών στο Πεκίνο αυτή τη φορά έρχεται σε μια κρίσιμη καμπή στις σινο-αμερικανικές σχέσεις και είναι απαραίτητο να γίνει επιλογή μεταξύ διαλόγου ή αντιπαράθεσης, συνεργασίας ή σύγκρουσης. Η ιστορία προχωρά πάντα μπροστά και οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ θα προχωρήσουν τελικά. Δεν υπάρχει διέξοδος για να γυρίσουμε πίσω τον τροχό της ιστορίας και είναι ακόμη λιγότερο σκόπιμο να ξεκινήσουμε από την αρχή. Με μια στάση ευθύνης απέναντι στους ανθρώπους, την ιστορία και τον κόσμο, πρέπει να αντιστρέψουμε την καθοδική πορεία των σινο-αμερικανικών σχέσεων, να πιέσουμε για επιστροφή σε μια υγιή και σταθερή τροχιά και να εργαστούμε μαζί για να βρούμε ένα σωστό τρόπο για την Κίνα και τις ΗΠΑ για να τα βγάλουν πέρα στη νέα εποχή.
Ο Γουάνγκ Γι τόνισε ότι το κατώφλι των σινο-αμερικανικών σχέσεων έχει τις ρίζες του στη λανθασμένη αντίληψη των ΗΠΑ για την Κίνα, η οποία οδηγεί σε λάθος πολιτικές έναντι της Κίνας. Οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ γνώρισαν σκαμπανεβάσματα και είναι απαραίτητο οι ΗΠΑ να προβληματιστούν βαθιά και να συνεργαστούν με την Κίνα για να διαχειριστούν από κοινού τις διαφορές και να αποφύγουν στρατηγικές εκπλήξεις. Προκειμένου οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ να σταματήσουν να πέφτουν και να σταθεροποιηθούν, η ύψιστη προτεραιότητα είναι να εφαρμοστεί πραγματικά η συναίνεση στην οποία κατέληξαν οι δύο αρχηγοί κρατών. Προκειμένου οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ να είναι σταθερές και μακροπρόθεσμες, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να ακολουθούνται οι αρχές του αμοιβαίου σεβασμού, της ειρηνικής συνύπαρξης και της συνεργασίας αμοιβαίου οφέλους για όλους που προτείνει ο Πρόεδρος Xi Jinping. . . .
Ο Wang Yi ζήτησε από την αμερικανική πλευρά να σταματήσει να διαφημίζει τη «θεωρία της κινεζικής απειλής», να άρει τις παράνομες μονομερείς κυρώσεις κατά της Κίνας, να σταματήσει να καταπιέζει την τεχνολογική ανάπτυξη της Κίνας και να απόσχει από αθέμιτη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας. Ο Wang Yi επικεντρώθηκε στην ανάλυση της ουσίας του ζητήματος της Ταϊβάν, τονίζοντας ότι η διαφύλαξη της εθνικής ενότητας θα είναι πάντα ο πυρήνας των βασικών συμφερόντων της Κίνας, είναι η μοίρα όλου του κινεζικού λαού και είναι η ακλόνητη ιστορική αποστολή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας. Σε αυτό το θέμα, η Κίνα δεν έχει περιθώρια για συμβιβασμούς. Η πλευρά των ΗΠΑ πρέπει πραγματικά να τηρήσει την αρχή της μίας Κίνας που ορίζεται στα τρία κοινά ανακοινωθέντα Κίνας-ΗΠΑ, να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας και να αντιταχθεί ξεκάθαρα στην «ανεξαρτησία της Ταϊβάν».
Δεν υπάρχουν θερμά fuzzies από το Πεκίνο σε αυτό το μήνυμα. Είναι ένα πολύ τυπικό κινεζικό τελεσίγραφο — λέω τυπικό γιατί παρουσιάζεται πολύ ήρεμα, χωρίς υπερβολή αλλά πολύ άμεσο. Η Κίνα άφησε τον Blinken με δύο επιλογές - να επιβεβαιώσει την πολιτική της One China ή να προετοιμαστεί για ρήξη στις σχέσεις.
Οι Κινέζοι δε βιάζονται να αφήσουν την κυβέρνηση Μπάιντεν να ξεκολλήσει. Η άρνησή τους να αποκαταστήσουν τις στρατιωτικές – προς – στρατιωτικές επικοινωνίες σηματοδότησε την πρόθεση της Κίνας να περιμένει και να δει εάν ο Μπλίνκεν και η υπόλοιπη ομάδα εθνικής ασφάλειας Μπάιντεν ψύχουν τη ρητορική τους και ασπάζονται την Πολιτική της Μίας Κίνας.
Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Μπάιντεν και η ομάδα των γελωτοποιών του είναι ότι βοήθησαν να δηλητηριαστούν τα πολιτικά ύδατα της Αμερικής με τοξική ρητορική που απεικονίζει την Κίνα ως πρωταρχικό εχθρό των ΗΠΑ τα τελευταία δύο χρόνια και πρέπει τώρα να βρουν ένα αντίδοτο σε αυτό το δηλητήριο. Δε νομίζω πως είναι δυνατόν να ξεφύγουν από αυτή τη γωνία. Ο Μπάιντεν και ο Μπλίνκεν στριμώστηκαν σε ένα αναπόδραστο μέρος και οτιδήποτε κάνουν για να αντιστρέψουν την πορεία τους θα δεχτεί επίθεση ως αδυναμία και δειλία από πολλούς Αμερικανούς πολιτικούς και πολίτες.
Τα πράγματα είναι πιθανό να ζεσταθούν τις επόμενες εβδομάδες και ο Μπάιντεν θα αντιμετωπίσει αυξανόμενη πίεση να απομακρύνει τον Μπλίνκεν. Η εφημερίδα Wall Street, επικαλούμενη νυν και πρώην αξιωματούχους των ΗΠΑ, αναφέρει:
Η Κίνα και η Κούβα βρίσκονται σε συνομιλίες για τη δημιουργία κοινού κέντρου στρατιωτικής εκπαίδευσης στο νησί, πράγμα που σημαίνει πως ο κινεζικός στρατός θα μπορούσε να βρίσκεται στο κατώφλι της Αμερικής.
Η υποτιθέμενη οργή των ΗΠΑ για αυτήν την κίνηση της Κίνας αγνοεί εύκολα το γεγονός ότι οι ΗΠΑ το προκάλεσαν στέλνοντας Αμερικανούς στρατιωτικούς εκπαιδευτές στην Ταϊβάν:
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έστειλε περίπου 200 στρατιωτικούς στην Ταϊβάν για να παράσχουν στρατιωτική εκπαίδευση εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με την Κίνα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Taiwan News . . . . Η πλειοψηφία των στρατευμάτων που στάλθηκαν στην Ταϊπέι προέρχονται από τον αμερικανικό στρατό και επί του παρόντος σταθμεύουν σε νέα κέντρα εκπαίδευσης και εφεδρικές ταξιαρχίες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ταϊβάν.
Το Πεκίνο στέλνει στην Ουάσιγκτον ένα ωμό μήνυμα - οτιδήποτε μπορείτε να κάνετε, μπορούμε να το κάνουμε καλύτερα. Όσον αφορά το «tit-for-tat», η Κίνα ξέρει πώς να παίζει σκληρό παιχνίδι.
Η επιλογή που αντιμετωπίζει η Αμερική είναι ξεκάθαρη και απλή — αποδεχτείτε την πολιτική της μίας Κίνας ή προετοιμαστείτε για έναν πόλεμο με την Κίνα. Δεν υπάρχει μέση λύση. Ποτέ δεν πίστευα ότι θα λαχταρούσα να έχω κάποιον σαν τον Ρίτσαρντ Νίξον ξανά επικεφαλής. Παρά την αμαυρωμένη Προεδρία του, κατάλαβε έξυπνα πως ο πόλεμος με την Κίνα είναι συνταγή εθνικής καταστροφής.